Hur stoppar man våldsbejakande extremism?

I morgon är det första mötet i utredningen om ett effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande extremism (Ju 2012:09, dir 2012:57) som är en fortsättning på den handlingsplan (se även betänkandet) som presenterades i december 2011. Utredningen ska arbeta för att försöka hitta åtgärder som ska fungera förebyggande samt beskriva, värdera och förhoppningsvis effektivisera det arbete som redan nu bedrivs.

Jag sitter med i utredningen som leds av Eskil Franck, Levande historia, sekreterare är Agneta Blom och Karin Wiström. Vi ska tydligen prata om individen, hur man hamnar i våldsbejakande miljöer, vid det första mötet. Svårt men intressant. Har en massa tankar, det finns en hel del forskning också. Vi avhandlade detta i BRÅ/SÄPO:s utredning om våldsam politisk extremism 2008 där jag också satt med.Framför allt vet förstås en organisation som Exit en hel del som träffar så många som vill hoppa av framför allt högerextremistiska sekter. Men det finns ju mycket som skiljer rekryteringen till olika slags miljöer, det är förhoppningsvis sådant vi ska försöka resonera kring.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.