Slöjförbud, en dålig idé

Frankrike har som första land i Europa infört förbud för heltäckande slöja som burka eller niqab på allmän plats (se Svd). En dålig idé, med alla reservationer man kan ha mot ett sådant klädesplagg. Dels gäller inte samma för alla, i konsekvensens namn borde i alla klädedräkter där man inte visar ansiktet i så fall förbjudas (maskeradkostymer, rånarluvor etc). Dels bidrar förbudet förmodligen till ytterligare marginalisering av grupper som redan har svårt att komma in i samhället.

Fler länder är på gång med liknande förslag, frågan diskuteras även i Danmark, Schweiz, Italien och Österrike. Om det inte varit regeringskris hade det belgiska parlamentet förmodligen infört ett förbud mot bruk av  heltäckande slöja redan i början av hösten 2010. Regeringen och oppositionen är enig i frågan.(Se DN förra våren)

I Belgien är det inte främst Vlaams Belang eller de andra främlingsfientliga partierna som driver på i frågan utan av de vanliga partierna, både på höger- och på vänsterkanten. Det samma gäller i andra länder. Svenska Folkpartiet diskuterade en utredning av frågan om heltäckande slöja efter DO:s dom att hindra en elev som bär sådan slöja vid en barnomsorgsutbildning strider mot diskrimineringslagen. (Se DN feb 2010)

Det borde finnas smidigare sätt att agera i situationer där det uppstår problem (t ex i arbetslivet). Man räknar med att det finns högst 270 personer som använder burka i Belgien. I länderna i Norden finns kanske en handfull personer i större städer. Något fler finns det i Frankrike, där kan det handla om närmare 2 000 individer men utspridda över ett betydligt större område.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i islam och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s