Nazistattack mot Ung Vänsters fest

I lördagskväll attackerades, som flera tidningar bl a Aftonbladet skrivit om, en fest anordad av Ung vänster i stockholmsförorten Farsta. Angriparna var 15-20 till antalet, svartklädda och maskerade, sannolikt nazister. Seluah Alsaati, ordföranden för Ung Vänster Storstockholm, säger till TV4:s nyheter att attacken välplanerad och målmedveten.

”Attacken höll på i 20-30 sekunder i full kraft sedan försvann de samma väg som de kom ifrån.”

Det lustiga (eller olustiga snarare) är hur extremhögerns attacker mot vänstern hela tiden följer extremvänsterns angrepp på extremhögern, och vice versa. Intressant är också hur man gärna angriper även andra sammankomster än rent politiska – något som jag tror blivit vanligare. Jämför t ex attacken mot ett nationaldagsfirande anordnat av sd i småländska Rottne förrförra året. Jag citerar ur min bok ”Gatans parlament”:

”De var otroligt aggressiva, helt svartklädda och uppträdde väldigt militäriskt. Alla rutor till lokalen krossades samtidigt. ’Reträtt!’ ropade en av dem när de drog sig tillbaka”, berättade senare Mattias Karlsson, SD:s politiska sekreterare i Malmö, för Sydsvenska Dagbladet.”

Alsaati tror, liksom jag, att detta nog är den största och mest välplanerade attacken mot vänstern från nazistiskt håll. Det hon däremot inte säger är att den faktiskt i mångt och mycket liknar andra attacker som genomförts av AFA och liknande grupper.

Extra: Här kommenterar Svenska Motståndsrörelsen attacken.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism, ung vänster. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Nazistattack mot Ung Vänsters fest

 1. Vendela skriver:

  Anna-Lena! Ja, lite skämt är det. Dock inte så mycket. Det rör sig om klassiska och autentiska vänstertexter från 1800-talet, tämligen troget översatta från franskan och aktualiserade. Borgare och präster har här blivit nazister o.s.v.Just den här texten svarar mot femte och sjätte strofen i Léo Taxils ”La Marseillaise Anticléricale” (1881). Den sjöngs på förebildens melodi samt spreds genom flygblad.Visan låg rätt i tiden och hade en otvetydig opinionsbildande effekt.PS. Bloggföreståndaren är alltid allvarligare än medbloggisterna. Hur skulle det annars se ut?

 2. Antar att du skämtar, och du och jag har inte samma sinne för humor, kan jag säga.

 3. Vendela skriver:

  Vad vill nu detta förbannade slödder? Denna skara slynglar i sina mörkblå skidmössor. Jo, de vill kväva i oss! De vidriga kräken har som mål att släcka kunskapens ljus. Men se, med våra röstsedlar jagar vi bort uslingarna. I varje val blir resultatet detsamma. Nazisternas försök att komma in nånstans misslyckas. Bort med alla nazister ljuder våra taktfasta rop.

 4. Gugge skriver:

  Kommentaren är besynnerlig

 5. Anonymous skriver:

  ja verkligen. och det är inte bara våldet som förenar dessa ytterlighetsgrupper. de anvnder t.ex. intenet båda två. och ofta skriver dom olika typer av uttalanden. både extremvänster och extrtemhöger producerar också olika tidningar. de håller båda olika torgmöten och demonstrationer. så det är uppenbart at det är extremister av samma sort vi har att göra med.

 6. Gugge skriver:

  Våldskulturen innesluter såväl nazister som afaiter. Detta är väl så tydligt som tänkbart. Två sidor av ett och samma mynt.Det praktiserade politiska våldet är sällsynt i vårt land. Men det finns. Den saken har konstaterats.

 7. Nej det är väl självklart att hon inte säger det. Det är ju därför jag berättar det i stället.

 8. 1915 skriver:

  ”Det hon däremot inte säger är att den faktiskt i mångt och mycket liknar andra attacker som genomförts av AFA och liknande grupper”.Varför ska hon säga det?

 9. z999 skriver:

  Gugge:”Åtminstone inom SSU har det jobbats en del för att bli av med ohyran. Hur det är inom Ung Vänster vet jag inte.”Anna-Lena har ju redogjort för att många av de våldsamma autnoma (=militant samhällskorrekta) är medlemmar i ung vänster. Med tanke på det så kan man ju se den senaste attacken mot ung vänster på samma sätt som när kriminella mc-gäng attackerar varandra. Det är väl ingen som ser såna attacker som ett hot mot föreningsfriheten i Sverige väl?

 10. Gugge skriver:

  Det rör sig vanligen om unga mullvadar som ideologiskt hör hemma i Socialistiska Partiet. Detta är ett marxistiskt och trotskistiskt, revolutionärt parti som har ”entrism” som en del av sin politiska metod. SP:s motsvarigheter i andra länder gör på samma sätt.Åtminstone inom SSU har det jobbats en del för att bli av med ohyran. Hur det är inom Ung Vänster vet jag inte.

 11. Grue skriver:

  ”Ung vänster består delvis av aktivister ur den autonoma vänstern.”Är det nån slags infiltration, eller tycker vänsterledningen att det är OK? Har tidigare hört om att t ex Kdu har blivit infiltrerade av mer konservativa grupper. Vad är det för typer dom här autonoma, våldsinriktade, antidemokratiska?

 12. Kry skriver:

  Läste just SMR:s reflexioner på nätet. Finns på patriot.nu ”Motståndsrörelsen kommenterar:Svenska motståndsrörelsen är en civil politisk motståndsrörelse som verkar inom lagen och vi tror att det i dagsläget är den rätta vägen. Våra aktivister försvarar sig mot anarkisterna på gatorna när de försöker hindra våra aktiviteter, men vi för inget krig mot dessa i det fördolda. Vi är inte inblandade i aktionen mot antirasistkonserten. Men att det skulle vara detsamma som att vi inte förstår sambandet mellan orsak och verkan är fel. Marxistorienterade organisationer och individer som väljer att gå i strid med det nationella motståndet genom fega attacker måste få klart för sig att det alltid kommer att finnas individer som inte finner sig i detta och med full kraft slår tillbaka. Vi har full förståelse för aktioner som dessa.”Nu vill det till att polisen nystar upp det hela. Och det snabbt!

 13. Kry skriver:

  Läste just SMR:s reflexioner på nätet. Finns på patriot.nu ”Motståndsrörelsen kommenterar:Svenska motståndsrörelsen är en civil politisk motståndsrörelse som verkar inom lagen och vi tror att det i dagsläget är den rätta vägen. Våra aktivister försvarar sig mot anarkisterna på gatorna när de försöker hindra våra aktiviteter, men vi för inget krig mot dessa i det fördolda. Vi är inte inblandade i aktionen mot antirasistkonserten. Men att det skulle vara detsamma som att vi inte förstår sambandet mellan orsak och verkan är fel. Marxistorienterade organisationer och individer som väljer att gå i strid med det nationella motståndet genom fega attacker måste få klart för sig att det alltid kommer att finnas individer som inte finner sig i detta och med full kraft slår tillbaka. Vi har full förståelse för aktioner som dessa.”Nu vill det till att polisen nystar upp det hela. Och det snabbt!

 14. Attacken mot sd i Rottne var förrförra året, självklart. Jag har jag ändrat i texten.I övrigt ser jag att det sägs att personer med anknytning till Svenska Motståndsrörelsen tagit på sig det här, och det var väl den grupp som man kunde misstänka. Men även där föreställer jag mig att det råder en viss anarki, att folk agerar självsvådligt ibland. Att det inte skrivs i tidningarna om det så mycket beror antagligen på att uppgifterna är osäkra. Man kan ju inte utesluta att den som tar på sig det fejkar. Jag anser självklart inte att det är ok att Ung vänster utsätts för nazistattentat. Men det verkar som de flesta av er ändå förstod min poäng: det är svårt att inte se paralleller med andra attentat där vänsteraktivister attackerat högerextremister. Att det pågår ett krig mellan ytterligheter.Ung vänster består delvis av aktivister ur den autonoma vänstern. Det är f ö inte första gången som Ung vänster attackeras, även om det skedde på ett särskilt våldsamt sätt den här gången.

 15. z999 skriver:

  Galleristen:”Man kan väl inte misstycka till att tidningen i kongruens med sin politiska hållning är beredd att ifrågasätta SD:arnas heder.”Jo, i ett sånt fall så kan man verkligen det. Jag skrev ett ironiskt hopplock av vänsterkommentarer som misstänkliggör vänstern själva. Jag skulle inte vilja läsa något sådant i SD-kuriren.”Det finns gott om haverister såväl inom SD som inom ”extremhögern”.”Dom är ganska osynliga.Jenny:”Uppdatering: En högerextrem grupp med kopplingar till Svenska Motståndsrörelsen tog på söndagen på sig ansvaret för attacken.”Mjaa, det är på patriot.nu som Yelah hittade det där. Det är några som inte tillkännager sin identitet som påstås förklara varför de gjorde attacken.”Borgar- och lakejpressen och även polisen tycks svinaktigt nog ha låtit bli att följa upp.”Att pressen struntar i det är en sak, men att polisen inte lägger resurser på det är något helt annat. Och sen vore det bra om ledningen för ung vänster kunde se det i ett större perspektiv och inte bara se det som att några medlemmar har åkt på stryk.

 16. Jenny skriver:

  Det här hittades hos nättidningen Yelah. ”Uppdatering: En högerextrem grupp med kopplingar till Svenska Motståndsrörelsen tog på söndagen på sig ansvaret för attacken.”Borgar- och lakejpressen och även polisen tycks svinaktigt nog ha låtit bli att följa upp.

 17. Galleristen skriver:

  Grues fundering ”när det gäller Sd börjar t o m Expressen spekulera om konspirationsteorier” tycker jag är rätt trivial. Man kan väl inte misstycka till att tidningen i kongruens med sin politiska hållning är beredd att ifrågasätta SD:arnas heder. Det finns gott om haverister såväl inom SD som inom ”extremhögern”.

 18. Kry skriver:

  Så här skrev Victor: ”Det här var ungdomar i yngre tonåren som fixade en konsert!”Var de pionjärer? Dessa är kommunisternas motsvarighet till det år 1945 upphörda NSDAP:s ungdomsfylkingar Hitlerjugend/Bund deutscher Mädel.

 19. z999 skriver:

  Grue, visst var det ironi när jag skrev det där. Men jag vill egentligen inte skoja bort en rätt allvarlig händelse. Jag tänkte att någon kanske inser att det förekommer politiskt våld i samhället och det dessutom ökar och vad som händer är att meningsmotståndare anklagar varandra för att fejka våldet. Reaktionen på såna här händelser måste bli en annan om vi vill värna demokratin i landet.

 20. z999 skriver:

  Buster Brown:”Den här typen av konfrontationer liknar på pricken dem som förekom i Tyskland under senare delen av 1920-talet. Och värre blev det.”Ja, det stämmer.

 21. Grue skriver:

  Skön ironi z999. Märk väl att ingen öht spekulerat om sånt men när det gäller Sd börjar t o m Expressen spekulera om konspirationsteorier. Behandlingen av Sd fortsätter att vara vad den alltid varit: smutsigt.

 22. z999 skriver:

  Victor:”Så nu är Ung vänster extremvänster också?” :-)”Lodenius slutar aldrig att förvåna med sina analyser. Har du läst nazisternas pressmeddelande för att komma fram till det här?”Kunde du möjligen precisera mer exakt vad som var fel i hennes analys och varför?”Efter det som ju vekar vara fejkanfallet mot Kinnunens flickvän skrek alla om hårdare tag mot vänstern.” Vänstern vill ju försvara de som angrep Kinnunens flickvän och det här med att påstå att det var en fejk är ett av sätten.När man blivit utsatt för en våldsamhet och sen inte blir trodd är bland det värsta man kan råka ut för. Fejkanklagelserna bygger på läsning av vad media återgivit i andra hand och all andrahandsinformation brukar gå att jämföra och hitta att det brister. En reporter utelämnar en sak och en annan en annan sak. Jag tror inte att vänsterpöbeln som spritt sådana anklagelser är så dumma att de tror på det själva, men chansen finns förståss. Om du visar på att Martin Kinnunen och flickvännen kommit med motsägande saker i polisförhören så vore det en annan sak. Eller om polisen gått ut med att de hittat något som tyder på det.Ganska kul att en del företrädare för vänstern som läser diverse fejkförklaringar verkligen tror på det, särskilt folk från ung vänster. Dom tycks tro att det går att göra en brottsundersökning genom att läsa vad media skriver. Det vore ju bekvämt att vara polis i så fall.Uttrycket ung och dum, i det uttrycket så syftar ”dum” på avsaknad av livserfarenhet, inte att man skulle vara dum i huvudet bara för att man är ung. När det gäller ung vänster så får dock uttrycket en annan innebörd uppenbarligen…”När nazisterna slår till är det inte lika självklart utan då är det vänsterns eget fel. Det är äckligt. ”Det beror på att det är svårt att få sympatier om man själv både förespråkar våld och använder våld och aldrig tar avstånd från när egna medlemmar tillgriper våld. När nazister (jag menar riktiga som NSF och SMR, jag vet att SD och ND är nazister i vänsterns fantasivärld)utsätts för våld så får de inte speciellt mycket sympatier i media heller.”Det här var ungdomar i yngre tonåren som fixade en konsert!”Och där håller jag med dig att de ska kunna göra så utan att utsättas för våld. I och med att det fanns ett politiskt budskap med i det hela så borde polisen lägga ner lite extra jobb på att gripa förövarna, men jag tvivlar på att de kommer att göra det. Jag anser att ung vänsters ledning har varit lite för lam med att trycka på polisen. Jag skulle bli mycket förvånad om polisen grep någon.

 23. z999 skriver:

  Förklaringen på det hela är att de har hittat på alltsammans i ett försök att väcka sympati och att folk ska tycka synd om dem så att Vänsterpartiet ska få fler röster i kommande riksdagsvalet. Det är väl rätt uppenbart!Tänk själva; ingen patriotisk organisation har tagit på sig ansvaret på sina webbsidor. Alltså måste det vara ett påhitt av Ung Vänster själva!Det står i artikeln att gärningsmännen var svartklädda; patrioter är aldrig svartklädda medan Afa är det. De här vänsterfraktionerna bråkar ofta sinsemellan så det kan ju vara Afa som attackerat Ung Vänster. Kanske är det någon mer hårdför kommunistisk grupp som gjort detta.Allt verkar konstigt i artikeln. Ung vänsters ordförande för Storstockholm Seluah Alsaati säger att denne sprang uppför trapporna för att komma undan…samtidigt ser hon en kille ligga nedslagen och hon försöker bära upp honom. Alltså, hur kan hon springa uppför trapporna, jagad av onda nazister, samt då springa på en av sina medvetslösa kamrater som alltså då ligger ovanför henne i trappan och sedan, som kvinna, försöka bära mannen uppåt i trappan? Den medvetslöse kamraten borde ju ha legat nedanför henne såvida inte de onda nazisterna först sprungit upp, nitat hennes kompis medvetslös, därefter har nazisterna sprungit nedför trapporna, förbi henne och sedan bestämt sig för att börja jaga henne igen?!Här ligger både en och annan hund begraven.

 24. Robin Goodfellow skriver:

  Bäste Victor! Anna-Lenas poäng är att det förekommer våld här som där. Lite av ”lika goda kålsupare” kanske. Det är grupper som politiskt står varandra emot som ömsesidigt använder våld. Den refererade händelsen är är ett flagrant exempel.Det inträffade skrämmer och något bör göras för att hindra att liknande inträffar igen. Polisen borde i det här fallet ha anat oråd och skyddat VUF.

 25. Victor skriver:

  Så nu är Ung vänster extremvänster också? Lodenius slutar aldrig att förvåna med sina analyser. Har du läst nazisternas pressmeddelande för att komma fram till det här? Efter det som ju vekar vara fejkanfallet mot Kinnunens flickvän skrek alla om hårdare tag mot vänstern. När nazisterna slår till är det inte lika självklart utan då är det vänsterns eget fel. Det är äckligt. Det här var ungdomar i yngre tonåren som fixade en konsert!

 26. Buster Brown skriver:

  Löjligt spektakel? Nej, det är allvarligare än så. De politiskt aktiva ungdomarna griper till grovt våld. Man vill på ett primitivt sätt imponera, skrämmas och kränka.Den här typen av konfrontationer liknar på pricken dem som förekom i Tyskland under senare delen av 1920-talet. Och värre blev det.

 27. Anonymous skriver:

  ”Jämför t ex attacken mot ett nationaldagsfirande anordnat av sd i småländska Rottne förra året.” Har du ingen koll? Nationaldagsfirandet i Växjö och attacken i Rottne var 2005. Förra året var det istället försök till att dela ut tårta i Klippan för SD:s del.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s