Skrev Eva Gabrielsson Stieg Larssons böcker?

Diskussionen om Stieg Larssons journalistiska förmåga fortsätter. En tidigare kollega på TT Anders Hellberg skriver idag i DN att han tror att det var Eva Gabrielsson som skrev Stieg Larssons böcker.

En sensationell idé som tydligen inte avfärdas helt av Kurdo Baksi. Jag vidhåller nog: Så illa skrev han inte. Jag har skrivit en hel bok med honom och suttit med hans texter många gånger. Om han var så orutinerad i början på TT, vilket jag inte betvivlar, så tränade han flitigt för att bli bättre. De texter vi bollade i början av 90-talet var helt möjliga att publicera. Vi rättade varandras texter en del och han hade även synpunkter på mina. Den kritik han får nu är orättfärdig.

Man ska inte heller glömma att han läste enorma mängder av deckare långt innan den svenska deckarvågen och hade rika möjligheter att reflektera över hur de var uppbyggda. Han har säkert haft en hel del stöd och hjälp av Eva, det utgår jag ifrån. Men att gå så långt som till att säga att hon skrev hans böcker tycker jag är att vara väl konspiratorisk.

Tillägg:
Fick just höra att min vän från Sunkit Ahrvid Engholm, som kände Stieg under hans idag sällan uppmärksammade tid i science fiction-sammanhang, tänker i liknande banor som jag gör fast med andra utgångspunkter. Se Skriva-listan:

Undertecknad kan dock konstatera att det inte var något fel, stilistiskt eller grammatiskt, på exempelvis de ofta ganska tjocka nummer av Fanac som Stieg Larsson skrev (och Eva Gabrielsson; de var bägge ansvariga). Och med tanke på att han skickade in noveller till Bertil Falks nystartade JVM redan omkring 1969 och alltså hamrat på skrivmaskin i minst tio år vid tiden, är det svårt att ta Hellberg på allvar.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Kurdo Baksi, Stieg Larsson. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s