Är alla avslöjanden bara av godo?

skurken i muminhusetstinky

Jag måste medge att jag först var precis lika entusiastisk som alla andra över att en mängd Sverige-demokrater avslöjats för grovt rasistiska uttalanden i Expressen. Att komma åt en dold agenda, vad Sverigedemokrater egentligen pratar om när de möts och vad som sägs bakom stängda dörrar, är vad alla som granskar partiet drömmer om. Men jag kan ändå inte låta bli att fundera på hur sådana här avslöjanden går till. Är det jättebra att medierna uppenbarligen har tillgång till en metod att knäcka anonyma identiteter på nätet, och förstår de att använda den med respekt för den personliga integriteten?

Min oro handlar om flera olika saker. Dels funderar jag på om vi hade accepterat att använda metoden mot andra politiska riktningar. Bakom avslöjandena i Expressen står Researchgruppen, som till stor del består av samma personer som tidigare kallade sig AFA-dokumentation, och som alltså är en del av den autonoma vänstern. Att deras kunskaper skulle användas mot de egna leden faller på sin egen orimlighet. Men vilka andra grupper skulle de kunna tänka sig att granska? Ja egentligen borde ju varje annan aktör på internet som har någon som helst form av makt eller uppdrag, t ex inom politiken, känna sig skakig.

Vilka åsikter och vilka beteenden är det vi ska fördöma? Var går gränsen? Kan personer som befattat sig med porr, udda former av sex, utomäktenskapliga förbindelser etc också hamna i skottgluggen? Jag har en känsla av att det i så fall mycket beror på någon slags diffus folkopinion. Att ha främlingsfientliga åsikter är inte straffbart, så det är knappast lagen som avgör. 

Jag skulle inte vilja leva i ett samhälle där allt vi gör, även i form av olika alias på nätet, kan avslöjas och offentliggöras. Nätet är vår tids mötesplats och det är där vi både vill vara synliga och osynliga. Det här öppnar upp för en slags kränkning där den som äger agendan för dagen kan döma andra i en offentlig, men inte rättssäker, process. Metoden kan användas även mot personer som av rimliga syften agerar anonymt på nätet, och den kan säkert äventyra vissa personers säkerhet. Kanske av skäl som den som hänger ut någon inte kan förutse, för vad vet vi om människors personliga situation.

Jag vill betona att jag inte försvarar personer som håller fram Breivik som ett föredöme, och inte ens vagare former av främlingsfientlighet. Jag vill bara höja en varningsflagg.  Jag tänker på Tove Janssons figur Stinky, äventyraren, och hans speciella relation till Muminpappan. I ”Skurken i muminhuset” luktar det illa och alla letar efter inkräktaren, som visar sig vara denna dubiösa karaktär som har en tvivelaktig historia ihop med Muminpappan som försvarar sig med att vi alla har sådana hörn som vi helst behåller för oss själva. Jag tycker det ligger en väldig klokskap i detta. Allt vi gör är kanske inte bra, uppbyggligt och förnuftigt, men så ser livet ut. Om medierna kan skaffa sig en närmast total insyn i allt vad alla gör på nätet betalar den som slirar, av mer eller mindre goda skäl, ett väldigt högt pris.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Är alla avslöjanden bara av godo?

 1. Erik Larsson skriver:

  Inte oväntat att den nya rapporten från regeringen som du deltar i blir djupt kritiserad redan innan den publicerats. Som väntat är det ren propaganda från liberalerna.
  http://www.dn.se/debatt/olika-slag-av-extremism-kraver-olika-slags-atgarder/

  • annalenalod skriver:

   Vad som är bäst för att motverka våldsbejakande extremism kan och bör diskuteras, utredningen har utgått från ett regeringsuppdrag som inte till alla delar är idealiskt. Dessutom har flera olika uppdrag lagts som delvis tangerar varandra. De tre personer som uttalar sig sitter alltså som nämns själva i expertgruppen som hör till utredningen, och det gör även jag. Jag känner igen en del av det som står här men mycket av kritiken har inte framförts på de många och långa möten som vi haft. Vi har också haft möjlighet att inkomma skriftligt under processen. Det här med att det inte bara är ungdomsföreteelser och inte bara människor med ett socialt och ekonomiskt utanförskap har jag själv tagit upp flera gånger under samtalen. Christer Mattsson har tidigare under utredningen betonat det sociala perspektivet, att han tycker att det skulle vara för lite inriktning på ideologier är en total nyhet för mig i alla fall.

  • Stefan skriver:

   Det är inte mycket som är oväntat för dig, verkar det som. En av Sveriges aktivaste antirasister är ”rasistapologet”, och arbetarklassen drömmer om ”gemensamt ägande av produktionsmedlen.”

   Den autonoma vänstern är en del av problemet, inte av lösningen.

 2. Bengt Rur skriver:

  Expressens uthängning av invandrarkritiska män och kvinnor medför att dessa nu hotas av extremvänsterns aktivister, en ondskefull sort. Om detta kan man läsa på sociala sajter som exempelvis Avpixlat och Exponerat. Som förr, liberaler och kommunister i samma båt! Jämför Tredje Internationalens – av Stalin beordrade – beslut i november 1934 gällande den politiska taktiken (nämligen, kommunisterna skulle hädanefter samverka med socialdemokrater och liberaler i vad avsåg den antifascistiska kampen).

  På många sajter – som exempelvis på denna blogg – kan vi se och höra docent Jim Olsson skälla ut en reporter. Vem av de båda får de svenska arbetarnas sympati?

 3. Erik Larsson skriver:

  Inte oväntat att Lodenius skulle gå och bli en rasistapologet.

  Det här handlar inte om anonymitet, de outade sig själva när de registrerade en epost som gjorde dem identifierbara. Det du säger är som att säga att om jag skulle spela in ett anonymt samtal på någon middag där typ Reinfeldt och Bildt sitter och säger en massa rasistiska saker så borde jag inte offentliggöra detta för att skydda deras anonymitet…

  Du är enbart lite ledsen för att den autonoma vänster de facto är accepterad och många delar deras demokratiska ideal om gemensamt ägande av produktionsmedlen.

   • Erik Larsson skriver:

    Tjaaa, det är ju inte så att den autonoma vänstern toppat nyhetssidorna i veckan med våra avslöjanden…

    Pengarna kommer gå till avhopparverksamhet för liberaler.

   • annalenalod skriver:

    Ja och av det kan man ju självklart dra slutsatsen att över en halv miljon svenskar sympatiserar med den autonoma vänster och vill upphäva den fria företagsamheten!

  • Erik Larsson skriver:

   Och det är ju inte som så att Revolutionära Fronten deltar i en video av Sveriges mest aktuella artist just nu: http://www.youtube.com/watch?v=tvSU9xFn2Ow

   Men, men, ni kan fortsätta kalla demokrati över produktionsmedlen för våld…när det i själva verket är er ”företagsamhet” som är våld och diktatur. Det är ni som initierar våldet, inte vi.

   • Kjs Windeskog skriver:

    Är du på allvar? Pedofiler och nazister får lika mycket rubriker som våldsvänstern, och har ungefär samma inflytande på det civila samhället. Ni är helt utan mening för någon mer än era brottsoffer.

 4. Stefan skriver:

  Det vore givetvis tacknämligt om fler företrädare för fortsatt eller ökad invandring på ett lika tydligt sätt markerade mot den här typen av grova övertramp. Då skulle man nämligen ha åtminstone ett jota trovärdighet när man kräver att motståndarlaget ska låta bli att uppföra sig som skit. Tyvärr tror jag inte att det här räcker. Hade du skrivit samma sak med någon annan bakgrund än din hade du blivit misstänkliggjord som potentiell näthatare.

  • annalenalod skriver:

   Vet inte om du sett att Lisa Bjurwald skrev i Mediavärlden
   http://www.medievarlden.se/vi-ar-de-onda
   och kritiserade, och, på Facebook har bl a Torbjörn Elensky kommit med intelligenta ifrågasättanden. Jag är för att man visar vad SD-are tycker egentligen, så att väljare får veta det, men ändå kritisk till metoderna som använts för att få fram fakta, det är vi nog många som är.

   • Kjs Windeskog skriver:

    Lisa gör något bra för en gångs skull. Nyheten här borde ju vara att Expressen avlönar terrorister för att begå lagbrott, i syfte tll att tysta människor.

    Det är ju faktiskt sensationellt!!!

   • Stefan skriver:

    Fast du vet lika väl som jag att ingen kommer att bry sig om vad du och Lisa skriver. Jämför antalet kommentarer på extremvänsterns hemsidor, för att nu inte tala om Avpixlat, med kommentarerna här. Erik Larsson sammanfattar situationen väl. Du är numera ”rasistapologet”. Det finns två lag, och inga fler. För några år sedan hade det bara betytt att SUF och den autonoma miljön tyckte så, sedan några dagar betyder det att du är suspekt på riktigt. Jag menar inte att det kommer att få karriärsmässiga konsekvenser för dig, men ingen kommer att lyssna på vare sig dig eller Bjurwald (i alla fall inte nog många). Du bör nog i alla fall ha klart för dig att det bästa du kan hoppas på är att få in en finstämd insändare någonstans (och du kommer inte att tillåtas ta upp något om Fredrikssons och gängets kriminella förflutna – de ska in i värmen nu, punkt slut).

    Vidare: den autonoma vänsterns känsla av legitimering är bara början – man får be till gudarna att extremhögerns övergång till kostymklädda opinionsbildare är ett generellt fenomen. Betänk vad som hänt: en potentiellt våldsam rörelse som i decennier hävdat att medieetablissemanget och radikalvänstern är liktydiga får här ett solklart fall där de mest etablerade tidningarna, tillsammans med statsägda medier, börjar samarbeta med en av de allra mest extrema vänstergrupperingarna. I och med Aschbergs (Bonnier kan vi kanske lämna därhän) inblandning landar det hela i rena ZOG-teorierna från 90-talet. Fast på riktigt.

    Lägg till det några rediga våldsaktioner från Fredrikssons och Wåghs kompisar (den senare sitter fortfarande på socialism.nu och diskuterar under namnet ”guldfiske”) så börjar det bli svårt att överhuvudtaget förklara för någon nazist varför han ska avstå från våld. Det i sin tur går inte att bekämpa på något meningsfullt vis längre, eftersom Expressen och stora delar av den övriga pressen redan har gått till sådana oerhörda överdrifter i sin onyanserade hetsrapportering. Breivik dämpade inte extremhögerns utveckling i Sverige – kan du föreställa dig exakt hur brutal situationen kan bli, utan att medierna kan göra någonting för att vända opinionen? I samma sekund som extremhögern förstår att dess beteende inte har någon betydelse för rapporteringen (där vi är idag – oavsett våld eller avsaknad av våld är det falsettläge hela vägen), och lyckas samla nog offerpoäng (där vi också är idag, inte minst tack vare Expressen), kan situationen börja urarta på riktigt.

    Min gissning är att det är ungefär tvåhundra gubbar (och några gummor) på varje ytterkant som vill det. Och flera stora svenska medier är för närvarande medskyldiga.

 5. Kjs Windeskog skriver:

  AFA och RG har alltså hittat sex SD:are bland 6200 användare: Det är märkligt lite, siffran är förmodligen större för både V och FP.

 6. botwid skriver:

  Jag kan bara säga att jag är glad över att ha befriats från mitt svenska medborgarskap. Det som sker i Sverige får mig att tänka tillbaka på muren och DDR. Gädjande nog finns det någon som säga det som allt fler i Sverige tänker:

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s