Tips för Prag-resenären

Just hemkommen från Prag, mitt tredje besök i staden. Jag var där 1990, strax efter murens fall. Nästa gång i början av 2000-talet var mer av en familjeresa. Kom till Prags Zoo, trevligt och något som definitivt inte nämns i guideböckerna. Men Prag lämpar sig egentligen bäst för vuxna som gillar historia, kultur, långa promenader  och inte minst öl. Vet knappast någon så vacker stad som Prag, alla tider på året. Det enda dåliga jag kan komma på är möjligen att de ännu inte har något förbud mot rökning i offentliga miljöer. Kläderna blir inpyrda, hade glömt hur jobbigt det var.

Här kommer några tips på saker att göra:

Jazzstaden: Det bästa jazzstället i Prag just nu enligt många är Jazz Dock. Fin lokal på en pråm, humana priser eftersom det nästan bara är tjecker som går hit. Gå längs Moldaus strand på Mala Strána (Lillsidan, d v s den västra sidan), Jazz Dock ligger strax ovanför Jiráskuv Most (andra bron under Karlsbron). Musiken börjar sent, runt 22. Fredagar börjar en extra spelning vid kl 01. Söndagar kan de också ha program redan klockan 17. Både inhemska band och utländska gästspel. Program finns på: www.jazzdock.cz

Den nazistiska ockupationen: En bättre guide om andra världskriget, den nazistiska ockupationen och även kommunisttiden än Marek Táborský är nog svårt att hitta. Kunnig, rolig, pedagogisk och besvarar utan omsvep alla frågor man kan tänkas ha och lite till. Hittas enklast genom att man går till platsen framför Námesti Republiky och Kruttornet antingen klockan 10 eller 14 och spanar efter en man med svart paraply. 600 tjeckiska kronor (cirka 200 svenska) betalas efteråt, om man är nöjd, och det har jag svårt att tro att någon inte skulle vara. Två timmar tar turen som går kring Gamla stan och de judiska delarna av staden. Mer information: www.WW2inPrague.com

Är man intresserad av historia rekommenderas även ett besök i kryptan under den grekiskt ortodoxa kyrkan där de motståndsmän som 1942 tagit livet av ”riksprotektorn” Reinhard Heydrich, en av de verkligt tunga nazistledarna, höll sig gömda. Här finns en utställning om detta dramatiska skeende i tjeckisk historia som slutade inte bara med attentatsmännens död. Även flera kyrkliga ledare och deras familjer avrättades omgående eller skickades till koncentrationsläger. Som hämnd utplånade nazisterna en hel by, Lidice, och mängder av andra oskyldiga fick också sätta livet till. Kyrkan ligger på Resslova 9a, ta sikte på de dansande husen (också en begivenhet) vid Jirásku Most-bron och följ Resslova rakt upp, kyrkan ligger till vänster efter några kvarter.

Tjeckisk film med textremsa: Tjeckien är ju ett stort filmland, inte minst 1960-talet var en guldålder. Där finns så mycket mer än Milos Forman. På MAT- Studios visas dagligen flera tjeckiska filmer och ofta med engelsk textremsa.  Mysig bar utanför som man förstås kan besöka ändå. Programmet finns på MAT-studios, men fråga gärna personalen om filmerna. Vi rådfrågade vår hotellpersonal som varmt rekommendera en Jiri Menzel-komedi från 1983, ”Slavnosti Snè`zenek” (ungefär festival för snödroppar). Vacker, underfundig, en riktig pärla. MAT-studios ligger på Karlovo námesti 19, centralt – kommer man norrifrån går man Spalena rakt söderut och hittar bion på höger sida mittemot parken.

Mat och dryck mitt i smeten: Många bra och legendariska krogar har förvandlats till turistfällor. Särskilt i centrala staden kan det vara svårt att hitta bra och hyfsat billig mat. Ú Fleku var ett fynd 1990,  men det var då. Undvik! Ú Kalischa, Svejks gamla krog, ligger lite off och vi var de enda gästerna för tillfället i den hangarliknande restaurangen, en konstig känsla. Inte så mycket dyrare men tjat om att ta in olika spritsorter som kostar massor på notan (samma trick används på fler krogar, undvik att befatta er med allt som ni inte beställt och vet vad det kostar).

Är man nära Václavplatsen kan man äta gott på U Ferdinanda på Opletalova. Står man med näsan mot statyn är det sista gatan in till vänster, något kvarter bort på höger sida. Fräsch krog med ovanliga öl som man inte hittar överallt. I gamla stan får man ducka för inkastarna. Celnici är den andra krogen i en kedja, Kolkovna, den ligger på V Celnici 4 strax bakom Tyn-kyrkan (vars torn för övrigt inspirerade Disney – se efter själva får ni se!). Besöks av många tjecker och här serveras utmärkt tjeckisk mat. Öppen till 24.00.

Ölråd inhämtade vi från två privata listor, främst Johan Johanssons eminenta guide men också Lars-Olof Lindbergs något äldre. Jelinkova Pivince, ett hål i väggen på Charlatova nr 1, kändes mycket genuint. Johan Johanssons favorit, ett vardagsrum för många. Ú Dvou Kocek (Två katter) på Uhelny Thr i Gamla stan hade underbar öl, dragspelare som inte krävde dricks men tyvärr sur personal och ett hårstrå i maten som de inte förstod att vi ogillade. Ni hör, det är inte helt lätt.

Vill man ha vackra lokaler och stämning är det magnifika jugendpalatset Medborgarhuset och Café Slavia vid östra sidan av den bro som ligger nedanför Karlsbron fortfarande värda ett besök, trots något högre priser. Men ingenting är dyrt i Prag. Enklare ställen tar bara en tia för ölen, en bättre krog kanske 20. Utsikten över Moldau från Slavias fönster är magnifik, och den blir inte sämre om man dessutom vet att här satt redan Kafka och Rilke och långt senare Vaclav Havel och hans vänner.

Moteld mot kommunismen: Museum of Communism, Na Príkope 10, en trappa upp (runt hörnet från nedre delen av Vaclavplatsen,alltså andra änden räknat från statyn) tar tydligt avstånd från allt vad kommunism heter på ett mycket pedagogiskt sätt. Här kan man bl a höra den sorglustiga historien om det gigantiska, dyra och försenade Stalinmonumentet som blev klart först 1955, 2 år efter hans död, och som sedan sprängdes bort 1962. Att det finns människor i Sverige som öppet försvarar Lenin framstår än mer obegripligt efter denna rundvandring.Bra prylshop med fina muggar, T-shirts och annat.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tips för Prag-resenären

  1. Pingback: Nicholas Winton – en Raoul Wallenberg för tjecker | Anna-Lena Lodenius

Kommentarer är stängda.