Vad är det med sekter och rockmusik?

all saved2all saved3Jag har alltid fascinerats av hur musiken ofta spelar en så stor roll för politiska och religiösa sekter. Jag tror det har att göra med att musiken talar så direkt till känslan, och att den tar sig förbi intellektet och skapar en upplevelse av hängivelse och samhörighet. Under slutet av 1960- och 70-talen fanns många extrema religiösa sekter som emellanåt producerade hyfsat njutbar musik, även för den som inte sympatiserar med budskapet. Ser att en DVD är på väg om ”The Source Family”, har beställt. DN hade en långa artikel i tisdags (som man bara kan läsa på nätet om man är prenumerant). Här nämns även en rad andra sekter/sektledare som ägnat sig åt musik, exempelvis Charles Manson.

För ett antal år sedan laddade jag ner ”For Christians, Elfs and Lovers”  från någon udda sajt på nätet, en skiva med en slags Gandalfliknande gestalt på omslaget och två flickor med långt hår i sjal och långa kjolar på baksidan . Bandets namn var nog det som gjorde mig mest nyfiken: All Saved Freak Band. Det fanns faktiskt en låt om ”Sagan om ringen”, apropå omslaget. Men framför allt handlade det om bibliska berättelser och frälsning till musik som hörde väl hemma i den hippieaktiga folkrock som var populär vid tiden för utgivningen. Att det lät så pass bra beror nog delvis på att de lyckades knyta till sig basisten Glenn Schwarz 1971 som varit med i bandet ”Pacific, Gas & Electric” som haft en megahit med låten ”Are you ready?”. Schwarz hade en alltmer vacklande mental hälsa, men hela sin musikalitet intakt när han gick in i detta i alla bemärkelser smala och udda band.

Det första albumet ”My Poor Generation” har beskrivits musikaliskt som: ”Ett helt oumbärligt Jesus-album som blandar barockmusik med folkmusik, cembalo, stråkar, piano och träblås, några överjordiskt rökiga dröm- och psychedeliska melodier och därtill avskalad elektrisk bluesboogie. Det var en udda församling som tillsammans skapade en atmosfär som representerar det bästa i det som en gång var Jesusrocken.” (Enligt Bob Felberg, New Creation Radio, WVOF och medförfattare till boken” The Archivist:Guide to Christian Rock Music”.)

Vet att jag tidigare läst mer eller mindre bisarra historier om sekten bakom, men nu hittar jag mest artiklar om musiken. All Saved Freak Band sponsrades av Church Of The Risen Christ och dess ledare Larry Hill som manat gruppen att flytta till Ohio. Har tidigare läst texter som beskriver hur Larry Hill krävde tillgång till alla kvinnor för sig själv, lite som Hans Scheike och hans harem tänkte jag då. I det jag nu läser står inte mycket om hur själva sekten fungerande och hur deras liv såg ut, så ta inte det jag just nämnt för någon sanning. Jag ser fram emot boken ”FORTNEY ROAD: The True Story Of Life, Death And Deception In A Christian Cult” av Jeff C Stevenson som varit på gång i flera år och som av förhandsinformationen att döma kommer att beskriva en sluten sekt med sexuella övergrepp, människor som försöker fly och liknande inslag. (SENARE TILLÄGG: Den går numera att köpa t ex via Amazon.)

Här kommer en intervju med bandmedlemmen Joe Marko och bilder från bandets tidiga historia. Joe Markko drabbades 1973 av en olycka på en industri och fick 27 000 volt genom kroppen. Han förlorade båda händerna och fick brännskador över mer än halva kroppen. Gitarristen i bandet fick lära sig att spela allt som Joe spelat, bandet fortsatte och Joe också – fast nu främst som låtskrivare, sångare och bandledare.

Läs mer: It’s Psychedelic Baby,  One-Way.org, Cross Rythm. Allt mer av musiken läggs upp på Spotify, bland annat samlingsalbumet ”Harps on Willows”.

NYTT: Har till sist lyckats hitta den text om bandets historia som jag letade efter: ”A Historical Look at the All Saved Freak Band” av Ira Lewis. Här ett utdrag:

”Från mitten till slutet av 70-talet drog sig bandet tillbaka samtidigt som Larry Hill utvecklade ett allt mer auktoritärt ledarskap. Han framställde sig nu som Guds enda sanna röst. Larry utsåg en ”inre krets” i gruppen som bara bestod av kvinnor, både gifta och ogifta, de sågs som ledare och profetissor. De tvingades även att tjäna Larry sexuellt. Männen fick sova i en ladugård medan Larry sov i huset med kvinnorna. /../Sanktionerna var hårda (mot de som inte visade lydnad), även misshandel förekom. Männen förödmjukades och piskades om de ifrågasatte Hills ledarskap. Männen arbetade 18 till 20 timmar om dagen och förväntades överleva på minimalt med mat och sömn. Barnmisshandel förekom också och socialarbetare kom för att undersöka detta. De som berättade sanningen till personer utanför gruppen blev slagna av Hill.”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad är det med sekter och rockmusik?

  1. Kjs Windeskog skriver:

    Sådana här grupper är märkligt fascinerande. När jag läste en sommarkurs på fem poäng fick jag tillgång till visste material om den svenska gruppen Nordic Light Center vilket får ses som något av en nordisk favorit. På global nivå finns tex Children Of God, men tar ju sexuella övergrepp bort den komiska aspekten och ersätter den med skräck. Trots detta finns fascinationen.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s