Svenskarnas parti leker arbetarrörelse på 1 maj

EUÄnnu en gång tänker Svenskarnas parti demonstrera på arbetarrörelsens dag 1 maj, och för tredje gången är det Jönköping som drabbas. I år går partiet lite otippat under parollen ”Ett fritt Sverige – nu sopar vi bort EU-byråkraterna”, som möjligen kan tolkas som ett försök att flirta med missnöjda sverigedemokrater.

Annars vet väl de flesta att Svenskarnas parti är i princip identiskt med det tidigare Nationalsocialistisk Front. Partiledaren Stefan Jakobsson har varit med i en rad extremnationalistiska och högerextremistiska organisationer som Svenska motståndsrörelsen och Fria nationalister. Han är också dömd för bland annat brott mot knivlagen, och partiet försvarar att flera medlemmar låg bakom knivskärning av aktivister på vänsterkanten i Malmö för en tid sedan.

1979507_1423002531289408_3556248434811238121_nJag var med i morse i Gomorron Sverige och samtalade med Mona Sahlin om detta. Sahlin tänker hålla ett 1 maj-tal i Jönköping och förespråkar att man framför sina åsikter på andra platser än i direkt anslutning till Svenskarnas parti, och fokuserar på att lyfta visioner, idéer etc, hellre än att kasta stenar. En god tanke tycker jag. Annars finns bl a en antirasistisk kulturfestival och ett evenemang som kyrkan står bakom för den som vill göra något annat än reta sig på Svenskarnas parti.

Det finns en stor oro över att polisen beviljat Svenskarnas parti tillstånd att demonstrera (se t ex JP). Men som jag sa i intervjun i morse är det här en knepig historia. Grundlagen slår fast att alla har rätt att uttrycka åsikter, det är svårt att på förhand förbjudna någon från att demonstrera. Om det däremot begås brott, t ex hets mot folkgrupp, kan polisen göra en annan bedömning. Det här kan framstå som oerhört konstigt, rentav anstötligt, att till och med öppna antidemokrater som nazister etc har rätt att använda sig av demokratiska fri- och rättigheter. Men det är inte åsikten som ska dömas utan handlingar, och det är i grunden en bra ordning.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.