Ekonomiska problem för Ordfront

Som många säkert noterat har Ordfront ekonomiska problem och har ställts inför en företagsrekonstruktion. Om företaget klarar stålbadet kan en konkurs undvikas, till att börja med är det tre månader som gäller men det kan dra uppemot ett år.
Jag har arbetat deltid på tidningen Ordfront magasin under hösten och det känns självklart oerhört trist.

Det behövs fler fria röster i debatten. Tidningar som vågar fördjupa, problematisera och ställa på sin spets. Det blåser alltid kring sådana tidningar, och den som är liten på mediemarknaden är svag och får aldrig göra fel. Expressen behöver aldrig betala med sämre upplagor, oavsett antalet fadäser. Det är i grunden orättvist men förmodligen ofrånkomligt. (Därmed inte sagt att jag försvarar en del av de artiklar som de blåst kring på senare år, tvärtom)

Ordfront och mindre aktörer har också andra väl kända problem som att Bonniers och de stora totalt dominerar distributionen av tidskrifter (belyst bl.a. av ETC – artikel finns på deras hemsida, och av mig i en tidigare artikel om mediekoncentrationen i Ordfront).

Jag hoppas verkligen att Ordfront klarar krisen, och kan fortsätta sin spännande utgivning. Långt innan jag började arbeta i huset läste jag en högre andel av Ordfronts utgivning än jag tror från något annat förlag. Därmed inte sagt att jag gillar allt. Att det brakar nu är trist också av det skälet att företaget egentligen var påväg ur krisen, siffrorna pekade uppåt. Det har inte sålts så många lösnummer av tidningen på evinnerliga tider som av det senaste numret som granskade den borgerliga alliansen. Motkrafterna behövs, inte minst efter regeringsskiftet.

Det är gamla skulder som drar ner resultatet, och det gör att det kanske trots allt finns chans att fortsätta om det går att rekonstruera bolaget och få ordning på ekonomin.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Ordfront. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ekonomiska problem för Ordfront

 1. Anonymous skriver:

  tycker nog att det är bra att de lägger ner tidningen. Den har alltid varit lika tråkig, inte har den blivit bättre men inte heller sämre så länge jag bläddrat igenom den (tror aldrig jag läst en enda artikel, bara de andefattiga rubrikerna och ingresserna) Det är en skleroliserad vänster den representerar som slänger sig med ord som ”motkraft”,m.m.Funderade ett tag på vad det ordet betyder. Ingenting. Ett till intet förpliktande vänsterord, ett ord som vrider och vänder sig i sin grav. Om Barthes analyser av vänstern fortfarande är aktuella säger det mer om vänstern (”motkrafts”-delen av den) än om Barthes, som råkat slå huvudet påå spiken 30 år framåt.

 2. Anonymous skriver:

  Hörru diskplockarn … ”pissliberal skitblaska”??? Det är jäkligt lätt att slänga ur sig till intet förpliktigande floskulösa förolämpningar. Men visst, ställ dig på samma sida som DN:s ledarsida och Timbro och hoppas att Ordfront går under, och sen kan du gå ifred och mumla om hur synd det är om dig och ”den kämpande delen av arbetarklassen” du verkar tro att du tillhör. Söndrade vi falla.Vidare: ”främja” betyder stödja, att verka för något. ”Fjärma”, kanske du försökte skriva? Ordfront fjärmade sig på vilket sätt från vem efter Gbg 2001? Du verkar inte ha en aning om vad du pratar om, ju.

 3. en diskplockare skriver:

  Om Ordfront, främst med hjälp av tidningen, inte hade främjat sig så (med avstamp efter Gbg2001) från den aktivt kämpande delen av arbetarklassen, så hade det nog sett betydligt ljusare ut. Tidningen Ordfront är idag en pissliberal skitblaska. Om Ordfront går i graven kunde jag icke bry mig mindre om.

 4. Du skulle må då, men såvitt jag förstår säljer den hyggligt. Ordfront har en väldigt stor utgivning, om du har missat det, och det finns många faktorer bakom krisen. En anledning är förmodligen att de haft svårt att ersätta vissa storsäljare som antingen lämnat förlaget eller inte kommer med nya böcker varje år.

 5. Anonymous skriver:

  Det var goda nyheter. Antar att din bok sänkte ekonomin, ha ha ha.

 6. charlotte skriver:

  Hoppas också det ordnar sig som f d Ordfrontprenumerant. Hade gärna fortsatt prenumerera om jag bara haft lite stålar. Ibland undrar jag om det är detta en del ”goda krafters” ekonomiska problem beror på inom mediemarknaden: de som skulle vilja & kunna uppbära verksamheten är för fattiga. Tvingas prioritera bort sån lyx som tidskriftsprenumerationer…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s