Många har reagerat på Alice Babs-filmen

unnamed (1)Filmen ”Alice Babs förlorade rättigheter” har väckt starka reaktioner och utnämndes till ”Veckans snackis” i Expressen.

Snabbt efteråt kom det kritik mot de uttalanden som förvaltaren gör i filmen från Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare som bland annat reagerat på att det införts ett besöksförbud som riktar sig mot Alices vänner och att Lena Arenbjörk beskriver sig som att hon är sin huvudman.

Ordföranden i Sveriges Pensionärers Riksorganisation, SPR, Karl Erik Olsson gick ut med skarp kritik mot hur många äldre behandlas, och pekade på hur de redan i mars försökte pressa fram lagändringar: ”Gårdagens film om Alice Babs gav en mycket besk eftersmak. Att en god man behandlar vårdtagare och omvärld på ett så brutalt sätt som skildrades är oacceptabelt. Vi tycker att det är hemskt att en sådan situation drabbar en berömd person som Alice Babs, men ännu värre är att det sker på många håll utan att bli debatterat alls. /…/ Inom SPF är vi mycket medvetna om de stora problem som finns i den verksamhet som bedrivs av överförmyndarnämnd, förvaltare och god man. Därför skrev vi i mars till Justitiedepartementet och begärde en utredning och översyn av lagstiftningen. Frågan måste skyndsamt behandlas av regering och riksdag.”

Bland övriga läsvärda texter i ämnet som dykt upp på nätet de senaste dagarna rekommenderas Popcorntankar – Lena Breitner, en journalist som är medlem i Alzheimerföreningen (som också återpublicerat texten på sin hemsida).  Hon refererar bland annat till den rapport om förvaltarsystemet av Lisa Magnusson som vi tog upp i filmen.

Den som vill veta mer kring hur vi resonerade när vi gjorde filmen rekommenderas att lyssna på podradio i Magasin Paragraf där jag samtalar med Dick Sundevall om äldres rättigheter, vi jämför bland annat villkoren för en äldre person i Alices situation med villkoren inom psykiatrin och i kriminalvården.

unnamedExpressen och Aftonbladet har varit mest kritiska till filmen och hävdar att vi begått ett övergrepp som visat upp en dement person i TV, en åsikt som inte delas av de organisationer som företräder demenssjuka personer. Stina-Clara Hjulström. Demensförbundet,uttalar sig i Expressen och i samma artikel säger Claes Gillberg, ordförande i föreningen Sveriges överförmyndare, att besöksförbud endast kan utfärdas av läkare. I Expressen skriver även Jenny Strömstedt som tidigare rapporterat om kritiken mot Alice Babs situation och förvaltare. Den här korta texten skrev hon strax efter att filmen visats. Andra tidningar som skrivit om den är Göteborgs Posten, Nacka Värmdö Posten , Helsingborgs Dagblad samt Tidningen Ångermanland som jämför med ett annat lokalt fall med en person som fick en förvaltare.

Fler länkar: Svenska magasinet – tidning för Spaniensvenskar, Ann Allan (som medverkar i filmen) bloggar på Folkbladet, Jerry Olssons blogg, Birger Schlaugs blogg, Lars-Ericks blogg, Sathyagraha-hem,

NYTT: Senare har även följande artikel i UNT publicerats. Barbro Lewin forskar kring funktionshinder och resonerar kring förvaltarskap, rättigheter och vanmakt.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Många har reagerat på Alice Babs-filmen

 1. M. Christine skriver:

  Hej!
  Min reflektion när jag ser filmen är synen på ägarskap gentemot en människa? Vad är det som gör att familjer agerar som om de äger sin förälder, syskon osv. Det blir mer ett maktspel än ett demokratiskt förhållningssätt. Vad handlar maktspelet om egentligen? Är det här ett dysfunktionellt beteende inom en familj? Jag har själv upplevt att bli åsidosatt av en familj, när den man som jag haft ett långt förhållande med dog. De företrädde inte sin fars förhållnigssätt, utan agerade med att stänga ute vår relation. Barnen försökte stoppa all naturlig kontakt som fanns mellan mannen och mig. Varför vill man missunna och genomföra handlingar i motsats till ett förhållningssätt som den part har valt att ha i sitt liv? Vad är dert för psykologiska mekanismer som slår till?

 2. Bryr mej ej om fakta skriver:

  ”Vid ett tillfälle tog besökarna med sig en advokat som fick Alice Babs att underteckna en fullmakt som han sedan använde för att undersöka hennes banktillgångar!!!!’.” Alices ”riktiga” vänner. Hoppas på en fällande dom! Fyfan för denna dokumentär och dess skapare.

 3. Jag har haft uppdrag som Gode Man och Förvaltare och som sådan har jag TYSTNADSPLIKT. Jag kan därför inte förstå alla angrepp på förvaltaren Lena Arenbjörks agerande i allmänhet och framförallt dottern Titti Sjöblom i. synnerhet. Alice Babs är snart 90 år, sjuk och ålderssvag. DET VIKTIGASTE FÖR ALICE BABS ÄR ATT HA KONTAKT MED BARN, BARNBARN OCH DE ALLRA NÄRMASTE VÄNNERNA. Varför är det så nödvändigt för ALLA OBHÖRIGA att besöka Alice Babs etc. etc. AR SYFTET ATT FÅR BORT GODE MÄN OCH FÖRVALTARE KAN ALLA GÖRA DET UTAN ATT VERIFERA TILL ALICE BABS SITUATION.. .

  • annalenalod skriver:

   Om du läser kritiken från Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare ser du att de reagerat starkt på flera av Lena Arenbjörks uttalanden. Dessutom är det just de närmaste vännerna, de som träffade henne oftast, som stängs ute. Några av de som syns i filmen hör definitivt till den gruppen, och jag har även pratat med andra som inte är med i programmet som träffat Alice ofta men inte får göra det längre.

   • OK! Jag har läst den artikeln som du veriferar till och många andra som berör Gode Män och Förvaltare. Vad jag förstår så beslutades BESÖKSFÖRBUDET GEMENSAMT AV PERSONALEN PÅ VÅRDBOENDET, DE ANHÖRIGA OCH FÖRVALTAREN och jag ser inget konstigt med det. Så har jag arbetat många gånger, vänner etc berörs inte i FRÅGESTÄLLNINGEN. Frågan är, om ALICE BABS VERKLIGEN ORKAR MED FLER BESÖK ÄN VAD HON REDAN HAR???? Jag har själv haft uppdrag åt äldre personer som har bott hemma eller på ett vårdboende. Är de sjuka så orkar de inte lika mycket som förr.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s