Nederländerna nästa – högerpopulisterna avancerar

Nästa land i Västeuropa där högerpopulisterna tar sig in i maktens centrum är inte oväntat Nederländerna. Tidigare utfryste partiledaren Geert Wilders har nu fått klartecken att hans Nya partiet, PVV, blir stödparti till en minoritetsregering bestående av liberala VVD och kristdemokratiska CDA,(se Svd, SR Ekot och DN ). Visserligen bara inofficiellt. Men ändå.

”Vi kommer att få ett enormt inflytande”, var Wilders kommentar efter beskedet. Han kommer att göra allt för att utnyttja positionen så mycket det bara går, det är säkert.Regeringsprogrammet som nu ligger på bordet bär tydliga spår av Wilders inflytande. Kraftigt sänkt bistånd, särskilda poliser som sätts in mot ”muslimska gatuterrorister”, invandrare ska kunna utvisas om de inte klarar en särskild ”integrationstentamen”, skärpta immigrationslagar och totalt burkaförbud.

Ändå fick han inte igenom mer än några av sina förslag. På listan över det som blev över står bl a: Socialbidrag för invandrare först efter tio år, förbud mot att bygga nya moskéer och en särskild ”slöjskatt” på 1 000 euro om året för kvinnor som bär slöja.

Bilden visar Timbros bok om Wilders som i brist på andra böcker på svenska är ok, annars kan man ju alltid återvända till Ian Burumas ”The Murder in Amsterdam”, finns även på svenska, som berättar mycket om tillståndet i Nederländerna när det gäller antimuslimska stämningar.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Geert Wilders, högerpopulism, Ian Buruma, islamofobi, Nederländerna. Bokmärk permalänken.