Om struntets betydelse för mänskligheten

strunt 001Min vän Martin Kristenson har nu äntligen fått ut sin efterlängtade bok där han samlat ett antal av de artiklar han publicerade i tidningen Kapten Stofil under de 11-12 år som den existerade. ”Vårt kära strunt – okända berättelser ur den svenska nöjeshistorien” är nöjsam läsning med fakta och berättelser om allsköns företeelser inom framför allt underhållning, film och TV. Jag plöjde den i helgerna fast jag redan läst de flesta av artiklarna, kul också att ha de samlade såhär.

Några exempel: Hela berättelsen om frufridagen, dag för dag med de bespottade ”skäggen”, kokain i populärkulturen, några kapitel ur swingpjattens historia, olika aspekter på Åsa Nisse, innehållsanalys av några av Karl Gerhards kupletter,  Glada Änkan genom tiderna, sommaren då Sveriges Television satte skräck i alla barn med den läskiga serien med skräckfilmer samt inte minst den fascinerande historien om Asta Gustafsson.

PS: Titeln anspelar på ett citat som brukar tillskrivas Beppe Wolgers, men som egentligen härrör från en debatt i Expressen om den svenska filmens uselhet. För formgivningen av boken står den ständigt lika flitige Mattias Boström som varvat detta bland annat med eget skrivande om Sherlock Holmes, en bok jag också ser fram emot!

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.