Många partier har en Jodenius

Niklas Svensson skriver i gårdagens Expressen om relationen mellan politiker och politiska journalister. Hur han fått tips hela tiden, saker som folk velat att han ska skriva om. Ofta färdig research att använda.

Det här att på olika sätt försöka sätta käppar i hjulet för de andra partierna är urgammalt. Starten på gamla underrättelseorganisationen IB var egentligen sossarnas vilja att hålla koll på kommunisterna. Officiellt för att bedriva debatt. Inofficiellt handlade det om att samla mer eller mindre smickrande fakta om motståndaren för att kunna mobilisera moteld. Av politiska skäl, för att man såg kommunisterna som ett hot mot demokratin. Men ser inte alltid politiska partier sina motståndare som ett hot, och deras politik som mer eller mindre farlig för Sverige? Med kommunismen var det förstås lite speciellt, med banden till Kreml etc. Här fanns ju inte bara inrikespolitiska skäl.

Alla partier har förmodligen en mer eller midre öppen granskning av varandra och försöker hitta blottor och svaga punkter att utnyttja. En del av detta får anses rimligt, att samla information om motståndarna generellt är väl inte fel. Men mediatrycket och ett allt snabbare tempo lockar till övertramp, och när enstaka medarbetare förivrar sig ska det inte hoppas på stöd uppifrån. Det är väl vad Jodenius insåg, sent om sider. Den partikultur som gör sådant här möjligt är ingenting som man vill debattera offentligt.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i folkpartiet, Jodenius, Niklas Svensson. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Många partier har en Jodenius

  1. Gugge skriver:

    Misstänker starkt att sossarnas indignation var spelad. Liksom själva dataintrånget kan den väl ses som en del av den politiska taktiken.Hade Folkpartiet (läs Alliansen) någonsin, i något läge, nytta av detta löjliga spioneri? Styrs väljarna ens i blygsam måtto av den resonerande polemik som presenteras i tidningarna?Rimligen kommer samhällsvetarna vid universiteten snart att börja forska i det här.

  2. z999 skriver:

    Att demokrati och yttrandefrihet är något bräckligt har man väl vetat i ett hundratal år. Systemet förutsätter någon form av ärlighet och förståelse hos åtminstone de som är förtroendevalda. En ärlighet som innebar att man inte utnyttjar sina maktpositioner på ett sätt som är mer accepterat i en polisstat vilket innefattar att man tar debatter när man inser att det finns en opposition bland folket som inte speglas i riksdagen och att man tar beslut om folkomröstningar vid större samhällsförändringar.

  3. z999 skriver:

    Angående IB affären så tror jag knappast att dom hade brytt sig om kommunisterna på det sättet om det inte hade varit för att det fanns en rejält påtaglig fara från öster. Att kommunisterna inte var demokrater räckte nog knappast som skäl. Nordiska Rikspartiet var också icke-demokrater vid samma tid men var inte intressanta för IB och inte heller från säpo.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s