Brüno vågar inte ta skämten på allvar

Har nu sett Sascha Baron Cohens nya film ”Brüno” som som lämnade en lätt fadd eftersmak. Frågar mig som Sanna Rayman på Svenskans ledarsida häromdagen: ”Vilka normer utmanar Brüno?” Filmen slår in öppna dörrar, skämt om fjolliga sexfixerade bögar har vi sett förr. Cohen demaskerar inte fördomar på det sätt som han trots allt lyckades med ibland när han framträdde som Ali G eller Borat. Då kunde människors omedvetna reaktioner í bästa fall få dem att avslöja åsikter som de knappast skulle utrycka offentligt. En svårighet är förstås att Cohen numera är så känd att det är svårt att skapa samma spontanitet, det mesta i Brüno känns riggat. Men det är minst lika problematiskt att Cohen spelar över, även om de aldrig har hört talas om honom är det omöjligt att tro på Brüno som en riktig person.

Ett annat problem är att man skrattar åt Brüno, inte med. Det är en gammal men sann klyscha att bra humor slår underifrån, här föraktar vi Brüno från första stund och får snarast mindre förståelse för honom ju längre filmen pågår. Som min vän Mats skrev på Facebook: ”Cohens problem är att hans film mycket väl kan uppskattas även av homofober som tycker att den bekräftar deras fördomar om homosexualitet.”

Det finns stunder då det glimrar till. Som i tystnaden vid lägerelden när man väntar på att jägarna ska säga vad de uppenbarligen tänker. Eller i slutet (nu avslöjar jag något om handlingen för er som inte sett filmen) där den skräniga heterograbben förvandlas tillbaks till en fjolla och bögparet pressar sina kroppar mot varandra inför en lynchsugen mobb som bara längtar efter att slita dem i stycken. Där någon kort sekund finns den fara som var så avgörande för en komiker som Andy Kaufman, t ex i hans brottningsmatcher mot kvinnor (se You Tube). Cohen har uppenbarligen studerat Kaufman. Men har inte förstått att humor är allvar, bra humor utmanar. Cohen vill bara chockera och lyckas inte ens på den punkten.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Andy Kaufman, Brüno, homofobi, homosexuella, Sascha Baron Cohen. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Brüno vågar inte ta skämten på allvar

  1. Erik skriver:

    Tankade och såg filmen igår och håller med om att Borat var mycket smartare/bättre, men samtidigt kan jag uppskatta trams-humor även när den inte bryter normer.Jag kommer hit mest för att bemöta i mina ögon felaktiga påståenden som framförs av dig eller i kommentarerna.

  2. Robsten skriver:

    He, he, hittade ett flygblad i mina arkiv där Windeskog (som ju är besökare här) är 25 år, med porträttfoto, Jimmie är blott 20 år och är sig INTE lik, Söder är 23 år och går knappt att känna igen, Jens är 24 och han känner man absolut inte igen (där är det nog ett dåligt foto dessutom. Kul!!

  3. Det går bra att kryssa flera alternativt samtidigt.

  4. z999 skriver:

    Anna-Lena, angående röstningen vid sidan om här, kan man välja flera alternativ samtidigt utan att trasha den för dig? Jag råkar ha flera skäl till att jag läser här."För att få fakta om SD?"Ja, men även andra partier på "höger" kanten. "För att få fakta om politiskt våld (höger och vänster)?"Ja, i högsta grad. "För att studera diskussionerna kring inläggen?"Det också. Jag vill få en allmän uppfattning om hur tongångarna går."För att få gräla med meningsmotståndare?"Nä, inte speciellt givande numera när inläggen först måste granskas."För att ni gillar mig?"Nej, men det du skriver är intressant. "För att ni ogillar mig?"Nä. "Jag bara råkade hamna här."Jag är religiös och tror inte på slumpen. Även om jag beter mig ibland som att jag trodde på slumpen så vet jag att Nornornas väv är stark. "Kom hit via länkar från andra bloggar."Det kan man säga. Du skrev någon kommentar på Jimmy Windeskogs blogg och lämnade länken hit.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s