Moderater kräver hårdare tag med romerna

Moderater i Malmö tycker man ska sluta dalta med romer (se Sydsvenskan), och nämner romska kulturcenter som exempel. John Roslund, vice ordförande i Fosie stadsdelsfullmäktige, ångrar nu sitt uttalande, och det kan han ju göra. Men bara det att han använde ordet zigenare och det sätt han talade om dem gör att det är svårt att göra en reträtt med hedern i behåll.

John Roslund var inte ensam, i ett yttrande skrev samtliga moderata ledamöter i Fosie stadsdelsfullmäktige:

”Zigenare är långt ifrån den enda grupp som genom världshistorien blivit förföljd. (…) Vi i den moderata gruppen i Fosie menar att man måste börja ställa krav på zigenarna liksom vi gör på alla andra människor i Sverige. (…) Vi måste sluta dalta med denna folkgrupp”.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i romer. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Moderater kräver hårdare tag med romerna

 1. Anonymous skriver:

  Anna-Lena:Om du vill läsa om romerna kan jag rekommendera en av Sveriges mest insatta experter, etnologiproffessorn Karl-Olov Arnstbergs "Svenskar och zigenare" (skrevs före namnnbytet till romer) där han detaljerat och insatt skildrar åtskilliga av alla de projekt samhället drivit för romer. Många uttalar sig med sån säkerhet om hur romerna är utan att besitta några kunskaper och ger därvid utlopp mest för fördomar, medan Arnstberg bygger sin noggranna dokumentation på verkliga händelser. //Pops

 2. Charlotte W skriver:

  Han är verkligen sin fars son, den där John.

 3. ionize skriver:

  Det har du rätt i. Jag antar att det är svårt, kasnke lönlöst till och med, att låtsas om att man inte har några fördomar alls.Ska definitivt kolla länken! Tack för svaret!

 4. Det är klart att vi alla har fördomar om olika grupper, just romer inte minst. Tycker det inte finns anledning att ha någon bestämd uppfattning om alla romer över huvud taget, de förtjänar att bli behandlade som individer precis som alla andra. Alltså vare sig diskriminering eller "daltande" vad nu det är. Romer är för övrigt en mycket mer spretig grupp än vad många föreställer sig, de kommer från många olika länder och har rätt olika kultur.Vet inte någon jättebra litteratur men immigrantinstitutet har i alla fall en lista.http://www.immi.se/alfa/bibliografi-romer.pdf

 5. ionize skriver:

  Men i övrigt då? Jag menar, daltas det med romer?Tycker själv att det är hemskt hur de verkar behandlas av folk, men samtidigt kanske det ligger något i förslaget? Självklart överskuggas det av det mycket osmakliga ordvalen och inga sakliga argument framförs heller, vilket får en att känna att detta nog bara är idioti, men man undrar ju. Det är klart man är för att de ska få ha de bra, och det är ju en spännande kultur, men som sagt, jag ösnakr dem hade utvecklat det lite för jag vill verkligen veta hur det är? Är deras kultur kontraproduktiv för arbetspolitik? Är dem ointresserade av arbete? Jag vill inte tro detta, och gör det nog inte längst inne, men jag oroas ändå över hur diskussionen kan se ut…Tro mig när jag säger att jag skäms, men jag tror jag tyvärr har lite fördomar mot romer i viss mån, och därför är jag väldigt ivrig att få detta åtgärdat.Boktips? Artikeltips?

Kommentarsfältet är stängt.