Janne Josefsson granskar våldsvänstern

1898196_601731876571618_1307254140_nI kvällens Uppdrag granskning tar sig Janne Josefsson an den våldsamma extremvänstern. I samband med det har jag skrivit ett debattinlägg på SVT Debatt (som läggs ut nu under eftermiddagen). Innehållet i programmet framgår av flera artiklar som lagts ut på UG:s hemsida. En artikel tar upp fallet med de två slovakiska gästarbetarna som blev misshandlade av Revolutionära fronten och ofrivilligt hamnade i gruppens film som jag tidigare skrivit om. En annan text handlar om de många och allvarliga dåd som extremvänstern ligger bakom. Där nämns bl a attacken på Liberala partiet i Eskilstuna som jag också bloggat om.

Jag vill passa på att upprepa några rader ur det brev som skickades till en medlem i detta parti efter att hans partikamrater misshandlats:

”Detta var endast en liten försmak av vad som kommer att hända om ni gör några fler försök att etablera er här i Eskilstuna. Vi kommer aldrig att acceptera liberal politik eller andra angrepp på arbetarklassen, och detta kommer inte att passera obemärkt förbi. Vi ger er nu en chans att lägga ner all politisk verksamhet. Om ni inte gör detta kanske just du blir nästa person att bli fysiskt påmind om konsekvenserna av att bedriva en arbetarfientlig politik.”

Jag vill betona att jag inte har haft någonting med programmet att göra. Men Janne Josefsson ringde vid ett tillfälle för att fråga något, vad har jag glömt, och passade då på att påpeka att han av en händelse hittat ett urgammalt reportage av mig om AFA som sändes i Uppdrag gransknings föregångare Striptease 1994. Han konstaterade att jag var tidigt ute, och det kan väl stämma. Mycket har hänt sedan dess, men vissa saker känns igen som det här föraktet för andra människors egendom, synen på liberalismen och godtycket i hur man utväljer sina offer. Möjligen kan jag tycka att de grupper som agerat på sistone, framför allt Revolutionära fronten, utmärks ännu mer av ett tämligen opolitiserat våld – även om de förstås försöker påstå att allt de gör är för kampen.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.