All antifascism är inte självförsvar

Nyheten att Joel Bjurströmer Almgren från Revolutionära fronten dömts till 6,5 års fängelse för knivattacken mot en nazist från Svenska motståndsrörelsen i Kärrtorp i december fick relativt lite uppmärksamhet. Artiklarna i flera tidningar (t ex SvD) är ganska små och undangömda, och i en del nämns inte ens hans namn. Det bryter mot en överenskommelse som brukar tillämpas i medierna att det går bra att namnge den som dömts till mer än 2 års fängelse.

Joel Bjurströmer Almgren döms också för våldsamt upplopp, och att straffet blev så högt är inte så konstigt med tanke på att minimistraffet bara för försök till dråp ligger på 6 år. Det finns väldigt få förmildrande omständigheter när någon sticker en kniv upprepade gånger i ryggen på en person. Offret må sedan vara en nazist, och det må även vara klarlagt att nazisterna startade upploppet i Kärrtorp. Mot bakgrund av detta är det egendomligt att se det stora stöd som kampanjen ”Free Joel” får på Facebook. De använder regelmässigt devisen ”Antifascism är självförsvar”, som om antirasistiska attacker per definition aldrig kan innefatta mer våld än nöden kräver. Nödvärnsrätt har vi alla enligt lagen, men Joel Bjurströmer Almgren gick betydligt längre än så.

14 sep 2013Jag var med i Nyhetsmorgon i TV4 i dag och pratade om vänsterextremistiskt våld. De hade tagit fram siffror från Säpo som visar på att det begås ungefär lika många brott med vänsterextremistisk bakgrund som med högerextremistisk, vilket säkert kan förvåna någon. Men då bör man betänka att även om mängden är jämförbar har extremhögern oftast genomfört betydligt allvarligare brott med mycket högre straffvärde, hit räknas ett flertal mord, grova rån etc. Det betyder inte att extremvänstern är någon odelat god kraft, och det har bekymrat mig att så många efter Kärrtorp uttryckt förståelse för att extremvänstern måste skydda antirasistiska demonstrationer eftersom polisen inte alltid klarar av att göra det.

A3Inte minst Revolutionära fronten har legat bakom en mängd våldsamma dåd på senare år. Det handlar om våld och trakasserier där de även ibland gett sig på fel person, och en del av dåden är svåra att förstå motivet till över huvudet taget. Det är våldet som livsstil och utövat med en häpnadsväckande empatilöshet.

Jag skrev ett debattinlägg på SVT Debatt i samband med att de presenterade en film där de stolt visar upp ett överfall på två invandrare i centrala Stockholm i samband med att Svenskarnas parti demonstrerade. De angripna hade så vitt känt ingenting med Svenskarnas parti att göra (det hade förstås inte varit försvarbart även om de hade varit nazister). När den nya domen mot Joel Bjurströmer Almgren registreras är den tionde gången han skrivs in i brottsregistret, han är tidigare dömd för brott som misshandel, våldsamt upplopp och vapenbrott. Första gången han dömdes var redan 1998. Med sina 35 år är han dessutom betydligt äldre än de flesta i den här miljön.

Här kommer inslaget i TV4:

Se även detta tidigare blogginlägg om Revolutionära fronten.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till All antifascism är inte självförsvar

  1. Pingback: Vänsteraktivister har rätt att försvara sig med våld om så behövs | Svensson

Kommentarer är stängda.