Att stryka högerextremister medhårs

Jag känner mig mycket tveksam till DN:s intervju häromdagen med Vávra Suk i Nationaldemokraterna. Jag förstår tanken: Att visa människan i en extrem rörelse. Att berätta vilka det är som ligger bakom tidningen Nationell Idag som ju har presstöd, i sig egendomligt.

Sanna Torén Björling är en före detta klasskamrat till Vávra Suk, antar att DN tänkt att det ger henne möjlighet att komma honom närmare. Men det gör hon egentligen inte. Snarare gör det henne rädd för att stöta sig med honom och ställa obekväma frågor. Oftast blir det faktiskt mycket bättre att man inte har någon som helst relation till intervjupersonen, jag talar av egen erfarenhet.

Det finns ju en jättespännande historia om hur en oerhört radikal far får en högerextremist till son, en invandrare som hamnar i ett invandrarfientligt parti. Det hade jag gärna sett att hon ställt fler frågor kring. Det saknas många ytterligare frågor också, som att hon hävdar att ND bedriver sin verksamhet inom lagens ramar, vilket väl stämmer generellt. Eller är en målsättning åtminstone. Men ett flertal personer är dömda för brott, exempelvis för att ha attackerat Pride-festivalen. Han hävdar dessutom att han är socialist, föga trovärdigt. Några följdfrågor kring det hade varit på sin plats, inte att han får hävda det oemotsagd.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Nationaldemokraterna och märktes , . Bokmärk permalänken.