Självhat, en kraftfull drivkraft

Det har framkommit att den man som sköt ner besökare på en klubb för homosexuella i Orlando häromdagen själv varit där några gånger, och även synts på sajter för dating för homosexuella (se t ex SVT). Vi kan förstås inte veta varför han var där. Kanske ville han studera motståndaren, eller skapa oro bland människor han i grunden hatar (hans beteende vid besöken på klubben lämnar en rad frågetecken). Mycket tyder på att han är en störd person som kan tänkas agera irrationellt. En annan möjlighet, inte alls otänkbar, är att han faktiskt är homo- eller bisexuell men med svårigheter att acceptera den sidan av sig själv.

A graduation film. Based on Nicky Crane and the Skinhead culture of 1981.Det får mig att minnas flera nazister som jag fått kännedom om genom åren med en liknande historia. De har varit de mest homofoba och de har ibland även utsatt andra för hatbrott på grund av deras sexuella läggning. Men sin egen läggning har har de dolt in i det längsta, ibland även för sig själva. Den mest kända är nog den brittiska skinnskallen Nicky Crane (BBC) som kom ut som homosexuell i ett TV-program innan han dog 1993 i en Aids-relaterad sjukdom. Crane var dömd för flera hatbrott med våldsinslag riktade mot bland andra svarta och antirasister. Men han hade också levt ett dubbelliv där han gått på gay-klubbar, och till och med arbetat vid en Pride-festival i London 1986 (inför andra nazister kunde han hänvisa till behov av att hålla koll på miljön som en del av sin politiska gärning).

Affischen föreställer Nicky Crane, men hans tatueringar har tagits bort eftersom han här ska representera främst skinheads i allmänhet.

Den så kallade Vit makt-rörelsens grundare och informella ledare Ian Stuart Donaldsson kommenterade: ”Jag känner mig mer sviken av honom än någon annan. Det här visar att nationalism och homosexualitet inte passar ihop, för nationalism är ett sant ideal och homosexualitet är en perversion.”

Nazismen är, bland mycket annat, en rörelse som hyllar manlig styrka, manliga kroppar och mäns arbete. Det är därför inte otänkbart att någon kan dras hit i akt och mening att sublimera något i sig själv som han inte förmår att hantera på andra sätt. Man kan förstås gå ännu längre bakåt i tiden och fundera kring homosexuella medlemmar i nazityska SA kring början av 1930-talet. När den mest kände Ernst Röhm tog över SA ersatte han den tidigare ledningen med vänner som delade hans homosexualitet. Hitler lät först detta passera, men ändrade  inställning och meddelade att homosexualitet måste utrotas. Röhm mördades 1934 i den utrensningsaktion som fick namnet ”de långa knivarnas natt”.

Ett senare fall är österrikiske högerpopulisten Jörg Haider (Guardian , Telegraph, New York Times) som smög med sin bisexualitet väl medveten om att hans många konservativa väljare aldrig skulle acceptera den. Efter att han omkommit i en trafikolycka 2008 visade det sig att han varit på väg från en gayklubb, och hans manlige partner trädde fram (Haiders fru stämde tidningar som skrev om detta ).

Jag dristar mig till att fundera över hur stigmat kring homosexualitet gör så mycket skada att människor ibland helt enkelt inte tycks hantera skammen och den bild av sig själva som de pådyvlas av det omgivande samhället. Med detta sagt: Dessa fall uppvisar stora olikheter, det vore fel att dra några stora slutsatser. Framför allt måste vi invänta mer information om Omar Mateen som låg bakom terrordådet i Orlando.

Fotnot: Ian Stuart citatet ovan från Kershaw, Alex  ”A HATE THEY COULD HUM: Ian Stuart, Nazi, believed that a song was worth a thousand pamphlets. By the time he died, his music had left a trail of racist violence across Europe”, The Guardian, 1993-10-30.

 

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Självhat, en kraftfull drivkraft

 1. Var det förresten inte en ganska hög NS-ledare i Tyskland (riktig NS alltså, inte NPD eller så) som på 90-talet kom ut som bög, skrev en bok om sina år som NS (som likt de flesta böckerna på ämnet var ganska meningslös) och sedan dock i AIDS?

  Det var nog mycket mer pinsamt än situationen i England.

  Sedan är jag inte helt säker på att jag helt köper din Röhm-version, men det kanske är en annan debatt.

 2. Denna med Crane blev ju en riktigt pinsam historia för nazisterna i England minns jag. Å andra sidan, den militanta hattidningen Searchlight har väl i anonyma artiklar pekat ut i stort sett alla radikalnationalister i England sedan typ 1980 som bögar, flator och/eller transor – så jag undra vem spm egentligen hade mest ont av det.

  Annars är ju detta lite av en modern myt bland olika former av ”antifascister”, att NS-rörelsen ha många smygbögar – även på höga poster. Nu har det ju aldrig funnits något belägg för detta påstående vad jag sett, men även om det vore så – vad vore problemet? Det känns som ”antifascister” är mycket mer fixerade vid sådana här frågor än NS-folket själva.

  Lite på ämnet: Jag blev ju i samband med valet 2003 anklagad av att vara homo av vissa nationella (både i SD men mest ND) för att jag då var förlovad med en tjej som tidigare levt som bisexuell. Det där tramset självdog rätt snabbt, men när man får hat och hot av sk ”antifascister” i dag så tas det fortfarande upp.

  Till topic då: Jag finner reaktionen på Orlando lika ynklig som underhållande. Det går att anklaga människor som värnar adoptivbarn för homorörelsen, men den politiska ideologi som ordagrant försöker utplåna dem ser de som ”kärlekens religion”. Snacka om att hylla morden på dem själva, PK-error.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s