Grattis Alice Babs 90 år !

Idag fyller Alice Babs 90 år, var hon nu befinner sig.  Hon ska finnas på ett demensboende någonstans, och hon träffar bara familjen och de närmast anhöriga. I övrigt är ingenting känt om hur hon har det.

Enda sättet att hylla henne är genom att sätta in pengar på bankgiro 5371-3160, Kgl. Musikaliska Akademien. Det är viktigt att man anger: ALICE BABS STIPENDIEFOND.
Två andra tips: Idag klockan 16.00 sänder TV2 filmen ”Swing it Alice” och i morgon klockan 14.30 visar TV1 långfilmen ”Det svänger på slottet”.

Det går fortfarande att se filmen Alice Babs förlorade rättigheter på SVT Play, den ligger ute 38 dagar till. I den säger Alice att hon känner sig levande begravd. Det har inte blivit mindre sant sedan filmen visades. I min och Lotta Hellmans film framträder en rebellisk Alice som protesterar mot hur man behandlar henne. I mångas ögon var hon en duktig men kanske väl snäll artist, aldrig några skandaler, alltid familjen och de närmaste för ögonen.

Men minns att Alice började som rebell, när hon spred swingen rasade samhälle mot henne. Idag minns vi Alice också för hennes första tid som artist och här kommer förstås ett klipp ur ”Swing it magistern”.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Grattis Alice Babs 90 år !

 1. Linus skriver:

  Din film om Alice öde är lysande och utmärkt AnnaLena!
  Thomas Bodström, tycker jag har gjort bort sig helt, tror inte er film kommer bli fälld i granskningsnämnden.
  Jag tror mera att Alice gav upp tyckte livet blev tråkigt och till slut slutade äta och avled av detta.
  Demens tar lång tid att utveckla.
  Min mammas faster var dement och det tog lång tid innan det märktes och hon blev sämre i sin sjukdom.
  Detta med Alice öde är sorgligt så det var bra att filmen sändes och kom fram, detta är inte förtal tycker jag.

 2. Elisabet Wassberg skriver:

  När man sett programmet och även inslaget med Tomas Bodström finns väl egentligen bara en fråga som inte är besvarad. Är Alice Babs omyndigförklarad? I så fall behöver inte de anhöriga (som det verkar) vara besatta av pengar. Hennes namnteckning gäller i så fall inte om hon skulle skriva på något dokument. Familjen kan vara rädd att hon uppger att det finns ett konto någonstans i världen. Det hela verkar minst sagt misstänkt. Hur mycket pengar har inte dessa, sjukvårdspersonal, förvaltare, och nu advokat fått för att tiga om sanningen?
  Som vi ser det är Alice Babs fråntagen sin rätt att leva, för att någon annan är besatt av pengar, eller besatt av personen Alice Babs.

 3. Pingback: Alice Babs gömd för vännerna | jerryolsson.com

 4. andersroshages skriver:

  När man ser o hör filmen ovan här! Så låter det verkligen som Alice både kan argumentera och göra sig hörd? I skillnad emot vad ”Eivor Ekengren-Lundgren skriver, (i affekt vad det verkar d.s vilket är lite svårbegripligt!). Dessutom skriver Eivor till Alice som person, här ovan. (”Jag unnar dig lugn och ro tillsammans med barn och barnbarn!
  90 år är en hög ålder, så jag tycker att alla andra ska respektera din höga ålder.”)
  Och o andra sidan så tycker hon att vi skall låta henne vara i fred som hon säger iom att hon är ”dement”? (”Din moster är pigg och social, men Alice Babs är svårt demenssjuk (jag hänvisar till vad Tomas Bodström informerade i TV). Det finns demenssjuka som inte har förmågan att uttrycka sina åsikter och önskningar. Vad glad att din moster är frisk och vigör och umgås ,med henne i stället för med Alice Babs”)
  Alltså hur skall hon Eivor ha det? Antingen är hon så sjuk att hon troligt vis inte kan vara med här och argumentera (om hon nu tillåts detta med ombud eller förvaltare över sig – som hon själv ifrågasätter via filmen). Eller också är hon så frisk att man kan skriva till henne som självständig person i detta forumet?
  Detta verkar rörigt och självemotsägande!
  Jag tycker säkert som de flesta som annalenalod ville ha sagt med denna blogg o film att det är anmärkningsvärt att man måste fara så hårt fram med människor!?

  • Jag har arbetat ett antal inom sjukvården inkl äldrevården och jag kan garantera att 10 personer med demensdiagonos har i slutändan olika behov,olika förutsättningar och olika framtida prognoser. Det är som att jämföra 10 bröstcancersjuka kvinnor med varandra om behandlingar, framtida prognoser och ev dödlighet. Jag har själv arbetat som Gode Man och Förvaltare till olika personer, de flesta med demenssjukdom. DET ÄR BEKLAGLIGT ATT NI ALLA INTE BEGRIPER, ATT DET VAR NACKA KOMMUN SOM FÖRORDADE FÖRVALTARSKAPET. När man arbetar som Gode Man och Förvaltare arbetar med sammanarbete med huvudmannen,vårdpersonalen, de anhöriga och övriga berörda sjukhuspersonal,kuratorer etc etc..Precis som Tomas Bodström sade, så har ni alla kovänt hela situationen och problematiken.
   under vvis.

   • andersroshages skriver:

    ”Ko” kan du vara själv. ”Som inte begriper” att du själv är del i parts inlaga..”Jag har arbetat ett antal inom sjukvården inkl äldrevården och jag kan”

 5. andersroshages skriver:

  Det hade varit fint o Bra om den ”2:a” sidan varit tillse här, så de två kunde mötas o komma fram till en lösning eller så! Men vad jag förstår utav videon är familjen mest inblandad och de som bestämmer läget i denna situation? Titti tex som var en så duktig sångerska själv, har hon inte något mer att säga eller hjälpa oss fans att förstå?

  • annalenalod skriver:

   Jag och Lotta Hellman har gjort en film. Vårt uppdrag är därmed slutfört så långt.
   Vi nämner förresten inte familjen i filmen annat än att vi säger att de valt att inte medverka. Kan verka konstigt eftersom de framträder så mycket efteråt, men så är det.

 6. andersroshages skriver:

  Vad vill du göra nu?

 7. Debatten om dokumentären om Alice Babs har engagerat mig. Ett inlägg som jag skrev för Sydsvenskan publicerades igår, måndag 3 februari i en avdelning som heter Åsikter och kan läsas på www. Sydsvenskan.se/asikter. Rubriken löd ”Alice Babs öde kan drabba oss alla”. Jag försökte få fram det allmänmänskliga och allmängiltiga i den bild dokumentären gav: av synen på åldrandet, förakt för svaghet, maktfullkomlighet…De flesta tycks gilla de synpunkterna. Men jag har också fått mycket arga kommentarer. Det finns helt uppenbart två läger i den här diskussionen.

  • annalenalod skriver:

   Jag har läst ditt utmärkta debattinlägg! Tack för det! Jag uppskattar särskilt att du gör det du skriver: försöker se det allmängiltiga i Alices fall. Men det finns många tabun kring detta och det är lätt att blanda in egna känslor och erfarenheter på ett oreflekterat sätt. Även i vården finns en stor okunnighet. Jag förstår fullt ut hur knepigt det kan vara med demenssjuka föräldrar, även min pappa led av en demenssjukdom och det var förstås en prövning för oss alla. Förstår vad du menar med 2 läger. Men det centrala borde vara vad Alice och andra i samma situation vill och mår bra av och att deras rättigheter tas tillvara. Debatten efter filmen har tappat bort huvudpersonen. Tack igen för att du försöker lyfta diskussionen.

   • Huvudpersonen, Alice Babs är 90 år och svårt demenssjuk och hennes välbefinnande och hennes rättigheter sköter Alices barn om med stöd av vårdpersonalen och förvaltaren som var utsedd av Nacka kommun. OBS ATT DET VAR VÅRDPERSONALEN SOM SLOG LARM OCH FÖRSLOG NACKA KOMMUN ATT ALICE BABS SKULLE FÅ FÖRVALTARE, med hänvisning till vad advokat Tomas Bodström sade i TV…

   • annalenalod skriver:

    I mänskliga rättigheter ingår också att bli bemött med respekt och även demenssjuka har rätt att fatta vissa beslut kring sitt privata liv som att få träffa nära vänner. Läs det kloka debattinlägget: http://www.sydsvenskan.se/asikter/alice-babs-ode-kan-drabba-oss-alla/
    Det är f ö tingsrätten, inte kommunen, som utser förvaltare.

 8. andersroshages skriver:

  Jo jag bara fortsätter att koll Youtube klippen med henne! Thanks!

 9. GRATTIS ALICE BABS!
  Jag unnar dig lugn och ro tillsammans med barn och barnbarn!
  90 år är en hög ålder, så jag tycker att alla andra ska respektera din höga ålder.

  • annalenalod skriver:

   Jag önskar också Alice lugn och ro med de människor hon vill vara tillsammans med. Jag hoppas att man frågar Alice vad hon vill. Jag firade själv min moster som fyllde 91 i fredags. Hon är väldigt pigg och social, du kan inte fixera dig vid åldern. Min moster har många vänner som fortfarande vill träffa henne, och som hon vill träffa.

   • Din moster är pigg och social, men Alice Babs är svårt demenssjuk (jag hänvisar till vad Tomas Bodström informerade i TV). Det finns demenssjuka som inte har förmågan att uttrycka sina åsikter och önskningar. Vad glad att din moster är frisk och vigör och umgås ,med henne i stället för med Alice Babs.

   • annalenalod skriver:

    Alice hade definitivt kapacitet att uttrycka åsikter när jag träffade henne. Det kan även många demenssjuka göra. Jag har självklart inga som helst anspråk på att få träffa Alice, jag tycker bara det är synd att hon isoleras från i stort sett alla hon umgåtts med.

 10. Eva-Mari Köhler skriver:

  Grattis till Alice, rebellen i musiken, jag vill vara med för att få henne tillbaka i det socila livet. Eva-Mari KöhlerbLund

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s