Vad kan vi lära av SD:s skånska historia?

tv4cI morse diskuterade vi Sverigedemokraternas historia i Skåne i TV4, och vad vi eventuellt kan lära av den. En central fråga är, som jag ser det, vad som händer om SD fortsätter att vara utestängda trots allt större väljarbas. Det kan gå åt två håll: antingen kämpar de ännu hårdare för att bli mer etablerade för att till sist ingå i någon slags maktkonstellation, eller så radikaliseras partiet och blir extremare för att ändå markera för väljarna att partiet existerar och har ett berättigande.

Jag medverkade även i Studio 1 i P1 igår (intervjun med mig börjar 25 minuter in i programmet) för att analysera SD:s valresultat, och vi berörde då också de stora valframgångarna i Skåne.

ordfront2Apropå Skåne vill jag tipsa om några tidigare texter som jag skrivit om SD:s skånska historia. Jag skrev om SD:s populistiska rötter i Skåne i DNs kulturdel i mars 2017. Längre tillbaks i tiden finns en lång artikel om populistiska missnöjespartier i Skåne i Ordfront magasin 2008 som ger en del av bakgrunden till SD:s nuvarande framgångar. Men framför allt vill jag rekommendera en text som jag skrev 1999 för den då sittande Demokratiutredningen (SOU 1999:10) som handlade om hur främlingsfientliga och populistiska partier bemöttes i kommunerna. SD var då fortfarande ett litet parti med representation på några få platser, men det fanns en rad andra lokala partier med liknande inriktning och många av dessa fanns just i Skåne. De lade grunden för SD:s senare framgångar.

Av intresse vad gäller skildringen av den skånska politiska myllan är förstås även folkomröstningen om flyktingmottagandet i Sjöbo 1988. Sven-Olle Olsson var en legendarisk före detta Centerpartist som blev utesluten, bildade lokalpartiet Sjöbopartiet som fortfarande existerar, och som senare även ställde upp för Sverigedemokraterna. Sjöbo är den kommun i Sverige där SD har flest röster. Läs min minnesruna över Sven-Olle som publicerades i samband med hans död i tidningen Fokus 2005.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad kan vi lära av SD:s skånska historia?

 1. kent nilsson skriver:

  hej anna .
  du påstår att sverige inte varit okuperat.
  det stämmer bra.
  det är ju sverige som har stått för okupationerna.
  bland annat av skåneland där 40% av befolkningen mördades eller svalt ihjäl.
  resten tänkte ni deportera till lettland.
  svenskar har alltid set ner på oss skåningar.
  kan det vara denna känsla som lever kvar .

 2. rockyman skriver:

  Du är en kämpe! Din obevekliga och (hittills) till synes opolitiska kamp mot vad du uppfattar som en potentiell fara för samhälle och individ är beundransvärd. Men förtjänar rasismen i Sverige verkligen detta och kan den inte genom all uppmärksamhet få en normaliserande förpackning?

  För att använda en populistisk terminologi så är det *osvenskt* att vara rasist. Jämför man med flertalet länder i Europa, ja hela världen, så är rasismen här i landet en högst marginell företeelse.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s