Sverigedemokraterna över 4 procent


Nu är sd över 4-procentsspärren i opinionsmätningarna. Inte så oväntat. Nästan 3 procent i riksdagsvalet visade att det inte var så långt kvar. Människor är alltid lite friare i opinionsmätningarna än när de väl går till valurnorna. Men jag tror ändå det är mycket möjligt att sd verkligen kommer in i valet 2010.

Sd-folk som jag talat med har ibland varit oroliga för att partiet ska göra den resan som ny demokrati gjorde (upp som en sol och ner som en pannkaka) redan före nästa val. Att de många kommunmandaten ska visa att partiet inte klarar av att växa, att det har gått för fort.

Jag är inte så säker. Sd:s framgångar handlar mycket om populism, om protest mot eliten. Även tidigare har det visat sig att sådana här partier kan växa även om de aldrig visar sig och inte gör någon som helst skillnad. De växer genom att odla sitt martyrskap och människors känsla av att det äntligen finns företrädare som inte hör till makteliten. Den lilla människan i de stora pompösa sammanhangen. Som säger det folk tycker men ingen i offentligheten vågar tala högt om (vilket inte är sant, men det är så det brukar läggas fram). Så frågan är vad man gör om man nu inte vill se sd i riksdagens 2010. Känns som det mesta som görs faktiskt gynnar sd snarare än minskar deras möjligheter.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Sverigedemokraterna över 4 procent

 1. z999 skriver:

  Charlotte W:”z999, jag kände till artikelserien i Sydsvenskan sedan tidigare. Det är bra att ta upp detta, jag tvivlar inte på att fundamentalistiskt kvinnoförtryck finns i vissa invandrarkretsar även om jag inte kan veta utsträckningen (en del tyckte sds behandlade ämnet bra, andra tycker de överdrev).”Det som är oroande är att det finns invandrare som anser sig ha rätt att trackassera kvinnor som inte uppfyller deras normer. ”Jag drar bara inte samma slutsatser av det som du. Jag ser inte kulturer som statiska, oförmögna att förändras — tvärtom förändras de hela tiden och samverkar med andra, eller motverkas av andra.”Jag ser inte heller kulturer som statiska men jag tror inte att utländska kulturer kommer att förbättras och bli mer svenska bara för att jag själv anser att svensk kultur är bättre än andra. Deras kulturer liksom våran kommer att förändras men med olika inriktningar.”Det är lätt att glömma bort den mentalitet som finns i vissa sektliknande ”ursvenska” miljöer som bland schartauanerna, Knutbymiljön mm. Jehovas vittnen liksom Pingströrelsen är stora organisationer som förvisso inte ägnar sig åt hedersmord men som många gånger visat exempel på total intolerans mot avvikare.” Ja, det är lätt glömma bort den kultur som skapas i de miljöerna du nämner eftersom de inte brer ut sig i samhället, inte förrens det går så långt som i knutby.”Så jag tycker inte du ska polarisera alltför mycket.”Polarisering är egentligen ett vagt ord när det gäller att beskriva hur stor skillnad jag anser det vara mellan muslimer och kristna.”Och återigen: detta handlar inte om ett förtryck mot svenskar, eller hur?” Nej, inte i det fallet. Men det handlar om att muslimer anser sig ha rätt att trackassera folk utanför deras egna församlingar som inte uppför sig rätt.”Fortfarande är det också så att detta sker i rätt slutna miljöer som inte befinner sig på samhällets topp, eller hur.” Så länge som det sker inom en församling där folk är med någorlunda frivilligt så kan jag acceptera det (inom lagens gränser), men om det är en trend att invandrare börjar anse sig ha rätt att trackassera svenskar (eller andra utanför deras egen församling) så är det en annan sak coh något som jag anser att bör uppmärksammas innan det går för långt.”Men om du utgår från att jag inte skulle tycka det är allvarligt eller inte vilja göra något åt hedersförtryck eller andra former av fundamentalistiskt kvinnoförtryck tar du fel, fullständigt fel.”OK, tror dig. Och det är bra att du förtydligar det.

 2. Charlotte W skriver:

  z999, jag kände till artikelserien i Sydsvenskan sedan tidigare. Det är bra att ta upp detta, jag tvivlar inte på att fundamentalistiskt kvinnoförtryck finns i vissa invandrarkretsar även om jag inte kan veta utsträckningen (en del tyckte sds behandlade ämnet bra, andra tycker de överdrev). Jag drar bara inte samma slutsatser av det som du. Jag ser inte kulturer som statiska, oförmögna att förändras — tvärtom förändras de hela tiden och samverkar med andra, eller motverkas av andra.Det är lätt att glömma bort den mentalitet som finns i vissa sektliknande ”ursvenska” miljöer som bland schartauanerna, Knutbymiljön mm. Jehovas vittnen liksom Pingströrelsen är stora organisationer som förvisso inte ägnar sig åt hedersmord men som många gånger visat exempel på total intolerans mot avvikare. Så jag tycker inte du ska polarisera alltför mycket.Och återigen: detta handlar inte om ett förtryck mot svenskar, eller hur? Fortfarande är det också så att detta sker i rätt slutna miljöer som inte befinner sig på samhällets topp, eller hur. Men om du utgår från att jag inte skulle tycka det är allvarligt eller inte vilja göra något åt hedersförtryck eller andra former av fundamentalistiskt kvinnoförtryck tar du fel, fullständigt fel.

 3. z999 skriver:

  En länk till Charlotte W och RobstenLäs här

 4. z999 skriver:

  Charlotte W:”Den typen av händelser (romer som körs ut ur affärer, restauranger etc) är lika kända som det där med skottlossningen i Södertälje robsten skriver om.” Jo, fast jag trodde att du kände till något fall där romer bokstavligen jagats ut av någon affärsidkare. Jag har svårt att tänka mig att någon skulle vara så korkad att han tror att han skulle komma undan med det, diskriminering av romer är väldigt uppmärksammat och jag har inte hört någon som har vunnit en rättegång om diskriminering av romer.”Man kan ta del av dem via media. Fast det är klart: det handlar oftare om notiser än den typ av monumentala uppmärksamhet som södertäljefallet fick.”Fallet i Södertälje fick mycket uppmärksamhet därför att det är första gången som en polisstation blivit beskjuten i Sveriges historia. Det är extremt övergrepp i rättssak. Det andra som uppmärksammades var polariseringen mellan invandrare och svenskar och att invandrare (i Södertälje) backar upp varandra mot vad dom anser vara samhället och svenskarna.”Det är inte konstigt att jämföra diskrimineringen av romer med diskriminering av olika invandrargrupper — ett av deras problem har ju varit att de exkluderats från ”svenskheten”.” Fast jag anser att det är en milsvidd skillnad eftersom romerna delar den svenska historien, dom har ju inte sökt sig till ett land som diskriminerar dom. Jag tycker att det är mer relevant att jämföra med när svenska handikappade blir diskriminerade.”De har varken betraktats av omgivningen eller betraktat sig själva som svenskar och inte tagit del av majoritetssamhället.” Nej, men även om de inte är svenskar så är de en minoritet inom landet som (enligt mig) har rätt att kräva att behandlas juste.”Nu generaliserar jag, javisst, men ni måste inse att er syn på romer som en gammal svensk minoritet värd beaktning är rätt ny.”Tjaa, sådär. Rasbiologiska universitetet i Uppsala ansåg visserligen att de var ett störande raselement som skulle hållas skilt från övriga svenskar av rashygieniska skäl, men de ansågs ändå som något som ingick i det svenska. Som samerna.”Tidigare omfattades de inte av dylik tolerans (om det är rätt ord).” Det är sant, fast det har varierat genom åren från att ha varit att man sett dom som annorlunda och något man ska akta sig för till direkt illa behandling.”Jag minns när jag själv delade ut politiskt material i Rosengård under min tid som vänsterpartist — några killar ville inte ta emot det eftersom ”vi är zigenare, vi är inte svenskar, vi röstar inte”. Om de hade medborgarskap eller hade bott såpass länge i Sverige att de ändå kunnat rösta lokalt framgick inte, de blev till att börja med väldigt irriterade av att jag försökte ge dem materialet och det blev inget längre samtal.” Jo, dom har ju haft den mentaliteten att de ska stå utanför och bland många av dom var det tidigare ett stort nederlag att bli anställd av svenskar. Jag tror det är dom känslorna som kommer fram när du vill försöka engagera dom politiskt i samhället.”Bara som en liten ögonblicksbild av hur det kan vara.” Jo, men inte att det måste vara så för alltid. Romerna har ju ändrat mycket på sig och svenskarnas inställning har ju trots allt ändrats en del också.”Jag vet att det finns andra med annan attityd och andra strategier för att kunna leva som rom/zigenare här.” Jo.”Men det slog mig som så jäkla sorgligt att de här snubbarna liksom exkluderade sig själva från politiskt inflytande på det sättet, och det säger kanske en del om utanförskap.”Fast det finns föreningar och grupper som aktivt jobbar på att förändra. Samtidigt så hoppas jag att det inte slår sönder alla deras särdrag.”Det där med skottlossningen i Södertälje var väl inte precis något som undanhölls från media, eller hur?” Men det förringades rätt hårt minst sagt. Jerzy Szarnecki beskrev det hela som ett pojkstreck bland annat.”Och återigen: det handlar inte om personer med maktpositioner i samhället som skulle stå för någon diskriminering av svenskar, det handlade om ett ungdomsgäng.”Det initierades av ett ungdomsgäng, men fortsättningen var att flera vuxna invandrare protesterade mot polisens ingripande och ansåg att polisen skulle hålla sig utanför. Det var det som var mest oroande kanske, att det har skapats en sådan kultur bland invandrare.”Problem med taskiga attityder mot tjejer och kvinnor är viktiga att ta upp, men ni blandar som vanligt helt ihop begreppen.”Tjaa, att anse sig ha rätt att kalla flickor för horor och sexuellt trackassera dom på grund av hudfärg för att sedan anse sig ha rätt att skjuta dom om dom anmäler det är ganska unikt. Tänk tanken hur det sett ut om det varit tvärtom och svenska killar istället. Nu har ju inte vi den kulturen så det kommer du aldrig att få se.

 5. Charlotte W skriver:

  Den typen av händelser (romer som körs ut ur affärer, restauranger etc) är lika kända som det där med skottlossningen i Södertälje robsten skriver om. Man kan ta del av dem via media. Fast det är klart: det handlar oftare om notiser än den typ av monumentala uppmärksamhet som södertäljefallet fick.Det är inte konstigt att jämföra diskrimineringen av romer med diskriminering av olika invandrargrupper — ett av deras problem har ju varit att de exkluderats från ”svenskheten”. De har varken betraktats av omgivningen eller betraktat sig själva som svenskar och inte tagit del av majoritetssamhället. Nu generaliserar jag, javisst, men ni måste inse att er syn på romer som en gammal svensk minoritet värd beaktning är rätt ny.Tidigare omfattades de inte av dylik tolerans (om det är rätt ord). Jag minns när jag själv delade ut politiskt material i Rosengård under min tid som vänsterpartist — några killar ville inte ta emot det eftersom ”vi är zigenare, vi är inte svenskar, vi röstar inte”. Om de hade medborgarskap eller hade bott såpass länge i Sverige att de ändå kunnat rösta lokalt framgick inte, de blev till att börja med väldigt irriterade av att jag försökte ge dem materialet och det blev inget längre samtal. Bara som en liten ögonblicksbild av hur det kan vara. Jag vet att det finns andra med annan attityd och andra strategier för att kunna leva som rom/zigenare här. Men det slog mig som så jäkla sorgligt att de här snubbarna liksom exkluderade sig själva från politiskt inflytande på det sättet, och det säger kanske en del om utanförskap.Det där med skottlossningen i Södertälje var väl inte precis något som undanhölls från media, eller hur? Och återigen: det handlar inte om personer med maktpositioner i samhället som skulle stå för någon diskriminering av svenskar, det handlade om ett ungdomsgäng. Problem med taskiga attityder mot tjejer och kvinnor är viktiga att ta upp, men ni blandar som vanligt helt ihop begreppen.

 6. z999 skriver:

  Charlotte, jag tycker att det är häpnandsväckande hur du ens kan jämföra romer med invandrare. Romerna har en historia som i högsta grad gör att de har tillhört den svenska historien sedan medeltiden, till skillnad från invandrare. Romerna är en äkta minoritet i Sverige och inte något konstlat som har skapats genom en ansvarslös invandringspolitik.Den diskriminering som förekommer numera av romer är bara en västanfläkt jämfört med bara 30 – 40 år tillbaka och längre. Jag tycker att Sverige har lyckats rätt bra med att få bukt med rasism mot dom. Resande folket kallas de ju också för, jag tycker att det låter bättre än romer. Här får du en länk till en representant för resandefolket som sympatiserar med SD. Jormas bloggJag antar förresten att du inte har någon länk till romer som har jagats ut från någon affär? Antirasister brukar aldrig ha några källhänvisningar till sina påståenden.

 7. z999 skriver:

  Charlotte W:”Nej, jag fattar inte vad du talar om. Vi har så helt olika bilder av hur det ser ut därute i verkligheten robsten.” Jag antar att skottlossningen i Södertälje mot polisstationen för att döda en flicka som anmälde trackasserier av invandrare har passerat helt spårlöst förbi för dig? Jag brukar få länka åt sådana händelser åt antirasister efter att de har fabulerat fritt en massa fria fantasier totalt utan källhänvisningar. Jag vet faktiskt inte varför antirasister aldrig läser tidningar eller tittar på TV.”För att man ska kunna tala om diskriminering krävs att en grupp trycks ner av någon part som innehar en maktposition, och att det finns någon slags systematik i det hela.”Och så var fallet i Södertälje i högsta grad vilket framgick av intervjuer i efterdyningarna. Det enda som inte kunde bevisas var om invandrare rent allmänt anser att de har rätt att kalla svenska flickor för horor i samband med en del andra trackasserier. ”Och varför någon skulle vilja hemlighålla detta? Vem, varför?”Skulle det vara så konstigt? Om du har en statsrådslön, skulle du då offra den för att föra upp en fråga på dagordningen som du vet medför en uteslutning ur partiet? Vad är det för konstigt med folk som vill behålla sina maktpositioner och löner försöker skydda sig?

 8. Grue skriver:

  ”Sd:s framgångar handlar mycket om populism, om protest mot eliten.”Men herregud, tror du på det här själv? Tror du att en väljare som är t ex för massinvandring men som vill ”protestera mot eliten” skulle rösta på SD? Det är ju fullständigt vansinnigt. Förklaringen är förstås i första hand ett missnöje med invandringspolitiken, det är solklart.”Ge statliga instituioner rätt att sparka folk med fel åsikter.”Det här är ju redan mer eller mindre verklighet. SD-medlemmar blir av med jobbet och utsparkade ur facket. Allt medan etablissemanget tiger still trots att de jämt och ständigt talar om demokrati och fina principer. När det väl kommer till kritan, när ett parti utan makt och som de verkligen inte gillar kommer fram så gäller ”ändamålen helgar medlen”. Då är de fina orden ingenting värda och man dumpar demokratin i papperskorgen.

 9. Charlotte W skriver:

  Nej, jag fattar inte vad du talar om. Vi har så helt olika bilder av hur det ser ut därute i verkligheten robsten. För att man ska kunna tala om diskriminering krävs att en grupp trycks ner av någon part som innehar en maktposition, och att det finns någon slags systematik i det hela. Så är det inte i ditt exempel, vilket jag dessutom väljer att betraka som fiktivt tills dess att motsatsen bevisats.

 10. Robsten skriver:

  Det är ingen enstaka händelse, nästa tjej som börjar i samma klass får sannolikt samma behandling, kanske kille också, jag vet inte. det är ett symtom på att vi fått enklaver som inte betraktas som en del i samhället, som en del av Sverige utan just en enklav. Det är just vad det är symtom på som gör det så allvarligt.Ja, myndigheterna gör ingenting åt detta, det strider mot den dogm som råder att svenskar diskriminerar utlänningar. Javisst det är oerhört anmärkningsvärt att ursprungsbefolkningen blir diskriminerad på detta grova sätt i sitt eget hemland, det ÄR annorlunda en om en invandrargrupp blir diskriminerad. detta gäller alla länder, skulle vara lika anmärkningsvärt om svenskar diskriminerade Jemeniter i Jemen, men det skulle aldrig hända där, det vet vi båda två.Jag anser det fel att diskriminera romer p.g.a. deras ursprung eller klädsel, har däremot vissa INDIVIDER av romsk ursprung snattat några gånger i samma affär har jag en viss förståelse för att ägaren tröttnar, men detta gäller ju alla folkslag, ursprungssvenkar också.

 11. Charlotte W skriver:

  Poängen är att detta, om det nu har hänt, är en enstaka händelse. Ni försöker frammana bilden av en systematisk diskriminering av etniska svenskar, majoritetssvenskat eller vad man vill kalla dem, i ”deras eget land” (det är ju vad er politik går ut på) som makthavare av någon konstig anledning skulle vilja dölja, hemlighålla. Jag ser detta som en helt felaktig bild. Romer däremot, eller zigenare eller vad man än vill kalla dem, utsätts rent faktiskt för en systematisk diskriminering eftersom de bryter mot den implicita eller uttalade samhällsnormen genom sätt att klä sig mm. De kan snarast jämföras med olika invandrargrupper som också gör detta (och det kommer ju också många romer från andra länder som försöker få asyl här p g a förföljelse i hemländerna). Det är märkligt att dra fram ett eventuellt fall av gängmobbning på en skola, utfört av skolelever, och se det som ett slags exempel på samhälleliga förtrycksmekanismer. Jag tycker inte alls det är snett att peka på diskriminering när denna utförs systematiskt av vuxna människor som är etablerade i samhället, är näringsidkare etc, som motpol. För att få lite perspektiv på det hela.

 12. z999 skriver:

  Charlotte W:”Hursomhelst, mina tankar går till alla gånger romer förvägrats inträde till badanstalter, campingplatser, krogar etc, jagats ut ifrån affärer osv…. Upprörande, eller hur?”Ja, och det tycker staten också att är upprörande vilket framgår på följande länkar.klicka härklicka härVad Robsten drog upp var ett fall av rasism som staten inte anser är upprörande.I övrigt tycker jag att romerna (låter som en sjukdom, jag gillar mer det finare ordet zigenare) har lite stora krav på att kunna besöka affärsdrivande platser i kläder som av många förknippas med småstölder. Romerna är för övrigt till skillnad från invandrarna en äkta minoritet i Sverige som jag anser har rätt att kräva att inte bli rasistiskt behandlade. Men om rasismen handlar om deras klädval så anser jag att krogägare och andra affärsidkare har rätt att vägra dom inträde.Hells Angels blev ju stoppade på någon krog i Malmö när de kom dit i sina klubbvästar.Och sen håller jag med Robsten att det inte är friskt att jämföra för att negligera en allvarlig händelse.

 13. Robsten skriver:

  Jag skall undersöka sanningshalten i detta som jag skrev i mitt första inlägg. Det kom dock från en seriös källa, annars hade jag inte ens nämnt det, ingen är bekänt av några ”af Klintbergare”.Om det nu visar sig hålla (jag hoppas på motsatsen faktuiskt)så är det så jävla åt helvete så det kan inte motargumenteras med hur några andra grupper behandlats, gör man så tycker man implicit att det är OK. I denna fråga så är det så uppseendeväckande att detta så vanliga sätt att argumentera, att dra in hur andra grupper blivit behandlade, inte ens är intressant.Om denna historia visar sig hålla, hur kan du försöka förklara bort den? Det övergår faktiskt mitt förstånd, det är inte ett friskt beteende helt enkelt.

 14. Charlotte W skriver:

  Det låter som en typisk vandringsmyt i mina öron, men om detta till äventyrs skulle vara sant undrar jag om detta skedde med skolledningens goda minne? Och varför någon skulle vilja hemlighålla detta? Vem, varför?Hursomhelst, mina tankar går till alla gånger romer förvägrats inträde till badanstalter, campingplatser, krogar etc, jagats ut ifrån affärer osv…. Upprörande, eller hur?

 15. Robsten skriver:

  Elever med invandrarbakgrund som inte tyckte att en svenne skulle gå på deras skola, var jag otydlig? det verkar som om det går än 99% elever med invandrarbakgrund på denna skola.

 16. Charlotte W skriver:

  ”…de jagade helt enkelt iväg henne därifrån.”Vilka ”de”?

 17. Robsten skriver:

  Du skriver,”Som säger det folk tycker men ingen i offentligheten vågar tala högt om (vilket inte är sant, men det är så det brukar läggas fram).”Tyvärr har du fel, det finns saker som man mycket noga döljer i offentligheten. Jag fick senast i dag vetskap om att en flicka med svenskt ursprung blev ivägjagad från St:Botvids gymnasium p.g.a. att hon var svensk, de jagade helt enkelt iväg henne därifrån. Jag skall försöka komma i kontakt med flickan för att få tillstånd till att skriva en artikel om saken och kontrollera sanningshalten i det hela, men det kommer från en mycket säker källa.I offentligheten har man inte gjort ett skit åt saken, allra minst dragit fram saken i ljuset, men det tänker jag ta mig fan göra. jag tycker att alla gränser passerats, att en svensk flicka blir ivägjagad från en skola för att hon är en ”svenne”, nu är måttet rågat. På min arbetsplats reagerade alla likadant, chock, avsky och avståndstagande.

 18. z999 skriver:

  Anonymous:”Själv tycker jag att Sverige avviker – ja, rent av på ett besynnerligt sätt – genom att landet ej tidigare har hyst något etablerat ”främlingsfientligt parti”.”Avviker från övriga Europa? Det kan bero på hur politiken genom sossarna har varit en folkrörelse i Sverige. Det har funntis en tilltro till att politikerna verkligen är till för svenskarna.”Om de andra partierna varaktigt kan hålla ihop i sitt motstånd mot SD så duger nog inte ens 15% för att genomföra SD:s politik.”Stämmer nog, men det viktiga är att sd’s frågor kommer upp på dagordningen och att riksdagspartierna måste tydligare ta ställning.”Min lilla prognos är att detta ej kommer att lyckas.”Någon SD politik i riksdagen kommer vi inte att få se nej. Men det blir ett enormt genombrott.”Att SD verkligen har fått vind i seglen tror jag kommer att märkas först när någon inte alltför obetydlig sossepoltiker hoppar av SAP och går till SD (där duktiga politiker är en bristvara).”Det tror jag inte vore speciellt bra för SD. Jag anser att det viktigare att de förvaltar folkviljan än att de skulle vara speciellt duktiga. Och angående riksdagen så anser inte jag att de är speciellt duktiga de som sitter där. Men visst är duktiga politiker en bristvara för SD ändå.

 19. z999 skriver:

  ”Så frågan är vad man gör om man nu inte vill se sd i riksdagens 2010. Känns som det mesta som görs faktiskt gynnar sd snarare än minskar deras möjligheter.”Här kommer förslag från mig -***) Instifta en lag mot kritik av invandringspolitiken. Det får inte vara för tydligt så den kan kallas för ”lagen om hets mot folkgrupp” så att man slipper kritik från andra länder och FN om att vissa politiska frågor inte går att diskutera i Sverige.***) Ge statliga instituioner rätt att sparka folk med fel åsikter. Till exempel, om någon på UD visar sig vara sd:are så ge honom sparken direkt och om han klagar på att det är emot UD’s regler om anställning så hänvisa till att riksdagspartiet har anser att hans parti är icke-demokratiskt.***) Utnyttja mediamakten bättre. Centralstyr median genom att dela ut presstöd till tidningar som gemensamt tar en policy att aldrig nämna SD utan att använda epitetet främlingsfientlig.***) Skolorna är viktigt. Sparka lärare med SD-åsikter oavsett om de har någon chans att plädera politiskt eller inte och självklart oavsett om de gör det eller inte.***) Skapa lite rasismhysteri. Påstå att vissa glassmärken är rasistiska. Det är också viktigt att folk känner en stor osäkerhet om vilka regler som gäller när det gäller yttrandefriheten. Hitta på lite nya ord som vardagsrasism och liknande om folk är för smarta och inser att en del saker inte är rasism i ordets rätta bemärkelse.

 20. Anonymous skriver:

  Anna-Lena! Ingen – allra minst du själv – kan väl vara förvånad över att SD ligger på drygt 4%. Betänk hur det är i våra grannländer …Själv tycker jag att Sverige avviker – ja, rent av på ett besynnerligt sätt – genom att landet ej tidigare har hyst något etablerat ”främlingsfientligt parti”.Om de andra partierna varaktigt kan hålla ihop i sitt motstånd mot SD så duger nog inte ens 15% för att genomföra SD:s politik.Min lilla prognos är att detta ej kommer att lyckas. Att SD verkligen har fått vind i seglen tror jag kommer att märkas först när någon inte alltför obetydlig sossepoltiker hoppar av SAP och går till SD (där duktiga politiker är en bristvara).

 21. z999 skriver:

  Några kommentarer till blogginlägget-”Jag är inte så säker. Sd:s framgångar handlar mycket om populism, om protest mot eliten.”Populism? Testa själv att propagera för minskad invandring och se hur populär du blir.”Även tidigare har det visat sig att sådana här partier kan växa även om de aldrig visar sig och inte gör någon som helst skillnad.”Tror du? Inget parti mig veterligen har växt utan att ha något budskap att komma med. ”De växer genom att odla sitt martyrskap och människors känsla av att det äntligen finns företrädare som inte hör till makteliten.” Nej, martyrskap ger väldigt dålig utdelning. Jag har hittils aldrig hört någon SD väljare som röstar SD för att de tycker synd om dom. ”Den lilla människan i de stora pompösa sammanhangen. Som säger det folk tycker men ingen i offentligheten vågar tala högt om (vilket inte är sant, men det är så det brukar läggas fram).” Nej, precis som du säger så är det inte sant. Men det är folkpartiet som kör den linjen, inte SD, inte nu längre i alla fall. Numera handlar det mer om hur makteliten genom icke-demokratiska metoder kväser yttrandefriheten, och de påtagliga exemplen är väldigt många.”Så frågan är vad man gör om man nu inte vill se sd i riksdagens 2010. Känns som det mesta som görs faktiskt gynnar sd snarare än minskar deras möjligheter.”Riksdagspartiet har verkligheten emot sig. Det största felet är väl att invandringen slog rekord förra året och riksdagspartierna påstår att det inte belastar samhället. Sen är väl demokratin med offentlighetsprincipen ett aber för riksdagspartiet. Migrationsverkets siffror är offentliga liksom statistik från BRÅ med mera.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s