Vänsterextremist friad för mordförsök


A3I dag föll domen i Eskilstuna tingsrätt (rättegången hölls av säkerhetsskäl i Nyköping) där en 19-årig vänsterextremist friades för mordförsök på en aktivist i Vit makt-miljön som han knivhuggit. Enligt domen agerade vänsterextremisten i nödvärn. (Se  EskilstunaKuriren)

Vit makt-aktivisterna ska ha uppsökt honom i hans hem beväpnade med batonger och baseballträn natten till den 5 maj. I det tumult som uppstod knivskars en 29-åring svårt i bröstet. Men rätten anser sig inte ha kunnat bevisa att angreppet skett i syfte att döda.

19-åringen dömdes dock till 140 dagsböter för att ha vandaliserat ett radhus, som pekats ut som bostad för en meningsmotståndare, senare i maj i år. En grupp maskerade aktivister stod bakom skadegörelsen och den nu dömde 19-åringens blod påträffades på de krossade glasrutorna.

Rättegången följer efter en lång serie av händelser i Mälardalen där vänsterextremister och aktivister i Vit makt-miljön drabbat samman. Vänsterextremister anses ligga bakom mellan 30 och 40 attacker.  Den grupp som tagit på sig ansvaret är Revolutionära Fronten. P4:s  reporter Andreas Hedfors har genomfört en granskning som resulterat i flera radioinslag (P4 SörmlandP4 Sörmland 2, jag medverkade i ett samtal i P4)

Vänsterextremisterna beskrivs som yngre än motståndarna på högersidan, de flesta är män. Hittills har vänstern varit aktivare, men polisen befarar att vänstervåldet kan utlösa fler motreaktioner som leder till en våldsspiral. Revolutionära fronten är en liten organisation med rötter i protester kring Göteborgskravallerna 2001. Den finns i huvudsak i Örebro-området, Linköping, Stockholm och Göteborg med enstaka sympatisörer på andra håll i landet. I likhet med andra vänsterextremistiska grupper i den så kallade autonoma rörelsen handlar det om en nätverksbetonad och lös rörelse, men det finns för ovanlighetens skull en nationell talesman som uttalat sig i medierna.

Fler källor: P4 Västmanland, SVT Nyheter, SVT Nyheter 2SR NyheterRevolutionära Frontens Facebooksida

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Vänsterextremist friad för mordförsök

 1. Pingback: All antifascism är inte självförsvar | Anna-Lena Lodenius

 2. Linus skriver:

  Fast hela vårt svenska rättssystem är ett skämt med alldeles för låga straff och kriminalvården är förvaring bara.

 3. Kjs Windeskog skriver:

  Nja, mannen ringer inte polisen eller försöker skydda sig, han och en annan springer ut med en kompis med knivar i handen och hugger en kille i lungan. Om du minns SMR:s Niklas Frost fick han flera års fängelse för en betydligt mildare sak där igen skadades.

  Domen överklagas nog, och eventuellt ändras åklagarens yrkande. Men det är klart att detta är en politisk dom. Hade rollerna varit omvända…..ja resten fattar du ju.

  • annalenalod skriver:

   Jag försvarar absolut inte hans agerande. Men faktum kvarstår: det är inte bevisat att han högg för att döda, och antagligen i nödvärn. Men det borde kunna bli en fällning för ett annat brott.

   • Kjs Windeskog skriver:

    Klart jag vet att du inte försvarar dådet. Men saken är ganska logisk, springer man efter en obeväpnad man med knivar och hugger honom i lungan och punkterar den är det inte för att han var rädd för sin egen säkerhet.

    Men friandet kan som sagt handlat om att man kanske inte både gått efter ”mordförsök” utan uppsåt till dråp. Hela vänstern hyllar detta utslag, även folkvalda socialdemokrater – fast skulle jag vara Nick Staffas skulle jag inte ropa hej än utan det blir nog ett överklagande. Och i nästa instans finns inga politiskt tillsatta lekmän i form av nämndemän att hoppas på.

 4. Kjs Windeskog skriver:

  Fråga Loddan; är du förvånad över friandet? Ser du något politiskt i beslutet?

  • annalenalod skriver:

   Nej, en gissning är att domen överklagas. Uppsåt till mord kunde inte styrkas. Men uppsåt till dråp eller något svagare kanske? Nu blev domen utifrån att åtalet var formulerat såhär, men killen var ju faktiskt attackerad i sitt eget hem.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s