Estland – Sveriges bakgård


Har just återvänt från några dagar i Tallinn. Första gången jag var där var 1990. Det har förstås hänt oerhört mycket sedan dess. Minns en sliten stad med trasiga fasader, ingenting i butikerna att köpa, få restauranger med torftiga menyer. Nu är gamla stan som en större och fräschare version av Visby och köpcentrum lite utanför stadskärnan ser ut precis som var som helst i Europa.
Det går bra för ekonomin i alla länderna i Baltikum, men allra bäst för just Estland. Men den svenska närvaron är tydlig, alla banker, mobilföretag etc är svenska. Baltium håller på att förvandlas till vår ekonomiska bakgård, precis som Latinamerika för USA. Svenskar i gemen känner ingenting speciellt för Estland, båten dit och hem var nästan tom, vi vet inte särskilt mycket om vad som händer där.
De bryr sig desto mer om oss, inte minst som potentiell arbetsmarknad. I hytterna omkring oss satt grupper med estniska män, illa klädda, dåliga tänder, inga pengar att spendera i båtens barer. Man såg dem framför allt just genom de öppna hyttdörrarna. Jag är övertygad om att varenda en åkte över för att jobba på byggen, med hantverk etc. Något som också bidrar till estnisk ekonomi, att folk får jobb utanför gränserna.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Baltikum, Estland, Tallinn. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Estland – Sveriges bakgård

  1. z999 skriver:

    Jag tror att det vore bra om dom införlivades som ett nytt grannland i stil med Finland nu när dom inte är kommunister längre. Angående jämförelsen med USA så tror jag inte att vi kommer att få samma problem som USA har haft med sin bakgård och vi kommer nog aldrig att se svenska företag backa upp fascistoida militärdiktaturer som håller den billiga arbetskraften i schack. Men vem vet?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s