Kravaller stjälper saken

Tystnaden under sportlovet bröts vid ett flertal tillfällen när olika redaktioner ringde om kravallerna i Danmark. Vi har inte ens SVT längre därute på ön (sedan digital-TV tog över) men via radion kunde jag ändå följa händelseförloppet.
Det mest uppenbara är väl att det finns starka krafter som vill utnyttja detta till en symbolfråga som visar systemets ruttenhet (”Det är nåt ruttet i Danmark”, som Aron Etzler från Flamman så vitsigt formulerade det i Nyhetsmorgon i TV4). Den autonoma rörelsen vill gärna lägga fler vedträn på brasan, det handlar inte bara om ett ungdomshus. Att polisen tar till mer våld och överger dialogmodellen som man ändå försökt med ett antal år måste ses som ett misslyckande.
Tyvärr tror jag ju att ju fler kravaller, ju färre ungdomshus. Eftersom kravet att få bestämma själva står högt på listan, och eftersom man tänker sig offentlig finansiering, vill väl politikerna se att de överlämnar makten i händerna på grupper som se ut att kunna ta ansvar. Rätt begripligt. Men samtidigt sorgligt. Det Danmark som jag lärde känna på 70-talet med många fristäder för progressiva krafter, det Köpenhamn där Kristiania fick fortleva år efter år, det känns nu rätt utraderat.
För er som sov klockan kvart i sju i morse finns interjun med mig och Aron på TV 4.
Satte mig sedan (absurdtd nog – var alla andra för morgontrötta för att prata om detta?) i P 1 morgons studio en kvart senare.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Aron Etzler, autonoma rörelsen, Danmark, kravaller, Ungdomens hus. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Kravaller stjälper saken

 1. z999 skriver:

  Jimmy:”Jag kan köpa en kontrollerad och begränsad kapitalism,” Milton Friedman, som är mycket avskydd i vänsterkretsar och nobelpristagare i ekonomi, har uttryckt vikten av att ha kapitalismen begränsad av företagare med en nationell anda. Eller rättare sagt ha lagar som begränsar kapitalismen med syfte att den ska gagna medborgarna i landet i första hand och inte företagen.Idag finns det många som sätter ett likhetstecken mellan vad som är bäst för företagen och vad som är bäst för landet, medborgarna räknas inte.”men då kan man kalla det för en blandekonomi eller parallellekonomi.”Med tanke på att sossarna under sin regeringsperiod under 90-talet har bedrivit en politik som 80-talets höger skulle skämmas för och som hade varit politiskt självmord för dom så kan man inte använda de vanliga termerna längre. Kapitalism i den gamla saltsjöbadsandan (som ju blev ett uttryck) där svenska arbetare och svenska företagare har ett samförstånd och strävar mot det bästa för båda parter är något som jag skulle vilja se. Idag går vi åt det hållet att företagen struntar alltmer i landet som de skapades i. ”Rent kapitalistiska sysmen utan sociala skyddsnät skrämmer mig.”Det gynnar egentligen ingen. Dagens samhällsutveckling är väl ett bevis på det?”Själv kan jag mycket väl tänka mig att statens viktigaste verksamherter är just statliga.”Det anser jag också, och sjukvården anser jag definitivt ska vara statlig i ett civiliserat samhälle.

 2. Jag kan köpa en kontrollerad och begränsad kapitalism, men då kan man kalla det för en blandekonomi eller parallellekonomi. Rent kapitalistiska sysmen utan sociala skyddsnät skrämmer mig.Själv kan jag mycket väl tänka mig att statens viktigaste verksamherter är just statliga.

 3. z999 skriver:

  Jimmy:”Men z999, jag trodde vi stod ganska nära varandra i höger/vänster-frågor….SJälv tycker jag nyliberalism är värre än ren socialism.”Jag är positiv till kapitalism som system, men nyliberalismens syn på vad som ska vara styrt av staten och inte är jag mycket starkt emot. Jag skiljer på orden nyliberalism, kapitalism och det som borgerligheten i Sverige praktiserar som jag kallar för feodalism. Jag håller med om att nyliberalism är klart värre än socialism.

 4. Men z999, jag trodde vi stod ganska nära varandra i höger/vänster-frågor….SJälv tycker jag nyliberalism är värre än ren socialism.

 5. z999 skriver:

  Charlotte W:”Tänk, det är fantastiskt att man kan vara så överens som du & jag är där.” Tjaa, varför inte. Extremhöger är inte samma som nyliberal. Om du tar dom som står till höger om mig så är dom mera vänster när det gäller klassiska höger/vänsterfrågor.Jag är positiv till kapitalism så som Milton Friedman spaltade upp den när han fick nobelpriset i ekonomi. Men jag är starkt negativ till den feodalism som borgerligheten i Sverige står för.”Men varför varför varför måste du sedan fortgå till att sparka neråt, mot de som redan är längst ner: invandrarna. Du riktar din ilska åt helt fel håll.”All ilska som jag känner är enbart riktad mot dom som har bestämt invandringspolitiken och dom som vill förbjuda mina åsikter samtidigt som dom hycklar med att dom är demokrater. Jag kan känna en viss ilska mot vissa enskilda invandrare men inte mot dom som grupp. Tycker du inte att det är konstigt att du och nyliberalen Bush har samma åsikter om invandringen? Även tankesmedjan Timbro och skattebetalarnas förening har samma åsikter. Och varifrån sprids propagandan att invandrare skulle vara lägst ner i samhällshierarkin?Jag skulle kunna ge dig en längre förklaring men det passar inte i det här mediet kanske (det är inte min blogg).USA och invandring”I och för sig: det kanske är mängden ilska som är problematisk både till höger & vänster här, inte bara sättet att leva ut den?”Inom ”högern” hanteras den inte på samma sätt och till ”vänster” om NSF så finns det en ambition att bete sig demokratiskt. Som det är numera så är även NSF mer demokratiska än många av de personer som kallar sig demokrater, trots att NSF tar avstånd från demokratin som styrelseform(eller har ni ändrat på er?).

 6. Charlotte W skriver:

  Anna-Lena: ja jag läser i alla fall och de anonyma kommentarerna skrämmer mig.Herr z999: Du skrev: ”Hela händelsen visar i alla fall att det numera inte finns några marginaler för någon alternativ livsstil längre. Om 60-talets hippierörelse hade varit idag så hade de varit socialt nergångna på en månad eller intvingade på något meningslöst skitjobb ”skapat” av staten. Kanske fått ”jobba” som hushållsnära tjänstehjon åt någon politiker.”Tänk, det är fantastiskt att man kan vara så överens som du & jag är där. Men varför varför varför måste du sedan fortgå till att sparka neråt, mot de som redan är längst ner: invandrarna. Du riktar din ilska åt helt fel håll.Men inte fan ska man låta sin ilska gå ut över hela omgivningen heller, som gatstenskastarna. Kan ni inte begripa att samhället inte bara består av er (”Hjältarna”) och polisen (”Fienden”)? I och för sig: det kanske är mängden ilska som är problematisk både till höger & vänster här, inte bara sättet att leva ut den?

 7. Anonymous skriver:

  Tack, nu mår jag mycket bättre. Hör av mig imorgon om jag någon jävel ringer och väcker mig då också.

 8. JImmy Windeskog skriver:

  Hur mycket jag än tycker om min mamma så har hon tyvärr inte så många röster som du tror/önskar att hon har.

 9. Anonymous skriver:

  Nej, du har ju alltid din morsa att vända dig till, ditt jävla pajas. Det var väl hon som var din enda personröst också, ha ha.

 10. Anonymous skriver:

  Fan Windeskog, du ska vara glad om en kvinna vill ta i dig med tång.

 11. Jimmy Windeskog skriver:

  Loddan, att jag skulle vara kär i dig är väl en komplimang?Allvarligt talat, jag upplever det inte som att du någonsin fått samma bemötande från ”min” sida angående dina böcker om oss som du fått från extremvänstern. Och då vill jag ändå påstå att ”vi” skulle haft mer anledning att klaga än antidemokraterna (även om den åsikten givetvis är djupt subjektiv).Jag tycker verkligen att vänsterpacket skall skämmas om sina ord om Loddan, de har inte moralisk rätt att uttala sådana!

 12. Jag hoppas andra läser de här bloggkommentarerna. De här anonyma påhoppen är väldigt talande, tycker jag.Allt är alltid någon annans fel.Framför allt mitt fel.Ingen tvingar er att läsa mig.Det är det som kallas yttrandefrihet om ni hört talas om det.

 13. Anonymous skriver:

  Har du inte genomskådat att Windeskog är kär i dig än??

 14. z999 skriver:

  Och på tal om Stanley Kubricks film A clockwork oragnge, tänk att jag minns när folk förfasade sig över den filmen på tidigt sjuttiotal. Detta var innan massinvandringen och det mångkulturella helvetet, numera finns det filmer på youtube med kulturberikare som misshandlar svenskar mycket grövre än misshandelsscenerna i den filmen.En gruppvåldtäkt förekommer faktiskt i filmen också, dock inte så brutal som många av de gruppvåldtäkter man läser om i tidningarna idag i vårt kulturberikade samhälle.

 15. z999 skriver:

  ”Givetvis vilt påhejjade av SD:are och annat värdelöst pack.”Mjaa, kunde du inte ha nöjt dig med att bara skriva ”värdelöst pack”? Varken jag eller Jimmy i den här tråden är direkt SD’are.Hela händelsen visar i alla fall att det numera inte finns några marginaler för någon alternativ livsstil längre. Om 60-talets hippierörelse hade varit idag så hade de varit socialt nergångna på en månad eller intvingade på något meningslöst skitjobb ”skapat” av staten. Kanske fått ”jobba” som hushållsnära tjänstehjon åt någon politiker.Efter massinvandringen så har det även i Danmark skapats ett samhälle som är en blandning av samhället i A Clockwork orange och Orwells 1984. Idag handlar tillvaron om att jobba ihop så mycket pengar som möjligt till det ”mångkulturella” exprimentet och ingen livsstil utanför det accepteras.

 16. Anonymous skriver:

  Håll för helvete käften din rättfärdiga kärring. Det här är ingen trevlig politisk principfråga där ord står mot ord. Skriver du en bok om oss så skriver vi tillbaka, går du in i våra hus och river ner dem så river vi hela jävla stan. Vi kommer alltid försvara oss och det som vi har tillkämpat oss, sen kan du och dina äckliga journalistkollegor sitta vid sidan av och fälla omdömen så mycket ni vill. Givetvis vilt påhejjade av SD:are och annat värdelöst pack.

 17. Tack, underbart nyanserat!

 18. z999 skriver:

  Anonymous:”Hur tror ni den tomma, oanvända lokalen kom i aktivisternas händer till att börja med för 25 år sedan? Genom att aktivisterna strök runt benen som lydiga hundar på politikerna och visade sig ansvarsfulla?”Jag gissar att dom gjorde lite lagom barntillåtna kravaller påhejade av media och att ansvarslösa politiker med åldersnojja som ville känna sig lite ungdomligt revolutionära gick med på att ge dom huset helt enkelt. ”Det här är år 2007. Så kallad anti-terrorlagstiftning används svepande och insatsstyrkor tränade för hantering av sprängmedel, närstrid och prickskytte kan tydligen landsättas med helikoptrar för att ta sig an husockupanter.”:-)

 19. Anonymous skriver:

  Hur tror ni den tomma, oanvända lokalen kom i aktivisternas händer till att börja med för 25 år sedan? Genom att aktivisterna strök runt benen som lydiga hundar på politikerna och visade sig ansvarsfulla? Det här är år 2007. Så kallad anti-terrorlagstiftning används svepande och insatsstyrkor tränade för hantering av sprängmedel, närstrid och prickskytte kan tydligen landsättas med helikoptrar för att ta sig an husockupanter.

 20. z999 skriver:

  A-L:”Att polisen tar till mer våld och överger dialogmodellen som man ändå försökt med ett antal år måste ses som ett misslyckande.”Felet är att polisen har använt för lite våld. Polisens främsta arbetsuppgift är att skydda befolkningen, det kan brista om dom inte är i tid där det händer saker men i det här fallet så finns inte den ursäkten. Om inte polisen skyddar medborgarna, vem ska då göra det? Om inte så får man ge medborgarna fria händer att skydda sig själva.När man låter vänsterpöbeln härja fritt på det sättet som man gör i Danmark så är det den starkes rätt som man egentligen främjar och ger avkall på en del lagar, lagar som även reglerar polisens jobb. ”Tyvärr tror jag ju att ju fler kravaller, ju färre ungdomshus.”Dom hade en insamling för att själva försöka köpa huset, rimligtvis har dom pengarna kvar och kan köpa ett nytt. Ett som inte är utdömt av hälsokäl.

 21. Är inte allt detta en konsekvens över att den danska polisen inte satt hårt mot hårt mot BZ och de knarkande ocupanterna i Kristiania?Jag själv har aldrig förstått den danska taktiken, det kanske de själva inte heller gör nu när det slutar så här?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s