Han hatar fotboll men hyllar självmordsbombare

Den svenske IS-jihadisten Abdi Fitah Ahmed, ”Pelle Svanslös”, använde en bild av Sulaiman al-Alwan på sin facebooksida.

Idag publicerar Doku den tionde artikeln i serien Salafismens influencers. Jag skriver om en man som ser fotboll som en form av kätteri, avsett att få muslimer att avstå från sin religion och tro, samtidigt som han vid ett flertal tillfället hyllat självmordsbombningar. Sulaiman al-Alwan, är en av Saudiarabiens mer framträdande militanta salafistiska predikanter. Uttalandet om fotboll kom i samband med att han svarade på frågor från saudiska ungdomar och studenter. Al-Alwan betonade att problemet med fotboll är domaren, som följer människans lagar, och inte de som instiftats av Allah.

2013 stod han inför rätta i en specialdomstol i Riyadh. Bland de många anklagelserna mot al-Alwan fanns att han bidragit till finansiering av terrorism genom insamlingar för Al-Qaidas ledare i Irak Abu Musab A-Zarqawi, och gjort uttalanden där han uppmanat Iraks befolkning att slåss emot de amerikanska soldaterna och inte dra sig för att använda självmordsbombare. Han dömdes till femton års fängelse, men eftersom han redan hade avtjänat en del av straffet är tanken att han ska släppas fri under 2019. (Han är dock förbjuden att resa i ytterligare tio år.) Al-Alwans texter sprids även av svenska jihadister och det förekommer att de till och med använder hans ansikte som profilbild på Facebook. Läs mer på Doku, och glöm inte att skicka ditt bidrag till verksamheten att granska radikala våldsbejakande jihadism.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s