Kan Alliansen tänka sig att regera med stöd av SD?


Att Sverigedemokraterna blir vågmästare är en valutgång som ingen önskar, vare sig höger- eller vänsterblocket. Men det är inte så enkelt som att det största blocket automatiskt kan bilda regering om detta händer. En fullt möjlig utgång är att det rödgröna blocket blir störst, men att alliansen ändå sitter kvar vid makten på grund av stöd från SD. Det skriver jag och Mats Wingborg i ett debattinlägg som publiceras på Svenska Dagbladets hemsida idag.

Mona Sahlin har uttryckt att hon i ett sådant läge skulle söka stöd hos Centern och Folkpartiet, men inget talar för att dessa mittenpartier skulle vara beredda att lämna alliansen. Vi har inte heller fått några som helst besked från Fredrik Reinfeldt om hur han skulle agera i en sådan situation.

Det råder ingen tvekan om att SD föredrar alliansen framför de rödgröna. Jimmie Åkesson har själv i ett pressmeddelande för två år sedan deklarerat att han ”aldrig” kan medverka till att en ”svenskfientlig person som Mona Sahlin blir vald till landets statsminister”.

SD:s agerande i kommuner där partiet har haft en vågmästarställning visar också att man i princip alltid stött de borgerliga partierna i avgörande blockskiljande omröstningar. Inom SD finns överhuvudtaget ett särskilt agg mot Socialdemokratin. SD har gett ut två publikationer med hård kritik av Socialdemokratin, men inga skrifter som på motsvarande sätt kritiserat exempelvis Moderaterna, trots att vi under den senaste perioden haft en moderatledd regering.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Alliansen, Fredrik Reinfeldt, SD, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.