SD vill utvisa rumänska tiggare

SONY DSC

SD:s EU-kandidater Kristina Winberg och Peter ”Nalle” Lundgren lämnar scenen efter frågestunden på Långholmen. Foto: Anna-Lena Lodenius

SONY DSC

De rumänska tiggarna var en återkommande fråga vid SD valupptakt inför EU-valet på Långholmen i Stockholm igår. SDU delade ut vykort med texten ”Stoppa tiggeriet”, och framför allt Kristina Winberg, som står överst på SD:s lista till EU-valet,  tog upp frågan i den utfrågning som hon deltog i.

Jag är helt överens med henne om att ansvaret vilar tungt på Rumäniens regering. Även EU-minister Birgitta Ohlsson har ju riktat hård kritik mot att landet, trots att EU avsatt stora pengar, inte ser till att skapa en situation för människor som gör att de inte behöver tigga på gatorna i resten av Europa. Men SD vill skuldbelägga de som befinner sig längst ner i kedjan, det vill säga de enskilda individerna, ofta romer, som förutom fattigdom också är drabbade av diskriminering och rena förföljelser.

SD:s ungdomsförbund anser att det borde krävas tillstånd för att samla pengar även av tiggare, alltså ska de hanteras på samma sätt som insamlingsorganisationer för välgörande ändamål etc. En utländsk medborgare som ertappas med att tigga ska utvisas och dessutom bör det införas ett visumtvång för länder som missbrukar den fria rörligheten. I mars skrev Kristina Winberg och Peter ”Nalle” Lundgren ett debattinlägg i SvD där de bl a hävdar att romer har svårt att bli en fungerande del av samhället, och de hänvisar till Rumäniens minister i integrationsfrågor (förvisso själv rom) som påstår att det visst finns jobb i Rumänien för den som vill ha. Läs: Romer vill egentligen inte arbeta.

Partiets inställning är känd sedan tidigare och har lyfts bland annat av Richard Jomshof, SD:s rättspolitiske talesman, som i november gick ut i Sydsvenskan med ett förtydligande: förslaget till ett förbud riktar sig inte mot all slags tiggeri:

”Vi menar inte vanliga svenska hemlösa som man kan se tigga på gatorna. Utan utländskt yrkestiggeri. Det är ett oerhört stort samhällsproblem. Vi menar att det bör kriminaliseras och att dessa människor bör avvisas från Sverige.”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.