Stor risk att SD ökar i ett extra val

SONY DSC

Bilderna togs vid en demonstration vid Norrmalmstorg strax före riksdagsvalet september 2014 där Jimmie Åkesson höll tal. Foto: Anna-Lena Lodenius

SONY DSCJag skriver på dagens Brännpunkt i Svenska Dagbladet om SD:s chanser i ett extra val. (Artikeln kommer i morgondagens papperstidning) Jag hör just att de ligger på 12-13 procent i opinionsmätningar som underskattade partiet med flera procentenheter före riksdagsvalet. Ett norskt opinionsinstitut som prickade in valresultatet exakt säger att stödet är 16 procent. Jag vet självklart inte hur det går, men om debatten inför extravalet spelar SD i händerna kan det säkert landa på 18-20 procent. Detta är självklart en gissning, och jag hoppas jag har fel. Men prognosen är inte osannolik.

NYTT: Se även intervju i Dagens Arena i samma ämne.

Såhär ser slutet av artikeln på SvD Brännpunkt ut:

”Politikens villkor har förändrats, vi har fler partier, väljare som oftare byter parti, som även byter mellan blocken, och bestämmer sig sent innan ett val. Vi har snabbare medier, inte minst sociala medier, som gynnar ytliga utspel, enkla budskap och tydliga partier med profilerade ledare. Kopplingen mellan samhällsklass och röstbeteende har minskat, bland annat eftersom partierna skiljer sig mindre åt i ekonomiska frågor. Det är värdefrågorna som skiljer partierna, synen på invandring, familj etc. Det har gjort att högerpopulistiska partier som SD fått en mer central plats i debatten. De relativa framgångarna för ett nytt parti som Fi kan också förklaras med dessa förändrade villkor.

Den här verkligheten måste partierna förhålla sig till. De kan inte fortsätta drömma om stabila majoriteter. Ett treblockssystem betyder att två av blocken måste samarbeta, eller att blocken måste brytas upp. Antingen blir det röd-blå samarbeten, eller så måste något parti gå högerpopulisterna till mötes i något avseende. Eftersom det senare förefaller otroligt återstår bara att de övriga partierna samarbetar. Det är inte troligt att ett extra val förändrar detta. Min gissning är att det antingen blir status quo eller så gå SD kraftigt framåt.

Det är ett känt faktum att koalitioner över blockgränserna också gynnar populistpartier på sikt eftersom de kan framställa sig som den enda oppositionen. Här pekar många på att röd-blå koalitioner föregick framgångarna för exempelvis Jörg Haiders Frihetsparti i Österrike och Pim Fortuyn i Nederländerna som banade väg för Geert Wilders Frihetspartiet. Men då handlade det om fasta koalitioner under en längre period. Det måste gå att samarbeta utan att sudda ut gränserna mellan partierna. Det är knappast enkelt, men jag skulle önska att det fanns en större ödmjukhet inför uppdraget.”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Stor risk att SD ökar i ett extra val

 1. J Anna Gomez skriver:

  Risk för att SD ökar finns pga många väljare tycks köpa den grovt förenklade och felaktiga bilden av att de problem Sverige och Europa har beror på fattiga invandrare Man glömmer tex för Sveriges del bankernas fastighetsspekulationer i ffa London under – 80-90 talen då vi förlorade ca en fjärdedel av landets inkomster under året, man glömmer den extremt höga företagsbeskattningen under många år av socialdemokratiskt styre som drev många hederliga företag utomlands. Även så vissa, ffa stora företags undanhållande av alla sorts skatter varje år (bara i år har det visats att skatteplaneringen via Luxemburg skulle bekosta halva vårt försvar)- och detta pågår år efter år efter år…Man orkar inte reflektera över vad dessa förluster kostar oss alla, för det blir komplicerat att TÄNKA lite, och man vill bara ha snabba enkla förklaringar . Man accepterar hellre ett gapigt parti som skyller allt på invandrarna nu. Sen kommer säkert de homosexuella, kulturarbetarna, samerna, miljöaktivisterna mm snart på tur Tycker det mest liknar medeltidens häxförföljerser , då alla ”visste” vilka som var skyldiga till allt från missväxt till pesten….

 2. rockyman skriver:

  SD vinner inte främst på var SD gör och säger utan på vad andra gör och säger om SD. Märkligt att dessa ej inser sin roll som röstgenerator för SD.

  • annalenalod skriver:

   I detta är vi överens. Eller rättare sagt jag tror att det handlar både om vad SD gör och vad andra gör.

  • Thor Fredrik Hoff skriver:

   Interessant utsagn fra 2014. Utrolig aktuelt idag i 2018, hvor statsminister Löfven synes å være den største stemmesankeren for SD! Nesten profetisk!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s