Kan man jämföra höger- och vänstervåld?

Den rapport om politiskt våld som presenterades av BRÅ och Säpo för en tid sedan var ämne för ett inslag i söndagens Godmorgon världen där bl a jag själv var intervjuad. Inslaget handlade mycket om meningen och nyttan med att jämföra det våld som höger- (Vit makt-rörelsen) respektive vänsterextremister (autonoma rörelsen) står för. Det är ett ämne som ständigt återkommer i debatten. Men att jämföra betyder inte nödvändigtvis att jämställa företeelserna. Varför är detta så kontroversiellt? Det är lätt att misstänka att det finns ett inte alltid klart uttalat stöd för det våld som vänstern står för. Vänstern är god, det är grundantagandet.

En liknande diskussion fördes även i Studio 1 förra veckan (onsdagens sändning) där jag debatterade med Petter Larsson som recenserat BRÅ/Säpo-rapporten i Aftonbladet Kultur. Hans kritik handlade mycket om att man överskattar vänstervåldet. Men våldet ser olika ut, det framgår klart av rapporten. Högervålder är grövre men hotet mot demokratin kan på sätt och vis anses större från vänstergrupperna eftersom de angriper politiska partier och myndigheter etc. Men egentligen finns det ingen anledning att gradera vad som är värst, man kan nöja sig med att konstatera att politiskt våld är ett problem och det får vissa konsekvenser, oavsett gärningspersonernas politiska hemvist.

Huvuddelen av inslaget handlar om en attack på SD:s kanslichef och hans sambo som kan ha utförts av vänsterextremister (rättegången pågår), Petter Larsson kommer in i slutet av inslaget. Vi hinner inte prata särskilt länge och kommer egentligen aldrig till skott. Men det är typiskt att Petter Larsson är så ointresserad av att diskutera vänstervåldet oavsett om det är större eller mindre. Det är bara själva jämförelsen han reagerar på och har lust att prata om. Så är det alltid när det presenteras fakta kring vänstervåld. Det är inte uppgifterna i sig som blir föremål för kritik utan själva tilltaget att ö h t granska vänstern.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, autonoma rörelsen, BRÅ, Godmorgon världen, Petter Larsson, politiskt våld, Säpo, Studio 1, vit makt-rörelsen. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Kan man jämföra höger- och vänstervåld?

 1. De metoder man godkänner i kampen kan bli permanenta, även på vägen måste vi använda metoder vi fullt ut kan stå för. Tror inte alla på det där med att ändamålet helgar medlen.

 2. Sebastian skriver:

  När det gäller att bygga upp ett globalt klasslöst samhälle utan rasism och sexism är alla medel tillåtna.

 3. Anonymous skriver:

  Jag tror vänstervåld är lite mer accepterat än högerns.För det första så är flera av högerextremisterna öppet fientliga mot demokrati!Alla erkänner demokratin som överideologi. Och ingen skulle våga förneka tron på allas lika värde. Förutom en del högerextremister. Demokrati och mänskliga rättigheter är så heligt att även folk som är totalt oinstresserade av politik trots allt erkänner dessa två ting som heliga. Vänstern är kanske inte bäst i världen på att respektera dessa två ting. För det andra så sitter det fortfarande i våra hjärnor att vänsterfolk är tonårsrevoltörer. Man gapar och skriker pratar om revolution och klasskamp. Klär sig i palestinasjal och har intulektuella debatter.Och sedan blir det inte så mycket mer. Och anarki, krossa staten revolution betyder ofta. Se mig hör mig jag är en idivid. Inte ett påhäng till mina föräldrar. Många röda gaphalsar kommer från medelklass och är ganska flitiga i skolan. Med andra ord man ser deras vänstersympatier som en slags mognadsritual. När det gäller höger är väl de en ganska vanlig schablon att dom är skinheads från arbetarklassen med frånskilda föräldrar och dåligt utbildade. Inte nog med att dom är nazister dom är underklass också. Usch usch.Vi ska se melaln fingarna på medelklass barnens revolt. För dom är ju det framtida samhällets stöttepelare. Framtidens läkare, journalister, advokater och banktjänstemän. Dom studerar mycket och har föräldrar som håller dom lite hårt hemma. Vi måste då ha lite förståelse för att dom skriker och gapar. Vänsteråsikterna är en slags säkerhetsventil så dom får lätta på trycket.När samhället inte kan komma åt högerextrema så kan vänstern göra det. Polisen kan inte gå ut och slå nazister hur som helst. Men vänstern kan likt en maskerad superhjälte ryka in och försvara demokratin. Var en och annan journalist som skrev efter Göteborgskravallerna att dom aldrig skrivit om vänstervåld just av det faktum att vänstern slogs mot nazister!

 4. Det var regeringen som bar ansvaret för det där, som jag minns det. En riktig skandal, absolut. Har du läst "Väninnan" av Eva Franchell där hon berättar om hur frågan hanterades och om Anna Lindhs syn på det som hände?Jag arbetade för BRÅ inte för Säpo. Säpo medverkade i samma rapport, det var regeringens önskas att det skulle vara så. BRÅ var väl inte helt förtjusta inledningsvis efterom det försvårade arbetet en del för deras del när det gällde att få personer att ställa upp på intervjuer. Därmed inget ont sagt om de personer som deltog från Säpos sida och vars bidrag i rapporten är klart läsvärda, testa själva.Rapporten fokuserar på autonoma grupper och vit makt-rörelsen. Politiskt våld är förstås något mycket bredare.

 5. argusbombi skriver:

  Anna-Lena hur intresserad är du av att diskutera din arbetsgivare SÄPOs politiska våld då? Vill minnas några egyptiska flyktingar man hjälpte CIA att kidnappa och skicka till tortyr. Betydligt större hot mot demokratin, diktatur och tortyr liksom…

 6. Gjorde tidigare idag ett blogginlägg om detta där jag länkar just till det ställe där man kan hitta domen.Så ni kan väl fortsätta den diskussionen där om ni känner för.

 7. Uddman skriver:

  Bilden är sann. Det är också min poäng. Men kommentarerna?Väskdamen fick och fortsätter att få beröm. Man håller henne för att ha varit antinazist.Själv fick hon aldrig någonsin komma till tals.Fotografen var i sällskap med en journalist. Båda tiger.

 8. MX skriver:

  Idag kom domen för de "goda antirasisterna" i Revolutionära Fronten som Petter Larsson m.fl vänstertomtar försvarar:"Tre kvinnor dömdes i dag till fängelse för grov misshandel av sambon till Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.Det hela ägde rum vid Gullmarsplan i Stockholm på nationaldagen. Åtskilliga personer har deltagit i misshandeln och rätten anser att det inte råder något tvivel om att det låg politiska motiv bakom. Strafftiden varierar mellan tio månader och ett år och åtta månader."http://sydsvenskan.se/sverige/article513451/Fangelse-for-SD-misshandel.htmlSe även denna artikel, från DN igår, som har kopplingar till minst en av de dömda, Rebecka Roos.http://www.dn.se/sthlm/vansterextremister-planerade-attentat-1.915290Domen ang. Kinnunen-misshandeln finns att läsa på:http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/07/22/sd-overfallet-afa-kvinnor-fallda-dock-milda-straff-ladda-hem-domen/

 9. Robsten skriver:

  Ääähh..Uddman, vilken historia undrar du över om den är sann?

 10. Uddman skriver:

  Tycker själv att det är skralt med bakgrundsinformation vad gäller såväl vänster- som högervåldet. Anna-Lena är bättre än de flesta utan att dock räcka till. Detsamma gäller en känd specialist som på senare år tyvärr har blivit underlig.Man har aldrig velat gå på djupet vare sig det har gällt Malexander,Nickstabadet, Växjö 1 maj 1985 eller Björn Söderberg. Det som har visats i media har endast varit händelseförlopp och ogillande av nazister och "nazister". Nassen som fick en handväska i skallen i Växjö får fortfarande däng. Han kom för lindrigt undan osv. Fotografen hyllades och hyllas. Det sägs aldrig att den "gamla" damen var 58 år vid tillfället, var ryska, hade bott i Polen, ingick i en av VPK:are tillfälligt organiserad lynchningsmobb samt avled 3½ månad senare (Självmord? Om så, varför?).Inget tyder heller på att hon skulle ha varit judinna.En bra story är inte alltid sann. Och den här var bra, bra, bra. Var den också sann?

 11. Iom att Larsson själv är en del av den vänstern som står för detta våld så är det kanske inte så konstigt att han inte vill debattera det?Sedan tycker jag inte att den stora skillnaden mellan vänster- och nazivåld någonsin för komma fram i dessa sammanhang. Det vill säga att vänstervåldet är mycket mer politiskt riktat, och därmed givetvis en mycket större demokratiskt problem.

 12. MX skriver:

  Aron Lund skriver idag en ovanligt objektiv och sansad artikel (för att komma från Expressen) där han fördömer våldet mot Sverigedemokraterna (den grova misshandeln av Martin Kinnunen och hans sambo då i synnerhet):http://www.expressen.se/Nyheter/1.1640372/valdet-kan-vinna-valet"Om detta hade drabbat något annat parti än Sverigedemokraterna hade det varit EU-parlamentsvalets stora, definierande händelse.Ett innehållslöst val hade snubblat på målsnöret, och medierna fått skrämselhicka när det dramatiska beskedet kom: Socialdemokraternas pressansvarige svårt misshandlad av politiska extremister dagen innan valet – eller Moderaternas, Folkpartiets, Vänsterpartiets…Visst fördömdes dådet, men snart återgick allt till det vanliga. Valkampanjen rusade vidare och valet hölls och allt glömdes bort.Ändå är det rätt oerhört. Sverigedemokraterna är landets största parti utanför riksdagen, och i de senaste sympatimätningarna ungefär jämnstora med exempelvis Kristdemokraterna. Det råkar jag tycka är fördjävligt, men det hör just nu inte hit.Så länge Sverigedemokraterna följer svensk lag har de också rätt att skyddas av samma svenska lag.Att SD inte kan demonstrera och hålla torgmöten utan risk för attacker, nästan någonstans i Sverige, och att partiets politiker och tjänstemän lever i ständig skräck för ett knytnävsslag, ett knivhugg, en brandbomb – det är inte bara ett problem för Sverigedemokraterna själva.Det är ett första klassens demokratiproblem."I hans artikel framgår tydligt hur SD särbehandlas negativt av medierna.Samtidigt gullas det med Piratpartiet. Förmodligen mycket för att de som uppstickarparti har potential att suga åt sig SD-röster och allt som kan decimera SD är ju bra, resonerar de. Angeånde att vänsterextremisterna i rätten nekar till att tillhöra någon vänsterextrem organisation. Borde inte SÄPO kunna kallas in som vittne? De har ju råkoll på alla extremister i landet och borde rimligtvis kunna bekräfta om de tre tjejerna är aktiva inom extremvänstern. Men jag antar att det är sekretess på sånt där?

 13. MX skriver:

  Intressant att notera i "Studio 1"-inslaget är hur Lodenius är konsekvent och kallar de båda grupperingarna för vänsterextremister resp. högerextremister, medan Petter Larsson, som närmast tycks försvara vänstervåldet kallar dem för vänsterAKTIVISTER resp. högerextremister. :)Det var som sagt synd att det inte fanns mer utrymme för diskussion i radioprogrammet.Han verkar riktigt besvärad av att extremvänsterns våld nu dras fram i ljuset.Jag tror aldrig detta kommit fram om vi fortfarande haft en vänsterregering.Först var det "Forum för levande historia" som utöver nazismens brott mot mänskligheten även började informera om alla som fick sätta livet till under kommunismens röda stjärna och nu denna rapport om vänsterextremt våld.Hade en regering med Sahlin och Ohly tillåtit detta? Knappast.Mina personliga erfarenheter av högerextremt våld stämmer också överens med vad som framkommer i rapporten. Oftast är det i anslutning till fest och alkoholintag som man bestämmer sig för att "starta bråk".Då blir det första bästa som råkar komma i deras väg.Medan vänstervåldet är mycket mer utstuderat och planerat, mot politiska motståndare.Har själv en tjejkompis som blev nedslagen och rånad av ett gäng nazister för att de TYCKTE hon såg ut som en "röding" (hon är inte politiskt engagerad på något sätt mig veterligen, så det enda de kan ha gått på är hennes utseende/klädsel). Även där var alkohol inblandat.Hon råkade bara befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s