Gjorde Family Four bästa schlagern någonsin?

Måste bara tipsa om Dan Backman på Svd:s genomgång av bästa eurovisionsschlagern någonsin. Jag håller inte direkt med om urvalet, Family Fours ”Härliga sommardag” har jag svårt att se meningen med. Monica Zetterlund med ”En gång i Stockholm” som han lagt som etta är förstås en fantastisk låt, även om jag inte är säker på att den hör hemma just i det här sammanhanget. Noll poäng och sista plats blev det i den europeiska finalen. Tycker han missar många bra låtar. Men det är alltid roligt att ta del av andras fynd, den här tävlingen spottar ju fram bidrag år efter år och väldigt lite stannar i minnet. Visst är det kul att man numera kan återse mycket på nätet? Har ni några egna tips på bortglömda pärlor är jag av idel öra.

Roligast i Dan Backmans rapportering är egentligen hans urval av ”underbart udda” europeiska bidrag även om jag här också har synpunkter på urvalet. Framför allt tror jag vi uppfattar ordet udda helt olika, Brainstorm som ställde upp för Lettland 2000 tycker jag t ex var riktigt bra. Är det just det udda och kalkonmässiga finns det bättre, vad sägs om Odd Börre som jag tidigare bloggat om. (Bild 2 föreställer förstås Siw Malmqvists klassiska ”April, april” där hon skrattar så hon inte kan vissla. En favorit, håller helt med Dan Backman.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i ESC 2009, Family Four, melodifestivalen, Monica Zetterlund. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Gjorde Family Four bästa schlagern någonsin?

 1. Pohjax skriver:

  Ja, hur kunde Ola komma sist? Jag kommer ihåg att han var extremt nervös, och det blev visst ngt tjabbel m texten, men juryn borde väl ha fattat vilken bra låt det var ändå. Tommy Körberg vann, och de var ju forna popidoler båda, så?Kolla oxå in "L, som i älskar dej" m Britt Bergström – den e kul, hon jumpade upp & ner hela låten igenom.

 2. Pohjax skriver:

  Dom är tyvärr inte kvar, men kolla gärna på:”En röd vals” m Monica Nielsen (musik Jan Johansson). Kom typ 8:e plats, -65, el. nåt´. Nice tune.”Junger Tag” m Gitte Haenning (ESC för Tyskland – 73). Ja, hon och jag skulle giftes, hade jag tänkt, ända sedan jag var åttaåring. Vi har dock inte mötts ännu :=

 3. Flyktingen, hehehe – hur kan man glömma den ”ärliga” texten? Inte ett dugg PK!Kul att någon mindes Ola Håkanssons bidrag föresten, men hur fan kunde den komma sist?

 4. Flyktingen, ja, men gud den minns jag. Nej det är nog helt allvarligt som jag minns det. Och lamt och tidstypiskt.

 5. Trampe skriver:

  Oj! Jag glömde en annan inverterad höjdare: ”Flyktingen” med Jan-Eric Karlzon från 1987. Om den här låten är en parodi på Wiehe/Afzelius-bagen så är den genialisk. Om den bara är en lam efterapning så är den bara just det.http://www.youtube.com/watch?v=pKSMecmwT1I

 6. Tackar tackar för alla tips. Visst var det bättre förr, ju förr desto bättre. ;)Trampe, du är ju en guldgruva för udda musik!Lorentz ja – gamla Årstavänner blir som nya – minns inte dessa låtar, finns det på You Tube? Man blir ju nyfiken.

 7. Pohjax skriver:

  ”En frusen ros” m Inga – Lill Nilsson var oxå bra, tävlade i sv.uttagn. slutet av sextiotalet, och ingen fattade hur bra det var. Eller, ”Nu kommer sommaren igen” med Cecilia Stam (Bildjournalens popflicka ett år, m fantastisk, helt rätt småfalsk röst) och skivbolagssnubben Curre Pettersson. Mitten av samma årtionde, nåt´. Ja, herregud, är jag 100 år, eller?

 8. Trampe skriver:

  Och givetvis allas vår favorit gömma-nyckeln-låt: http://www.youtube.com/watch?v=466Y_x0e4hY(Kom sist med noll poäng)

 9. Trampe skriver:

  Finns hur många godbitar som helst. Oralsexlåten Venus Butterfly från 1992 (http://www.youtube.com/watch?v=UOmfxa-Q6oo), Jim Jidheds sjung/sjöng-låt Charlie från 1997 (http://www.youtube.com/watch?v=Fui4H6t-wPw), Baden Badens fredsönskan 1986 (http://www.youtube.com/watch?v=oZMppzewzBw), Jan Guillous vampyrroll från samma år (http://www.youtube.com/watch?v=c4WGkJO4kPI) och två riktiga älsklingar, Nattens drottning från 1989 (http://www.youtube.com/watch?v=wZwB9cgYPZs) och Som om himlen brann från 1992(http://www.youtube.com/watch?v=LqXaid5Xee0)!!Sen har vi givetvis Vinterrosor med Gunnar Wiklund, Harlequin med Harlequin (riktigt risig ABBA-stöld), Åh vilken sång med Greta och Malou, och många, många fler…

 10. Pohjax skriver:

  Ola Håkansson kom sist i svenska uttagningen 1969, som då hette ”Meloditävlingen 1969”. Kanonbra låt, som han senare fick cred för, då han toppade försäljningslistan ”Kvällstoppen”. Pierre Isacsson skrev låten, apropå Family F. Dom sjöng f ö ”Vita vidder” i vita dresseringar året innan bilden (vann sv. uttagn. två år i rad).Ja. Anna – Lena, jag är Lorentz, och vi jobbade samtidigt p Årstahemmet. Du sjöng och spelade gitarr då Eva gifte sej. kul att se din sida, ok.

 11. Pohjax skriver:

  Kollar bara att lösen funkar, har krånglat, ok.

 12. Jag är också mindre engagerad än jag brukar vara. Har inte hört särskilt mycket men just i kväll har en god vän lotsat mig genom bidragen. Ingenting fastnade, tyvärr. Antagligen missar jag även finalen i år som det ser ut.

 13. Charlotte W skriver:

  Normalt brukar jag vara i full schlagerfeber såhärårs men på nåt sätt har jag tappat gnistan i år. Jag blev så besviken när Georgiens Putinbidrag drogs in…och allting har blivit så långdraget, det manglas sönder nästan…men lite kul är det med Arash i alla fall. Heja honom.

 14. The Real Group har en kanonversion av Nygammal Vals på deras platta ”Röster” från 1991. Av en händelse finns en cover på redan nämnda En Gång I Stockholm på den också.Det är en smula off topic, men jag anser att just denna platta är en av de bästa svenska skivor som någonsin släppts. Jag och Mikael Jansson har terroriserat många SDU:are med att spela den gång efter gång på aktivistresor. Det var en av fördelarna att vara ledande i SD, det var ingen som ifrågasatte vilken musik man satte på under tråkiga resor.

 15. Nygammal vals, fantastisk låt och artisteri. Lill och Svante, kanon!

 16. z999 skriver:

  En höjdare-http://www.youtube.com/watch?v=IU8vhXKsmP4

 17. DN:s lista har ett annat fel också – skall man nämna Carola är väl hennes frästa bidrag just Främling!

 18. Kan fasen hålla kolla på alla låtar som Family Four sjöng. Ett år sjöng de alla bidrag. Så man hade inte en chans att undvika dem. Samen från 1980 minns jag inte, det måste jag kolla in. Nej tror inte Ola var med i ESC. Men Sound of Music hade framför allt magnifika frisyrer, som tre pudlar.

 19. Jag vill ha med Alexandra med Sound Of Music och Anna Books ABC.Sedan minns jag inte om Ola Håkanssons DU Skänker Mening Till Mitt Liv var med i någon festival eller inte, i sådana fall skall den också vara med i toppen.

 20. Pohjax skriver:

  Håller med HELA din text, kul!Family Four, udda? Nix. Det är däremot Sverre Kjelsberg & Mattis Haetta (same), ESC 1980, "Sammid Aednan". Kolla den, om du inte visste.HälsningarLorentz Pohjanen.

 21. z999 skriver:

  Är det inte vita vidder som family four sjunger på bilden?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s