Striden i Stråssa, het potatis i Kanal Global

Det här är inget nytt tips, men eftersom jag inte har Kanal Global följer jag programmen på webben. Det dröjde ett tag innan detta program lades ut på nätet. Jag tycker de beskriver en klassisk konflikt som ofta inte fångas av medierna. Det handlar om en avfolkad bruksort där det bor många unga, lågutbildade män, och där det också finns en asylförläggning där man placerat över hundra mestadels unga ensamma manliga asylsökande. Irritation sprids.  Befolkningen tycker att killarna på förläggningen dräller runt, inte gör något och beter sig illa. Å andra sidan har de inte särskilt mycket vettigt att ta sig för. Feltänkt från början, kan man tycka.

Migrationsverket skyller på en olöslig ekvation, där det finns jobb finns inga bostäder och där det finns bostäder finns inga jobb. De ska placera ett antal asylsökande som motsvarar storleken av en medelsvensk kommun.

Fallet har intresserat bland annat Sverigedemokraterna, som dock inte tyckte de fanns anledning att vara med i diskussionen i Kanal Global. (Se t ex SD närstående Politiskt inkorrekt som skrivit flera artiklar i ämnet).

Kommunalrådet Anders Ceder talar om att den bosatta befolkningen och de asylsökande mår lika dåligt, svårt att ta sig därifrån, inte mycket att göra etc. Det finns en asylsökande som försökt sätta eld på sig själv, en annan försökte ta livet av sig med en kniv. Allt är relativt. Tycker nog det låter som om de asylsökande faktiskt mår rätt mycket sämre. Även av de attityder de möter i Stråssa som ligger i Örebro län, kan man tänka. Samtidigt är det förstås ett rimlig krav att asylmottagandet på en liten ort måste ligga på en rimlig nivå. Det måste man kunna hävda utan att det är kontroversiellt.

Jag satt med i samtal om detta i programmet som ursprungligen sändes i slutet av augusti. I den senare delen fortsatte vi prata om och massakern i Oslo och på Utöya, i den senare delen deltog även den socialdemokratiska riksdagskvinnan Maryam Yazdanfar som petades av Håkan Juholt som ordförande i Civilutskottet. En av många exempel på hur personer med invandrarbakgrund lämnat sina uppdrag i Socialdemokraterna på sistone, en annan historia som det finns anledning att återkomma till.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Högerpopulism, Sverigedemokraterna och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.