Kd förlorar till sd


För att fortsätta diskussio-nen om den senaste väljar-under-sökningen. Sd skulle som sagt komma in, kd skulle trilla ur riksdagen. Intressant mot bakgrund av att det tidigare sagts att kd faktiskt är det parti som riskerar att förlora mest på att sd går framåt. Det finns marginalväljare som är mot aborter och gammaldags värdekonservativa som mycket väl kan välja sd i stället för kd.
Ett tänkbart scenario efter valet 2010 blir således: kd trillar ur riksdagen, sd kommer in. Alliansen riskerar att förlora regeringsmakten, tre partier räcker inte för att få majoritet. I värsta fall blir sd vågmästare, och i så fall kanske (s) slänger en invit till centern om en mittenregering. Känns inte sådär helt lockande om ni frågar mig. Inte för att jag är någon stor vän av kd, men av de två så föredrar jag trots allt, utan alltför mycket vånda, Hägglund och gänget.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i kd, kristdemokraterna, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Kd förlorar till sd

 1. z999 skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 2. Robsten skriver:

  Tack Z, men vad är adressen till din blogg då?

 3. z999 skriver:

  ”men tycker man det är viktigt kan man ju skriva en egen artikel på sin egen blogg.”Och på tal om det så länkade jag precis din blogg, Robsten.

 4. Robsten skriver:

  Ja, vi skall tänka på det, men det är bara det att när jag svarar på något så har jag hela tiden fyra, fem vinklingar eller aspekter till på samma frågeställning. men tycker man det är viktigt kan man ju skriva en egen artikel på sin egen blogg.

 5. z999 skriver:

  ALL:”Fast om jag får önska mig så ser jag gärna att ni drar ner lite på längden på inläggen och inte skriver flera inlägg på raken. Det blir lätt att folk tröttnar. Debatten blir roligare om det är lite högre tempo.”OK, ska försöka tänka på det.

 6. Som bloggäst skriver man kort…Ja det är det ju inte alla som gör på den här bloggen, och jag brukar normalt inte ingripa.Vi lever väl i en fri värld, som Pippi Långstrump sa (om hon nu hade rätt, kan man tvista om).Fast om jag får önska mig så ser jag gärna att ni drar ner lite på längden på inläggen och inte skriver flera inlägg på raken. Det blir lätt att folk tröttnar. Debatten blir roligare om det är lite högre tempo.

 7. Anonymous skriver:

  Som bloggäst skriver man kort.

 8. Robsten skriver:

  Man skulle kunnat skriva mycket mer om detta. Man skulle kunna skriva en doktoravhandling i detta ämne, mer än så, ett helt verk. Märkligt att vi alltid måste vara så kortfattade så man aldrig kan belysa en företeelse nyanserat.

 9. Robsten skriver:

  Nu är det så Z, att i rena moderatkommuner och moderatvalkretsar som Djursholm fick SD ett försvinnande litet röstetal. I Djursholm fick M en 85% av väljarna, t.o.m. F! fick fler röster än SD där, likadant i t.ex. Vellinge. De moderater som kan tänka sig att rösta på SD är alltså moderater från mindre beställda områden, värdekonservativa väljare som ändå inte hör till överklassen.Nu skulle detta förhållande kunna ändras om även dessa kommuner var tvungen att ta emot flyktingar, men det kommer aldrig att hända med en moderatledd regeringen, de vet nog vilka som är deras uppdragsgivare.

 10. z999 skriver:

  ”Tidningen” expo redovisar dessa siffror från en undersökning -”Mellan 65 till 89 procent av riksdagspartiernas väljare är negativa till SD, men förutom miljöpartiet så finns det även inom dessa partier en väljarkår som är positiv. Bland moderata väljare uppger tio procent att de är positiva till partiet, bland folkpartister sju, kristdemokrater fem, socialdemokrater fyra, centern och vänsterpartiet två.”Det är alltså bland moderata väljare som SD är populärast, samtidigt som man attraherar folk med låg inkomst och låg utbildning. Det är inte speciellt motsägande eftersom moderaterna har blivit mer arbetarinriktade eller hur man ska uttrycka det. Och det är inte heller speciellt konstigt eftersom hög utbildning och hög lön generellt innebär att man känner en mindre solidaritet med sina närmaste medmänniskor. På medeltiden så köpte högavlönade (adeln) avlatsbrev från kyrkan för att köpa sig en godhetstämpel. Avlatsbreven innebar inte att avstå speciellt mycket och gav mycket högre status än att hjälpa människor i sin egen närhet. Man kan se samma sak idag när flyktingorganistaioner och invandrarorganisationer och antirasistorganisationer ger en mycket högre status åt de som jobbar där än den mer okända statsmissionen som mer är en hjälp till folk i vår direkta närhet.För antirasisterna så är lågutbildade människor en sämre sorts folk och anses som dumma och därför burkar det användas som ett argument mot ”extremhögern” att de attraherar såna människor.

 11. z999 skriver:

  Något som kommer att ge klart mer röster till SD än väljarflykt från KD är att riksdagen kommer att subventionera nystartjobb för invandrare. Dom som inte är arbetslösa kanske struntar i att det är en diskriminering av svenskar sanktionerad av staten, men arbetslösa svenskar kanske ser det på ett annat sätt. Enligt uppgift från bland annat SVT:s Aktuellt ska regeringen göra det lättare för invandrare att få så kallade nystartsjobb genom särskilda subventioner.Företag som anställer invandrare ska inte bara slippa arbetsgivaravgift utan också få en betydande del av lönen subventionerad av staten. Förslaget granskas nu av finansdepartementet inför vårbudgeten.

 12. z999 skriver:

  Anonym:”Svenskarnas missnöje gäller nu inte bara invandringspolitiken. Man är utled på demokratins avarter.”Sant, väldigt många av SD’s väljare kommer från folk som brukar strunta i att rösta för att de inte anser det gör någon skillnad. Riksdagspartierna har en grundkärna med folk omkring sig som röstar på dom oavsett vad de står för, SD har ingen sådan väljarkärna ännu.

 13. Anonymous skriver:

  Anna-Lena! Själv tror jag att det är på tok för tidigt att spekulera om opinionsläget vid nästa riksdagsval. SD räknas ju numera som ett demokratiskt parti, låt vara missaktat. Skulle SD få ett väljarstöd i klass med Front National skulle man få 15 % och 52 riksdagsmandat. Inte orimligt. Det skulle kunna bli mer. Svenskarnas missnöje gäller nu inte bara invandringspolitiken. Man är utled på demokratins avarter. Persson-Persson finns som typ rikligt företrädd i samtliga riksdagspartier. Beundrar ens Folkpartiets väljare Lars Leijonborg?Gör SD succé vid 2010 års val kan det nog bli ytterligare några småpartier som åker ur riksdagen. Några av de fem bör väl likväl kunna hanka sig kvar även i ett skarpt läge. Andtrutna och helt plötslig beskedliga.

 14. Robsten skriver:

  Äääähhh…Centern? Det var väl på Olof Johanssons tid, nu ligger nog FP närmare ett samarbete med sossarna, Olofsson har nog gjort sig helt omöjlig i de socialdemokratiska lägren. Rent faktamässigt ligger nog faktiskt M närmast S nu av borgarna, men ett sådant samarbete skulle ju vara omäjligt rent politiskt ideologiskt.

 15. Charlotte W skriver:

  Samma här!Men jag tror att de tre gamla samarbetspartierna kan klara biffen på egen hand.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s