Hur ska det gå för Kent Ekeroth?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kent Ekeroth vid SD:s partidagar 2008 i Karlstad. Foto: Anna-Lena Lodenius

Idag publiceras en artikel i Göteborgs-Posten där jag resonerar kring Kent Ekeroths framtid. Här kommer ett avsnitt ur texten:

Ekeroth är knappast fotfolkets favorit, utan snarare en ganska kantig och otillgänglig person utan omedelbar charm och potential som talare. Försök har gjorts att göra honom mer folklig, som de återkommande inslagen i partitidningen SD-kuriren där han bl a recenserat film (det blev en enda gång då han sågade ”Fifty shades of grey”), provat vårmode och smakat julgodis (skumtomtarna blev favoriten).

img_9490

Kent Ekeroth som filmrecensent i SD-kuriren.

Han är nog inte heller fullt så viktig för SD:s expansion och kontakt med vissa segment av medlemskåren som det ofta framställts./…/

Vad skulle det betyda om Kent Ekeroth försvinner ur SD:s ledning? Det finns framför allt två arenor där han haft en speciell betydelse: kontakterna in i formellt oberoende webbforum som Avpixlat och det internationella arbetet. Det förra har ofta lyfts fram, men Avpixlat är långtifrån det enda debattforumet där SD:s åsikter hörs, och Ekeroths betydelse för Avpixlat är knappast heller avgörande.

De internationella frågorna står lågt i kurs i SD, och det har passat Ekeroth väl eftersom han kunnat forma politiken mycket efter eget huvud. I min bok ”Vi säger vad du tänker – högerpopulismen i Europa” (Atlas 2015) berättar jag om den slingriga väg som lett fram till SD:s nuvarande val av allierade i EU-parlamentet. Vid starten av partiet 1988 var det Front national som var det självklara valet, och kontakterna mellan partierna var omfattande ända in på 2000-talet. Så sent som kring 2010 satt Kent Ekeroth som kassör i en allians (EAF) som bildats med syfte att kunna skapa en ny grupp i EU-parlamentet, och som även Marine Le Pen kom att bli en del av./…/

Men SD vill knappast avara hans internationella kontaktnät. Precis som Erik Almqvist, som gick i exil i Victor Orbans och Jobbiks Ungern efter järnrörsskandalen, kan Ekeroth odla en mer oberoende ställning och utföra olika konsultuppdrag mot en rundhänt tilltagen ersättning. Därmed säkrar han att han även i fortsättningen spelar en viktig roll för SD:s framtida politiska utveckling.

När SD:s ungdomsorganisation sökte kontakt med mer extrema organisationer var det en så viktig fråga att den bidrog till att man klippte banden och startade en ny ungdomsorganisation, Ungsvenskarna. Att Ekeroth och Almqvist har kontakt med partier och organisationer som SD officiellt inte samarbetar med tycks man däremot ha större överseende med. Det måste ses som ett  tecken på att SD, oavsett vad de säger till journalister och väljare, vill hålla alla dörrar öppna i det gränsöverskridande samarbetet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur ska det gå för Kent Ekeroth?

 1. Urban Westling skriver:

  Hej, länken funkar inte?

  Hälsningar Urban 08-33 16 09, 070-68 61 610

  Skickat från mobilen och kan därför uppfattas lite kort.

  • annalenalod skriver:

   Hej, jag lyckades ställa in publiceringen av inlägget fel, meningen var att det skulle läggas ut efter att det varit infört i GP. Och min debattartikel gick i dagens GP.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s