SD kan bli största parti i 12 kommuner

20180825_111709.jpg

Tunnebanereklam i Stockholm valet 2018. Foto: Anna-Lena Lodenius

Det diskuteras mycket kring SD:s resultat i riksdagsvalet, men jag skulle snarare vilja lyfta fram framgångarna i lokalvalen. Det definitiva valresultat har ju inte presenterats än, men det förefaller helt klart att SD lockat väldigt många väljare i synnerhet i Skåne. Att SD har sitt starkaste fäste i södra Sverige är ingen nyhet, men att de nu är uppe på så höga nivåer att de slår alla andra partier måste anses minst sagt anmärkningsvärt.

Valnattssiffrorna ger vid handen att SD fick hela 35,4 procent i kommunvalet i Hörby kommun i Skåne, vilket var betydligt mer än något annat parti (Socialdemokraterna landade på 14,7). SD blev även störst i kommunvalen i Örkeljunga (31,8), Svalöv (31,5), Klippan (30,5), Sjöbo (27,7), Svedala (27,0), Skurup (26,2), Hässleholm (25,7), Trelleborg (25,3), Munkedal (24,7) – den enda kommunen av dessa som inte ligger i Skåne utan i Västra Götaland, Tomelilla (24,2) samt Höör (22,6). Det finns dessutom ytterligare några kommuner där SD är uppe på runt 30 procent av rösterna utan att ha blivit största parti: Bjuv (33,5 upp 20,8 procent jämfört med förgående val!) och Åstorp (31,0).

Det återstår att se hur SD kommer att förvalta detta, och hur andra partier tänker sig att agera. I Skåne är SD redan inbjudna att sitta med i kommunstyrelsen och nämnderna på många håll, och det finns inte ett lika stort avståndstagande som i övriga landet. Men att SD blir störst måste ändå innebära en helt ny utmaning. Redan förekommer blocköverskridande överenskommelser i hela 15 skånska kommuner, och det vore väl inte otänkbart om det prövas på ännu fler håll.

Värt att notera är att SD var störst i valet till riksdagen i ännu fler kommuner i Skåne, jag räknar till ett tjugotal totalt. Dessutom fick SD 29,1 procent av rösterna i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg, Blekinge, och hamnade bara obetydligt efter Socialdemokraterna (som däremot brädades av SD i de lokala rösterna till riksdagsvalet).

En annan spaning är att SD inte gått lika bra i vissa kommuner där de tidigare haft stora framgångar, partiet har t ex fortfarande runt 20 procent i Landskrona som var en av de första kommunerna där SD:s valsiffror var uppe på de här nivåerna. Men nu har Landskrona passerats av många kommuner och ligger så långt nere som på plats 38 på listan över SD:s starkaste fästen (allt detta alltså enligt valnattssiffrorna). Jag ser också att SD faktiskt backat med 2,6 procent i Borlänge (till 16,2 procent) – det måste vara en av ytterst få ställen i landet där partiet inte har ökat. Borlänge var tidigare en av få kommuner norr om Skåne där SD haft ett starkt fäste.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till SD kan bli största parti i 12 kommuner

  1. Mikael skriver:

    På flera sätt blev åtminstone valet till Riksdagen lyckosamt. Ett är att SD ökade måttligt. Partiet är kort på kompetenta politiker och ett bottenskrap skulle ha skadat inte bara partiet utan även landet. Också bra att liberalerna och miljöpartisterna lyckades hålla sig kvar. Att vissa åsikter skulle locka så där 3,9 % av väljarna skulle förvisso göra riksdagsarbetet enklare om än på representativitetens bekostnad. Sistnämnda är viktigt.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s