Varför får vi inte längre fira skolavslutning i kyrkan?

I går var det skolavslutning på dotterns skola. Vi stod och trängdes på en pytteliten skolgård i blåsten och hörde nästan ingenting av lågstadiekören. När niorna skulle fram var de så många att bara en liten del fick rum på skoltrappen som gjorts om till tillfällig scen. Två tjejer nådde fram till mikrofonen när de skulle sjunga. Desto mer hörde vi av nye rektorn med gitarr på magen som manade oss till allsång i sång efter sång med en surmulen studierektor som sidekick, också han på gitarr.

Varför var vi inte i kyrkan som förr, där man sitter bra och det är utmärkt akustik? Av hänsyn till elever med andra religioner, sägs det. Argumentet har även kommit till Södermalm, och jag gillar det inte. Södermalm är Stockholms mest etniskt rensade stadsdel, knappt en invandrare så långt ögat når och försvinnande få muslimer. Men oaktat detta – en eller 100 muslimer förändrar ingenting i sak. Jag tycker det handlar om missriktad hänsyn. Varför kan man inte använda funktionella och vackra lokaler för traditionstyngda sammankomster som skolavslutningar och liknande?

Kristdemokraten och f d Ja till livet-generalen Mikael Oscarsson, som jag sällan brukar vara överens med, skrev på SvD:s Brännpunkt för en tid sedan om hur DO tydligen anser att sjunga ”Den blomstertid nu kommer” och att använda kyrkan som skollokal är tänkbara diskrimineringsgrunder. Men att riksdagen så sent som i april i år röstat i frågan och då pekat på att Skolverket anser att ”skolavslutningar i kyrkan är försvarliga när tonvikten ligger på tradition, högtidlighet och den gemensamma samvaron”.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Mikael Oscarsson, skolavslutning. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Varför får vi inte längre fira skolavslutning i kyrkan?

 1. Tackar för omtanken. Men jag har bott här i över 20 år, även när det var betydligt mindre homogent, möjligen inte etniskt men klassmässigt och på andra sätt. Mer vanliga knegare, mer missbrukare (ofta etniskt vita men ändå) etc. Bostadsrätter och höga priser har gjort detta till en övre medelklasstadsdel.

 2. Theo skriver:

  Jag förstår varför du väljer att bosätta dig i en av Sveriges mest etniskt homogena statsdelar.

 3. Petter skriver:

  Varför alla dessa präst/kyrk-hatande personer? Hade själv skolavslutning för 2 veckor sen i kyrkan (ska börja 2:an på gymnasiet), var den bästa skolavslutningen jag varit på.Håller med om att en del präster borde bannlysas från Svenska Kyrkan men det finns även de präster som är helt magnifika (bl a den prästen som höll i vår skolavslutning i vasastan).

 4. när jag konfirmerade mig berättade prästen en historia om mannen som fick en miljon ord, och pratade så mycket att till slut tog de slut. måttfullhet är en dygd z999.

 5. Greger skriver:

  En ondskefull kommentar!

 6. Anonymous skriver:

  Skolavslutning i Kyrkan, vilken jävla pina det var. Tack och lov slipper dagens barn och ungdomar det. Vill man gå i kyrkan kan man göra det på fritiden. Det är inget som hör hemma i en modern skola!

 7. Mitt eget motstånd mot kyrkliga skolavslutningar kan motiveras på samma sätt som motståndet mot den numera borttagan eller åtminstone nerskurna kristendomsundervisningen: Skolan ska vara så objektiv som möjligt i sin undervisning. Den ska således även tala om för eleverna vad ateism är.Det behövs sannerligen inga invandrar-muslimargument för att motivera ett nej till kyrkliga skolavslutningar. Det finns andra typer av övertygelser som bör repekteras.

 8. z999 skriver:

  Jag blev tydligen censurerad Ibn Kafka.

 9. ”All undervisning ska vara icke-kofessionell” står det i läroplanen. Måste jag starta en ateistisk friskola för att det ska få lov att gälla?

 10. z999 skriver:

  A-L-L:”Jag har då aldrig hört någon enda invandrare eller person med utländsk bakgrund som någonsin haft synpunkter på svenska skolavslutningar.”Jag såg något om två muslimska tonårstjejer som var tillsagda av sina föräldrar att de inte fick vara med på en skolavslutning i en kyrka. Det var ungefär två år sedan och dom är väl inte precis representativa.Däremot så har de ju möjlighet att ha åsikter om såna förslag och jag har aldrig sett någon invandrare som har haft några invändningar mot att inte fira skolavslutningar i kyrkliga lokaler.

 11. Ibn Kafka skriver:

  Z999: hur vore det med belägg för ditt påstående i det aktuella fallet?Är muslim själv och har inga problem med vare sig julgran eller skolavslutning i kyrkan. Skulle hellre se att DO lade krutet på diskriminering på arbets- och bostadsmarknad än på dylika icke-frågor. Men det är väl lättare att pränta in att skolavslutning i kyrkan är diskriminerande hos några rektorer än att få bukt med äkta diskriminering…

 12. Jag har då aldrig hört någon enda invandrare eller person med utländsk bakgrund som någonsin haft synpunkter på svenska skolavslutningar. Det är därför jag tycker det är missriktad hänsyn. Få kristna har några problem med att visas i en moské, själv äter jag gärna i moskén intill där jag bor. På samma sött föreställer jag mig att det finns få muslimer som inte står ut med att befinna sig i kyrkolokaler. Allt beror väl på vad man gör där.

 13. z999 skriver:

  Greger:”Kan inte tänka mig att vare sig muslimer eller judar har klagat”Det är alltid muslimer som klagar. Judar har funnits längre i Sverige och är rätt så assimilerade på det sättet.

 14. Greger skriver:

  Tror nog att det är en abstrakt känsla för ”frihet från religion”, inte ”religionsfrihet” som ligger bakom det här kyrkoförbudet. Kan inte tänka mig att vare sig muslimer eller judar har klagat ….

 15. Anonymous skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 16. knapsu skriver:

  lite sorgligt är det… rädslan att trampa ngn ”annorlunda” på tårna är så stor att man hellre sparkar in tänderna i käften på sig själv….nästan så man känner KRÄNKT !suck…sweden sucks….

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s