Pia Kjaersgaard avgår

Dansk Folkepartis ordförande Pia Kjaersgaard har meddelat att hon tänker avgå. Beskedet kommer oväntat och har inte varit känt utanför den inre kretsen innan det offentliggjordes tisdagen den 7 augusti. (BT) Frågan är vad det betyder för DFs ställning i dansk politik. Pia Kjaersgaard har haft en avgörande betydelse för att förändra DF:s roll från ett marginellt missnöjesparti till ett parti i maktens centrum. Men senaste valet innebar en tillbakagång, högerblocket avgick dessutom och DF förlorade sin roll som stödparti till regeringen.

Pia Kjaersgaard har själv pekat ut Kristian Thulesen Dahl som sin efterträdare. Han väntas bli vald vid partistämman i september. Han är för närvarande DF:s gruppledare och en doldis i dansk politik. Men Thulesen Dahl var redan från starten av partiet och har hela tiden hört till den inre kretsen. Han började engagera sig politiskt redan vid 12-13 års ålder i Fremskrittspartiet, DF:s föregångare. ( Se ett porträtt i BT)

Pia Kjaersgaard är 65 år och har varit ordförande i 17 år. Hon stannar i politiken och väntas tillträda på en nyinrättad post som partiets högst ansvarige för den ideologiska inriktningen.

Se även: EkotAftonbladet, Expressen (som i rubriken felaktigt hävdar att Kjaersgaard lämnar partiet, det gör hon inte, bara partiledarposten), Sydsvenskan,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.