Får en rökare som får KOL skylla sig själv?

Landstinget i Västmanland har gjort en prioriteringslista över vilka prioriteringar man ska göra i vården för att pengarna ska räcka till (se Dagens Samhälle). Listan som man kan läsa i sin helhet i pdf-form innehåller stort och smått i en salig röra, neddragningar som förmodligen ingen sörjer blandat med allvarliga ingrepp i människors liv.

Jag minns att vi gjorde ett reportage i ”Kalla fakta”/TV4 redan i början av 90-talet där vi berättade om liknande listor i någon annan del av Sverige, tror det kan ha varit Västernorrland. Då uppfattades det som kontroversiellt. Vi diskuterade frågor som om rökare ska ha rätt till dyra behandlingar för vård av sjukdomar som kunde uppfattas som självförvållade, om patienter som inte följer råd från läkare och som missköter sig genom missbruk, ingen motion etc ska få samma resurser när de är sjuka.

Än så länge är det förstås ingen som skulle komma på tanken att föreslå något sådant. Men även i den här listan finns några punkter som man kan fundera över. Som att man ska sluta med hembesök hos den som har syrgasbehandling för KOL, en rökrelaterad sjukdom som påverkar tillståndet enormt. Föreställer mig att det finns många som i sena skeden av sjukdomen har svårt att ta sig till en vårdcentral.

Man ska avstå från intensivvård för multisjuka åldringar med hjärtsvikt. Säkert något som sker redan nu, föreställer jag mig. Men är det inte upp till läkaren att avgöra i varje enskilt fall? Äldre patienter med leukemi som inte ska transplateras ska inte diagnosticeras lika noga. Redan idag erbjuds man inte samma behandlingsinsatser som äldre cancerpatient, vet från min egen närmaste krets att cancer kan lämnas obehandlad om man anser att patienten är för gammal. Men vet också flera äldre kvinnor som genomgått operationer mot cancer i hög ålder och fått en väsentligt högre livskvalitet. Generella råd är vanskligt och jag blir lika oroad när jag ser den här typen av listor nu som jag blev då.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i landsting, prioriteringar, vården. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s