Världens första julfilm

Detta är förmodligen världens första julfilm, producerad 1898 blott 3 år efter filmens födelse. G.A. Smiths ”Santa Claus” är inte särskilt lång, men ovanligt tekniskt avancerad för sin tid.

G.A. Smith (1864-1958) var den första brittiska filmmakaren som använde specialeffekter för att skapa fantastiska scener. Föga förvånande stod han i kontakt med franska filmpionjären Georges Méliès (bland annat känd för ”Resan till månen”). Mer om G.A. Smith i det nationella brittiska filmarkivet som har en utmärkt webbplats.

 (Tack Martin för tipset!)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Världens första julfilm

 1. annalenalod skriver:

  Ja visst är det lustigt att de experimenterade både med trickfilm, färgfilm och ljudfilm ända från starten. I vissa avseenden kan jag känna att mer och bättre teknik också tar bort en del av kreativiteten. De visste väldigt mycket om hur man fångar tittaren redan här i starten.

  • Bengt Rur skriver:

   Själv lärde jag det mesta av det lilla jag vet om detta ämne under en drygt två timmar (!) lång guidad visning av Musée du Cinéma i Chaillotpalatset i Paris. Tyvärr förstördes samlingarna och museet stängdes vid en eldsvåda 1997. Det nuvarande museet – som jag aldrig har besökt – tillhör Cinemathèque francaise och verkar vara en inrättning för tillfälliga utställningar, inte en samling tekniska attiraljer, som förklaras av en entusiastisk intendent.

 2. Bengt Rur skriver:

  Visst är det intressant med gammal filmteknik. Tekniska trick tycks – som framgår – ha kommit redan när filmen ännu låg och gnydde i sin vagga. Redan under stumfilmstiden gjordes en film vari en man färdas gränsle på en kanonkula. Filmen är sen länge glömd, episoden med kanonkulan sparades som en kuriositet. Snutten har visats senare på tal om en tysk färgfilm från 1943 vari Münchhausen tar sig till månen på detta sätt. Hos Ufa i Berlin var man särskilt stolt över tricket med kanonkulan.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s