Jag är en fackförfattare – men det är knappast det som gör att jag överlever

Jag är månadens medlem i Minerva, fackförfattarnas sektion av Författarförbundet. Det betyder att man får berätta lite om vad man har för sig, hur ens arbete ser ut etc.

Jag sitter även i styrelsen för Minerva sedan några år. Ovanligt roligt för att vara ett styrelseuppdrag. Jag försöker att inskränka mig till styrelseuppdrag som känns lustfyllda, men det är ju ingen nackdel om det också känns viktigt och meningsfyllt. Att försöka bidra till bättre villkor för författare är viktigt, men svårt.

Fortfarande tjänar de flesta författare betydligt mindre än alla andra som är inblandade i bokproduktion, ett fåtal har bättre inkomster. Sedan klagas det på stipendiesystemet som anses vara onödigt och oviktigt. Förstår inte. Åk till Bokmässan i Göteborg, jag kom just hem från årets, och se hur mängder av förlag, företag etc tjänar på en liten grupp författare som tjänar betydligt mindre än alla andra i branschen. Många, förmodligen de flesta, i Minerva har sidojobb som gör att de kan överleva. Att skriva böcker kan närmast liknas vid en dyr hobby.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Författarförbundet. Bokmärk permalänken.