Autonoma vänstern i Insider


Noterade någon över huvud taget att den autonoma vänstern granskades i Insider häromdagen. Hamnade av en slump framför TV:n i början av programmet. De använde terrorismbegreppet hela tiden och hade märkliga gäster i programmet som skulle försvara AFA och andra grupper, men som gjorde ett väldigt lamt intryck. Bland annat en journalist (Marco) som tydligen granskat AFA men som jag aldrig stött på tidigare (f d Internationalen enligt socialism.nu). Tyckte det mesta kändes rätt gammalt, de flesta av fallen hade ett antal år på nacken.
Jag tycker att det är bra att TV tar upp den autonoma vänstern på ett kritiskt sätt. Men om folk tycker att jag är oseriös – som en del envist hävdar på en den bloggen ibland – måste väl det här programmet med nödvändighet upplevas som ännu mycket mer osakligt. Antar jag.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, autonoma rörelsen, Insider. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Autonoma vänstern i Insider

 1. Jag har bara pekat på att RS säkert uppfattas av nazister och andra på den kanten som en del av den autonoma vänster och definitivt som motståndarsidan. Sedan tycker jag inte man ska dra alla över en kam, det finns olika individer och olika grupperingar och det är inte alls självklart vem som är för att använda våld och vem som motsätter sig det. AFA har väl varit mest våldsbenägna, men det är ju inte en organisation bara utan också ett begrepp som används av många. RS har en egen agenda och agerar självständigt. De hävdar att de tar bestämt avstånd från våld och det kan väl hända att det är så.

 2. Anonymous skriver:

  Vad innebär autonom vänster och hur ska den definieras. Autonom vänster är ju i massmedia synonymt med våldverkare och den autonoma vänstern verkar inte vara intresserad av demokratiska samtal. Stämmer detta och är det då också Anna-Lena Lodenius uppfattning att alla partier till vänster om Vänsterpartiet bör räknas som autonoma våldsverkare? Nyligen misshandlades en kommunalpolitiker som tillhörde Rättvisepartiet socialisterna av nazister och min fråga är då om detta parti också använder våld och är det av egen förskyllan de blivit utsatta för nazistiskt våld. Lodenius antyder detta genom att i massmedia beskriva händelsen som ett krig mellan extremister. Vore intressant att få hennes kommentar beträffande detta då saken inte analyserats i massmedia. Frågan är också intressant därför att partiet i fråga deltar i allmänna val och det således borde intressera alla röstberättigade vad de egentligen står för.

 3. Anonymous skriver:

  hur kan du tro att du hajar nånting om du inte var med själv?

 4. De finns alltid människor som skall bagatellisera och försvara politiskt våld och terror, de är rätt tragiska de med. Tragiskt att de måste vara anonyma och inte ens vågar stå för sina åsikter också.

 5. Alltså – jag hade inte avsikten att skriva ett standardverk. Jag hade avsikten att skriva en tämligen anspråkslös bok i ett ämne som det inte finns några böcker direkt om tidigare, och som kunde vara ett avstamp för diskussioner kring utomparlamentariskt våld och våldsgrupper på höger- och vänsterkanten. Det är därför den är relativt kort och därför det inte finns så mycket namn etc. Men någon diskussion blev det ju inte direkt. Bara stenhårda fördömanden av folk som tycker att detta inte ska diskuteras alls. Jag hade nog lite högre tankar om människor, tror jag. I ett öppet demokratiskt samhälle strävar man inte efter att vara överens, där är det en styrka att människor tycker olika och vågar säga det. Så är det verkligen demokrati folk vill ha …? (För att travestera gamla proggarna i Hoola)

 6. Anonymous skriver:

  Vet inte riktigt om jag tycker du är i position att klaga på gamla fall. Gatans parlament är kanske inte helt purfärsk i granskningen av främst högerextremisterna.. men visst, det var ju tänkt som ett standardverk – jag vet. Insiders granskning var, precis som du säger, såväl osaklig som spekulativ. Att kalla ett sarkastiskt deltagande i villaskattsdemonstrationen för terroraktion är skrattretande, och att söka presentera nuvarande generation AFAs arbete genom ett utskrattat och allmänt avskytt attentat på en Mc Donaldsrestaurang bjuder ingen trovärdighet alls. Vet inte om det glädjer mig när det kommer från en sån som mig, men av Er två är du faktiskt sanningen närmare ;)/Carmen

 7. Anonymous skriver:

  Fan vad tragisk du är jimmy. tycker inte ens synd om dig.

 8. Att ha en symndikalist som objektiv kritiker av AFA är ju typisk Expo-journalistik. Konstigt att Insider inte nämnde att det var just AFAiter som bildade Expo, det vore ju speciellt intressant när minst 3 personer knytna till Expo arbetat med inslagen.Sedan är det ju imponerande hur man kan granska AFA så länge i TV utan att ens nämna SD – vad säger du om det Loddan?

 9. Anonymous skriver:

  Ja.Men det är ju bara att tacka, ha ha ha.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s