Framåt för sannfinländarna

Som väntat gick det bra för Sannfinländarna i finska valet, men framgångarna blev större än många befarat: En ökning med 15 procentenheter, Sannfinländarna blev tredje största partiet (19 procent av rösterna, 39 mandat).

Det är knappast några länder kvar i Europa som inte har ett högerpopulistiskt missnöjesparti i det nationella parlamentet. Men det är uppenbart att vilka grupper som partierna riktar sig mot varierar, i Finland som har försvinnande få invandrare är det även den svenskspråkiga minoriteten det handlar om.

Valrörelsen har varit ovanligt aggressiv och de andra partier har inte varit sena att svara med främlingsfientlig retorik för att vinna tillbaks väljarna. I fjol slog Socialdemokraternas ordförande Jutta Urpilainen fast att invandrarna ska ta seden dit de kommer. Ordföranden i Samlingspartiets ungdomsförbund Wille Rydman har hävdat att han vill ta ”Nacktag på invandringen” utan att moderpartiet agerat. (se Svd)

Läs mer: SVT, Svenska YLE, DN, Svd

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Högerpopulism och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Framåt för sannfinländarna

  1. Ratatosk skriver:

    Och varför skulle partierna reagera emot Urpilainens och Rydmans uttalanden? Om folkets vilja är en sak, borde väl inte politikernas vilja vara motsatt? Politikerna företräder ju folket både i Finland och Sverige, även om det alltsom oftast glöms bort av dem.
    Att det däremot finns rasism och diskriminering emot folk som är bosatta i landet vänder jag mig emot. Det är ju så att en befolkning i ett land inte får ska ha större rättigheter än ett annat. Därav har jag full förståelse för att det i vissa delar av Sverige reses upp enorma moskeer – även om nu islam inte är något jag förordar. Folk som bor på en plats måste få välja själva, tänka själva och utöva sin religion själva utan att några inom samma land får tuppjuck. Så länge de, förstås, följer landets lagar och regler.
    Att få till detta är naturligtvis mycket enklare i en homogen kultur än i en multi-kultur, men det är något vi själva demokratiskt valt. Vi har en majoritet i riksdagen som har röstat för ökad invandring, för att en invandrare ska gå före en etnisk svensk på jobbmarknaden och för att de som inte har laga rätt att befinna sig i landet, ändå ska ha full tillgång till all den välfärd som vi som bor och arbetar här i Sverige betalar dryga skattemiljarder för att upprätthålla. Om det nu är majoriteten av befolkningens vilja, att det ska vara så, böjer jag mig. Jag gillar det inte, men det är ju demokrati och de folkvalda ska ju företräda folkets vilja.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s