Front för feminismen


Nu har det hänt igen. Kristina Axén Ohlin uttalar sig i dagens Svd och säger att hon absolut inte är feminist, det handlar om att utplåna de könsskillnader som faktiskt finns. Däremot är hon såklart för jämställdhet. Tidigare har jämställdhetsminister Nyamko Sabuni också sagt att hon inte ser sig som feminist. (Hur otroligt korkat är inte det?).
Ska det vara så svårt att fatta att feminism är just jämställdhet och ingenting annat, att vilja ha lika villkor för kvinnor och män. Inte att kvinnor och män är lika eller måste vara det.
Jag tycker vi borde starta en front för att återta begreppet feminism. Snart tror folk verkligen på allvar att feminister är kvinnor som äter män till frukost och sover med rödstrumporna på.
Det värsta är att det ligger ett fördold budskap i den här distansieringen till begreppet feminism. Egentligen säger man inte bara att man inte gillar ordet utan man säger, fast inte rakt ut, att jämställdhet visst. Men det får inte gå hur långt som helst.
Jag säger att det får gå precis hur långt som helst när det gäller att utplåna skillnader mellan villkor för kvinnor och män. Om vi sedan tycker att det finns olikheter ibland mellan manligt och kvinnligt är ingenting som staten har med att göra och behöver lägga sig i. Men det ska inte styra löner, möjlighet till arbete och karriär etc.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i feminism, Kristina Axén Ohlin. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Front för feminismen

 1. Vendela skriver:

  Med den slöa borgerliga regering, som vi nu bestås med, är det mesta hopplöst.Inga lagar mot nazisterna kommer att stiftas. Det är därför som den nazihotade journalisten lever som hon gör.Hur vore det med ett förbud för dessa sällar att äga eller använda ryggsäck? Funnes ett sådant skulle jag och många med mig känna sig tryggare.

 2. Robsten skriver:

  Det visste jag naturligtvis, jag är ingen idiot! Det var Evin Rubar som gjorde intervjun med Vakenfält dessutom. Men varför skriva i gåtor, skall vi behöva analysera och tolka vad du skriver? Är det inte enklare att skriva rakt ut vad man menar? Ingen kommer garanterat att åtala dig för vad du skriver.

 3. Vendela skriver:

  Robsten är inte insatt i de här frågorna. Det är lätt att bli frustrerad när man titt som tätt får saker om bakfoten. Du har min sympati! Livet är inte lätt. Nej, det är det inte. Det var Ireen von Wachenfeldt, som sa det där om att Män är djur. Och det är väl allmänt känt att hon aldrig någonsin har varit med i F!

 4. Robsten skriver:

  Ja jag har läst Vendelas kommentar tre gånger nu, jag fattar fortfarande ingenting. Patriarkatet gjorde ingenting, absolut ingenting mot någon feminism under valrörelsen, det enda de gjorde var att inte rösta på F!. Schyman och andra fick så mycket publicitet som de någonsin kunde begära,jämför med SD som hela tiden var tre gånger större. Låt vara att det till slut var negativ publicitet, det var väl självförvållat. Skulle en framträdande politiker vräka ur sig att kvinnor är djur skulle det väcka uppmärksamhet, utan tvivel.”Våldsbenägna nazister”? Jag såg i alla fall inte till några, dom enda våldsbenägna jag sett är AFA:iter.”Nazihotade journalisten”? Vem fan skulle det vara? Hmmm….har du tagit din medicin Vendela?

 5. z999 skriver:

  Vendela:”Jämte Gudrun räknades hon tveklöst som landets ledande feminist.”Vem är det du syftar på?

 6. Vendela skriver:

  Många inom det kvinnopolitiska partiet Feministiskt initiativ kände redan under valkampanjen sommaren 2006 på sig att patriarkatet förberedde något alldeles extra. Mest aktiva var de våldsbenägna nazisterna. Dessa gav sig till att hålla offentliga möten och de lanserade sig själva som ett ”politiskt parti”. Unket med besked, det luktade möglig medeltid rakt igenom. Kvinnorna sökte stöd och tröst hos Feministiskt initiativ, deras eget parti. Gubbarnas raseri stegrades när den nazihotade journalisten (som saknade särskilt polisskydd) oförskräckt kallade kvinnorna till eggande torgmöten. Jämte Gudrun räknades hon tveklöst som landets ledande feminist.Man blev bestört när Journalistförbundet i skamfyllt sällskap med Publicistklubbben och Svenska Penn vägrade att ge henne sitt helhjärtade stöd. Den nazihotade journalisten tvangs – med hänsyn till sin professionella karriär – att ligga lågt. Endast några få fick veta hennes identitet. Hotbilden var lika tydlig som skrämmande.

 7. z999 skriver:

  Charlotte W:”Det skulle gärna vara en sammanslutning där ingen gift, heterosexuell blir anklagad för att ingå i ett patriarkalt projekt och där kvinnor anstränger sig för att förstå varandra över generationsgränserna.”Du sammanfattade något viktigt i det inlägget som kanske är viktigare och klarare än vad jag skrev.

 8. z999 skriver:

  Jag tror på förenkling i feminismens fall. Att någon sammanfattar den i en eller kanske två meningar och sedan bygger vidare därifrån. När man har försökt detaljera upp feminismen så har det lett till att andra frågor som inte är gemensamma för alla kvinnor dyker upp.Det bör dessutom vara förbjudet för politiska partier att heligförklara sin egen politik och kalla den för feministisk, jag tror inte att någon jämställdhet kan uppnås genom vi röstar vänster eller höger. Det borde kanske vara mer fokus på rättvisa också, inte en jämställdhet där kvinnor ska klara av att vara kvinna och man samtidigt. Sen kan man fråga sig vad man uppnått när kvinnor går från hemmafru till lågavlönade/lågstatus jobb. Och sen när man försöker kompensera det med att kvotera in ett ytterst litet antal kvinnor på vissa poster i samhället som inte förändrar någonting för flertalet kvinnor. Jag tror att det är helt fel att de kvinnor som kvoteras in skulle ha något annat perspektiv och därmed en tillgång för kvinnor. Med facit i hand kan jag säga att män i gemen inte är speciellt gynnade av att det sitter män på diverse styrande poster. eh, lite tidsbrist, men inlägget kanske förklarar något av vad jag tänker ändå.

 9. Charlotte W skriver:

  Väl rutet! Feministisk Front, där går jag med. Det skulle gärna vara en sammanslutning där ingen gift, heterosexuell blir anklagad för att ingå i ett patriarkalt projekt och där kvinnor anstränger sig för att förstå varandra över generationsgränserna.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s