Vad är det som händer i Kärrtorp?

linje-17-mot-rasism-litenlinje 17Stockholmsförorten Kärrtorp håller på att bli det nya Söder, allt fler flyttar ut och söderförorterna fylls med inte minst barnfamiljer i behov av större ytor och mer grönt. På sista tiden har det klottrats allt mer hakkors och det finns rapporter om misshandel och annat som sätts i samband med nazister i området. Det sägs att det flyttat in en nazist med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen.

I helgen protesterade hundratals invånarna, manifestationen hamnade i nyheterna efter att den attackerats av ett 40-tal nazister. En otäck händelse som upprörde många.

Det har sagts att sammandrabbningen påminner om händelser på 90-talet. Det gör det framför allt i ett avseende: den breda folkliga protesten mot rasism. Här har medborgare i alla åldrar gett sig ut och protesterat, det finns en genuin förankring bland de som faktiskt bor här. Jag känner själv många som gör det, och det är ingen tvekan om att frågan engagerar.

Nu på söndag hålls en ny demonstration. Det jag är mest orolig för är en upptrappning där det kommer fler nazister, rustade för mer våld, och att de möts av tillresta vänsterextremister som försöker ta över manifestationen och som brukar ännu mer våld för att slå tillbaks mot nazisterna. Det brukar betyda,  om vi försöker lära oss av historien, att de vanliga medborgarna tröttnar och går hem. Antirasismen tappar kraft och allt slutar i ett krig mellan ytterligheter. Jag håller tummarna för att de många kloka engagerade medborgare som sluter upp håller ställningarna och markerar mot våld av alla slag och oavsett var det kommer ifrån.

Jag uttalade mig om händelserna i Kärrtorp igår i P1 Morgon och P4 Extra med Lotta Bromé igår (inslaget ligger först i programmet). Det har skapats något som kallas Linje 17, mot mångfald mot rasism och fascism. 5 000 personer har redan anmält att de tänker delta i nästa demonstration på den antirasistiska sidan.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Vad är det som händer i Kärrtorp?

 1. Pingback: Alla är opinionsbildare | Anders Lindh bloggar

 2. Roger Svensson skriver:

  För att det över huvud taget skall vara meningsfullt att demonstrera mot något så krävs att det finns en motpart som kan förväntas ta intryck av protesterna. Här får man nog faktiskt vara mer än lovligt sinnessvag om man tror att de nazister som dessa protester riktas emot skall ta något som helst intryck av dem! Tror man att de skall säga ”Grabbar, det verkar som om det finns många som inte vill ha oss här, vi får nog lägga ner …”?

  Här handlar det mer om några sorts allmänmysiga get-togethers där alla ”goda människor” kan visa upp sig, vältra sig i sin egen förträfflighet och känna att ”man gör något” och ”tar ställning” (som om det skulle krävas civilkurage för att hävda den ståndpunkt som BARA delas av typ 99,99% av befolkningen). Men effekten på de våldsbenägna nazister som man protesterar mot är snarast att de blir ännu mer fast in sin övertygelse. De enda som kan ha något intresse av dessa meningslösa protester är nog diverse obskyra vänstersekter, vars folkliga stöd ligger ungefär i nivå med de nazister man protesterar emot. Skulle dessa vänstersekter få för sig att anordna manifestationer till stöd för sin politik skulle det enbart samla ett fåtal övertygade; men genom att delta i, och gå i bräschen för, denna ”goda sak” så får de ju en betydligt större plattform.

 3. T Cavallin skriver:

  Linje 17 är en organisation som bildades efter valet, den har alltså funnits i många år, och har inte bildats nu!

  • Roger Svensson skriver:

   Nu står det ju ”Linje 17, mot mångfald mot rasism och fascism” inlägget och det verkar vara en ny organisation som inte skall blandas samman med den redan existerande ”Linje 17, för mångfald mot rasism och fascism” (eller organisationerna ”Linje 17, för mångfald för rasism och fascism” och ”Linje 17, mot mångfald för rasism och fascism”) 😉

 4. Jin Svensson skriver:

  Oj, kommenterar på fel artikel

 5. Jin Svensson skriver:

  Bokbål och pogromer i Ungern, nazister i parlamentet och patrullerandes på gatorna i Grekland, demonstrationsrätten avskaffad i Spanien, här hemma i Sverige en nedbränd folkhögskola, förtroendevalda som manar till beväpning och etnisk rensning, barnfamiljer attackerade av knivbeväpnade stenkastande nazister. Listan kan göras mycket längre.

  Men Expert-Anna tycker att protesterna är ”för massiva”.

  Om inte nu, så när? Om inte jag, så vem?

 6. Stefan skriver:

  https://twitter.com/ayman_osman/status/381857968204947456

  Kul killar Researchgruppen jobbar med. Sten i glashus när det gäller kvinnofientlighet?

 7. Bengt Rur skriver:

  Svenska trotskister? Tar man de som arbetar öppet och utåt samt deltar i allmänna politiska val eller är villiga att så göra, lyckades jag i all hast erinra mig fyra partier. Samtliga förespråkar eller tolererar entrism. Taktiken rekommenderades ju på sin tid av Trotski själv.

  Partierna som jag tänkte på är a) Socialistiska Partiet, b) Rättvisepartiet Socialisterna, c) Arbetarepartiet och d) Arbetarmakt. Syndikalisterna är däremot – fast det kan se så ut – inte entrister.

  Och självfallet har medlemmarna i dessa partier – entrister eller inte – rätt att delta i antinazistiska demonstrationer. Och även att ta initiativ till och organisera sådana.

 8. Patrik skriver:

  Anna-Lena: Vad är det du känner väl till? Att trotskister skapar folkliga demonstrationer för att bli angripna av nazister så att rf och afa kan framstå som hjältar? Really? Har du några exempel?

  • annalenalod skriver:

   Det var inte det jag menade. Läser om inlägget och drar tillbaks mitt stöd för det som står där, självklart agerar inte RF och andra för att medvetet attackeras, det är en befängd tanke. Höll med om något som jag borde förtydligat själv. Vad jag menar är att trotskister ofta genom åren satt sig som organisatörer bakom folkliga protester, som de inte alltid själva initierat, och det kan ju vara bra, att man styr upp saker, men självklart har de en egen politisk agenda som kanske inte alla som deltar förstår eller håller med om. Alltså ok att skapa kampanjer för bra saker, men entrismen som tanke är en sida av trotskismen som jag inte är särskilt förtjust i. Om det är så i det här fallet vet jag inte. Att demonstrationer kapas av olika politiska intressen, inte bara RF, är väl känt. Det får man alltid se upp med, och det tror jag många inte är medvetna om.

 9. David skriver:

  Problemet är väl att bakom detta ”nätverk” står samma personer som stog bakom Pantrarna och Megafonen, dvs Rättvisepartiet Socialisterna. Men tanke på de kopplingar som finns däremellan och Revolutionära Fronten så behöver man inte vara överdrivet konspiratoriskt lagd för att misstänka att det låg i organisationens intresse att den fredliga demon skulle angripas av nazister. Detta då givetvis med syftet att få RF/AntiFA att framstå som någon sorts hjältar som skyddar folket när polisen inte kan.

  Hela det här skapandet av nätverk är ju i sig troskistiskt; man bygger upp en fasad av medborgarengagemang för att få resurser av samhället och ett medieutrymme man aldrig hade kunnat få i eget namn. Jag hoppas att det demokratiska civilsamhället lyckas stå upp mot bägge fraktioner och att polisen gör sitt jobb den här gången.

  • annalenalod skriver:

   Hej, jag vet inte någon som deltar som är trotskist, känner en hel del folk i området. Sedan kan det väl alltid finnas personer som agerat i andra aktioner och organisationer tidigare i detta. Vilken roll de får får vi se, och jag känner väl till att det kan gå till som du beskriver.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s