Nu avgörs Ekeroths öde

img_9490

Kent Ekeroth testar film i SD-kuriren.

I dag inleddes ju förhandlingarna i processen kring krogbråket som SD:s Kent Ekeroth var inblandad i. Jag skrev om Ekeroth i GP i februari i år.  I den artikeln skrev jag bland annat:

”Det har spekulerats om ifall han har hållhakar på de andra SD-ledarna. Men snarare är det nog just det att Ekeroth hör till den slutna partieliten som gett honom den här teflonstatusen. Partiet styrs av en trång lojal vänskapskrets där individerna ytterst sällan byts ut. Fotfolkets favoriter har däremot uteslutits många gånger i SD:s partihistoria, de uppfattas ofta som ett hot snarare än en tillgång. Ekeroths status kan alltså ses som ännu ett tecken på att SD är ett auktoritärt parti med svaga demokratiska strukturer.”

Jag medverkade i Studio 1 efter fem idag (avsnittet om Ekeroth kommer vid 1.10.45), men eftersom ingen dom fallit är det ju svårt att veta vad som händer. Fälls Ekeroth lär han få gå (se Mattias Karlssons uttalande i DN), men han skulle mycket väl kunna frias. Frågan är om han inte ändå försvinner snart, det är så mycket som lagts honom till last och just nu verkar ju SD:s ledning mest inriktad på att närma sig det politiska etablissemanget.

Jag pratar en del om Ekeroths roll som internationell talesperson och om huruvida han skulle kunna ansluta sig till kollegan från en s k järnrörsskandalen Erik Almqvist som flyttat till Ungern och jobbar som företagare. Jag hade tänkt göra en jämförelse med splittringen av Sannfinländarna, men så långt kom vi inte. Där valde fotfolket den hetsdömde islamofoben Jussi Halla-aho till ny partiledare, samtidigt som de som suttit i en samlingsregering som inte vill samverka med Halla-aho valde makten framför partiet. De bildar nu ett nytt parti, vilket lär straffa sig i nästa val, enligt personer med mer insyn i Sannfinländarna än jag.

Samma risk löper Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson, om de närmar sig de andra partierna för mycket kommer deras egna väljare sannolikt att straffa dem. Populistiska partier kämpar med att göra två saker samtidigt: vara i opposition och skaffa sig makt. Det gäller att balansera och inte bli alltför förtjust i makten.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s