SD och Sannfinländarna: Samma fast ändå olika

Sannfinländarnas framgångar jämförs med Sverigedemokraternas. Talade just med Radio Sweden International som ville ha en kommentar. (Intervjun finns både att lyssna på och i en artikel här). Sannfinländarna är också ett värdekonservativt högerpopulistiskt parti, med EU-motstånd och negativ inställning till invandring och islam som viktiga inslag i politiken.

Däremot har Sannfinländarna en annan historia, de uppstod ur resterna av  Finlands landsbygdsparti kring mitten av 1990-talet. SD:s bakgrund i nazistiska och fascistiska miljöer spökar fortfarande när partiet försöker vinna väljare. Det gör det möjligen svårare för SD att bli ett riktigt stort parti, men det är inte säkert att den kunskapen vaccinerar väljarna för evigt.

Sannfinländarnas kamp mot den svenskspråkiga minoritetens rättigheter, främst mot svenska som andraspråk i skolan, är också värd att nämna. Men det är ganska typiskt att högerpopulistiska partier har någon grupp inom landet som de riktar sig mot, jämför med Vlaams Belangs inställning till den fransktalande befolkningen i Belgien, hatet mot romer i östra Europa och i viss mån SD:s syn på samerna (även om det knappast är någon stor och viktig fråga för partiet).

Sådana här partier har svårt att samarbeta, försöken att ena partierna har sällan haft någon längre varaktighet (något jag skriver om i min nya bok ”Krutdurk Europa” som kommer i maj). Jag vet inte att SD och Sannfinländarna har haft några kontakter. Däremot fanns det tidigare band till det finländska partiet IKL, Fosterländska folkförbundet, som jag inte hört talas om på länge. IKL och SD ingick i något som kallade Nordnat och som var en del av Jean Marie Le Pens försök att bilda nätverk (Euronat och Internat). Båda partierna fick även ekonomiskt stöd av Front National i slutet av 1990-talet.

Se även: Svenska YLE:s valblogg, Merit Wagner på Newsmill (om partiets historia), Svd, DN

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Högerpopulism, Sverigedemokraterna och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till SD och Sannfinländarna: Samma fast ändå olika

 1. Jag undrar, varför används ordet ”populister” så ofta och vad menas egentligen med ordet? Jag får olika intryck nästan varje gång jag hör eller läser ordet populist. Finländerna har ”kämpat länge” att få bort svenskan och bryta finlandssvenskarnas särställning i samhället. Heder åt Finland som tidigt satte ner foten att de var emot invandrare och motiverade med att landet inte har råd!! Tänk om Sverige hade gjort detsamma!!!!!. På sikt tror jag att svenskan kommer att försvinna i Finland och därmed kommer också finlandssvenskarnas särställning att försvinna. Sannfinnländernas parti kan inte jämföras med andra partier i andra länder.

 2. cless skriver:

  hi!!!

 3. skaraborg76 skriver:

  Populister kommer aldrig att lyckas. Varför säger jag detta jo för dom vill ingenting.
  Om inte gå tillbaka till ”den gamla goda tiden” är att vilja.
  SD våta dröm är att leva i någon slags 1950-60 tals idyll.
  Men hur man ska lyckas med det är väl ingen som vet. Och att gå framåt är dom inte så pigga på heller. Alla populistpartier lider av samma problem. Och det är därför man föser fram dom från etablerade partiernas sida. Alla vet att populister i bästa/värsta fall kan bromsa utvecklingen.
  Och populisterna vet det också. Men det finns ju pengar att vinna. Att sitta i riksdagen som Åkesson och co gör är en bra inkomst. Likadant är det i alla andra europeiska länder.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s