Sunt bondförnuft ska locka väljare till SD

Adshel_1Röstandet i EU-valen har minskat, 2009 var det nere på drygt 43 procent. Särskilt svårt kan det vara för EU-kritiska partier att få iväg sina väljare till valurnorna. Opinionssiffrorna ser inte lysande ut för SD jämfört med tidigare under året (just nu drygt 6 procent i Demoskop) vilket gjort att SD vässar kampanjen. Partiet har köpt så mycket reklamtid de får i TV4, det blir ännu fler flygbladsutdelningar, affischer på tavlor och i Stockholms tunnelbana och nya reklamplanscher som den jag visar här intill som tar fasta på det som SD tycker är det största problemet: soffliggarna. Budskapet i den nya kampanjen, som kostar 12 miljoner, blir i övrigt ”Det sunda svenska bondförnuftet”, vilket ekar Ny demokrati om någon minns.

Som alltid väcker SD:s kampanjer stora protester. Redan första natten tunnelbaneaffischerna satt uppe vandaliserades nästan samtliga längs den gröna linjen, vilket gör att SD kanske får tillbaks pengarna (se Metro). Det pågår också en kampanj på Facebook för att så många som möjligt ska skicka tillbaks SD:s valpropaganda till avsändaren med förhoppningen att det ska drabba partiets ekonomiskt. Men så kommer det inte att fungera, rapporterar Metro som tagit reda på att breven sannolikt bara blir liggande på posten tills de så småningom bränns upp. Jag har svårt att tro att sådana här protester påverkar SD negativt, snarare tvärtom.

Ett tag såg det ut som om partiet skulle få minst 2 ledamöter i EU-parlamentet, men står sig de nuvarande siffrorna blir det bara en. Däremot tycks det som den nya grupp som SD förmodligen kommer att tillhöra, European Alliance for Freedom, EAF, kan få ihop de 25 ledamöter och sju länder som behövs (se VoteWatch Europe).  De länder som kan ingå blir i så fall Front National, PVV från Nederländerna, FPÖ från Österrike, Vlaams Belang från Belgien, Lega Nord från Italien och SNF från Slovakien. SD deltog bara för någon vecka sedan i ett möte med de andra i gruppen och då beslutade man bl a inte ha gemensamma valkampanjer (se Dagens Arena och Europaportalen).

 

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.