Det brittiska partisystemet gör det svårt för Ukip

SONY DSC

Nigel Farage håller tal vid en konferens i Doncaster i september 2014. Foto: Anna-Lena Lodenius

9789173894838_200_vi-sager-vad-du-tanker_haftad

Radikala högerpopulistiska partier syns i nyheterna dagligen just nu. I Frankrike har Marine Le Pen fått nog av sin far Front nationals tidigare partiledare Jean Marie Le Pen som inte längre får företräda partiet. Det är ytterligare ett tecken på att den förnyelse av partiet som hon aviserat fortsätter och är uppriktigt menad.

I Finland har Sannfinländarna hamnat i regeringen med Centern och Samlingspartiet, Socialdemokraterna och alla de mindre partierna hamnar utanför. Frågan är hur det påverkar Sannfinländarnas ställning som ett antietablissemangsparti, och om väljarna accepterar de kompromisser som partiet kan tvingas in i. Högerpopulistiska partier har ofta tappat väljarstöd när de hamnat i maktställning.

Idag går dessutom britterna till val, och där är det nog förutom de etablerade partierna främst det skottska nationalistpartiet SNP som väntas växa. Ukip har svårt att ta sig fram på grund av majoritetsvalssystemet. Fast partiet väntas gå framåt och bli ett av de allra största partierna är det möjligt att det får högst några få parlamentsledamöter. De senaste prognoserna pekar på cirka 13 procent och högst 5 mandat, att jämföra med SNP som kan få en bit över 50, trots att partiet bara tros få några få procent av rösterna. Förklaringen är att partiet är starkt inom ett begränsat geografiskt område, till skillnad från Ukip. Frågan om detta är demokratiskt diskuteras för fullt. Mer definitiva resultat dröjer till åtminstone i morgon.

Jag skriver mycket om dessa och liknande partier i min nya bok ”Vi säger vad du tänker” som nu kommit från trycket och är på väg ut till bokhandeln. Recensionsdagen är satt till 27 maj. I samband med det intervjuas jag i flera medier och medverkar i radio och TV, jag återkommer med detaljer kring detta.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s