Till försvar för den liberala demokratin

2017 dog skribenten och politikern Mats Johansson, det skedde plötsligt och han var i en ålder då alla runt honom räknat med att han hade mycket kvar att ge. Jag träffade Mats Johansson många gånger, trots att vi befann på oss på olika sidor i politiken. Första gången var i början av 1990-talet på ett redaktionsmöte på SVT-programmet Striptease, föregångaren till Uppdrag granskning, dit han var inbjuden för att kommentera ett TV-reportage som jag gjort om våldsbejakande extremism inom de antirasistiska grupperna.

I just den här frågan stod vi nära varandra visade det sig, och med åren hittade vi fler beröringspunkter just i försvaret för den liberala demokratin och synen på hoten från ytterkantsgrupper och våldsbejakande extremister. Mats Johansson startade Utrikesakademin, som ett sätt att lyfta yngre personer på högerkanten som han såg hade en potential, och så småningom började han bjuda in mig att prata om hur ytterkantsgrupper hotar demokratin i Sverige och Europa.

9170372756Igår hade vi release på en antologi som jag medverkar i som utkommer till minne av Mats Johansson. Mitt kapitel i ”För säkerhets skull – inre och yttre hot mot den liberala demokratin”  handlar just om höger- och vänsterextremism. Jag tecknar en bakgrund som tar avstamp i min bok ”Gatans parlament – om politiska våldsverkare i Sverige” och fortsätter fram till idag, avslutningsvis funderar jag även över förhållningssätt. Antologin innehåller flera intressanta texter, till exempel Henrik Sundboms informationstäta bidrag om ryska försök att manipulera internationella organisationer.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Till försvar för den liberala demokratin

  1. Harald skriver:

    Vad jag uppskattar dina inlägg!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s