Inte mycket gick rätt efter 22 juli-attentatet

Nu har rapporten om 22 juli-attentaten i Oslo och på Utöya kommit (läs här). Det kan inte vara någon rolig läsning för den norska polisen. Nästan allt gick fel, polisens insatser fördröjdes. Det är smärtsamt att tänka på hur många liv som kunnat sparas om polisen varit på plats på Utöya tidigare.

Den svenska polisen får beröm för att ha upprättat vägspärrar i tid. Det gjorde inte heller den norska polisen. (Läs mer Svd)

Mer om Breivik: Norska TV2 har tidigare tidsläppt den omstridda rättspsykiatriska rapporten om Breivik. Artikeln om rapporten finns här.

Nu kommer även flera böcker om dåden: ”Apokalypse Oslo”av Simon Malkenes heter den första. Har inte läst den än men verkar intressant. Rykande färsk är även ”Det mörka nätet – om högerextremism, kontrajihadism och terror i Europa” av Öyvind Strömmen, som funnits på norska sedan november 2011 men som nu kommer i svensk översättning. Den avhandlar som titeln antyder inte bara Anders Behring Breivik utan även andra företeelser med anknytning till honom. Avslutningsvis kommer snart boken ”En norsk tragedie; Anders Behring Breivik” av Aage Storm Borchgrevink.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.